Lega Nord: andere valuta voor Noord-Italië

Het noorden van Italië zou een eigen valuta naast de euro kunnen krijgen. Dat zei de leider van Lega Nord, de politieke beweging die opkomt voor het sterke noorden van het land. Roberto Maroni, leider van de Lega Nord en politiek bondgenoot van voormalige premier Silvio Berlusconi, zei dat zijn partij de plannen voor een dergelijke 'alternatieve muntsoort' bestudeert.

De leider van Lega Nord, Roberto Maroni, temidden van andere kandidaten van de partij. Beeld EPA
De leider van Lega Nord, Roberto Maroni, temidden van andere kandidaten van de partij.Beeld EPA

Volgens Maroni zijn er in Europa nog 13 andere gebieden of bedrijfsverbintenissen die een andere muntsoort gebruiken dan de euro. Maroni liet zich niet uit over de eventuele voordelen van de invoering hiervan.

Veel Italianen keren zich inmiddels tegen Europa, na de forse bezuinigingsprogramma's die premier Mario Monti de afgelopen maanden heeft doorgevoerd. Berlusconi rekent erop in die hoek kiezers te lokken. Ook rekent hij op steun van Lega Nord na de verkiezingen van eind februari. Intussen wordt het verschil tussen de coalitie van Berlusconi en de linkse partijen steeds kleiner.

Berlusconi haalde zaterdag weer zijn oude belofte van stal om de belastingen te verlagen en een amnestie af te kondigen op onbetaalde en achterstallige belastingschulden. Dergelijke kwijtscheldingen zijn eerder veelvuldig door Italiaanse regeringen doorgevoerd en bevorderden volgens deskundigen massale belastingontduiking. Monti probeerde juist meer belastingen te innen om de staatsfinanciën beter op orde te krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden