Plus

'Leg gewoon een paardenkop in zo'n Airbnb-bed'

De strijd tegen de overlast door vakantieverhuur lijkt langzaam vruchten af te werpen in Amsterdam. 'Een aantal grote overtreders is aangepakt, dat scheelt een hoop.'

Spreek in de Jordaan een willekeurige bewoner aan en hij kan zonder uitzondering een verdieping aanwijzen die wordt verhuurd aan toeristen. Beeld Rink Hof
Spreek in de Jordaan een willekeurige bewoner aan en hij kan zonder uitzondering een verdieping aanwijzen die wordt verhuurd aan toeristen.Beeld Rink Hof

Als Teunkie van der Sluijs rondkijkt in de Haarlemmerbuurt, ziet hij hier en daar weer vaste bewoners in de woningen die tot voor kort werden verhuurd aan toeristen. De theatermaker en ­regisseur, die in de Haarlemmerbuurt woont en veel ingezonden brieven schreef over het ­onderwerp, is 'voorzichtig positief' over de effecten van het strengere optreden van de gemeente tegen illegale vakantieverhuur.

"Het is sowieso niet erger geworden. De overlast hier in de buurt is gestagneerd en zelfs misschien wel teruggelopen. De overlast is nog niet weg, maar het lijkt erop dat de gemeente meer grip heeft gekregen op vakantieverhuur."

Volgens Van der Sluijs is het vooral de intensieve en zichtbare controle die zijn vruchten afwerpt. "Dat speelt wat mij betreft een grotere rol dan de overeenkomst met Airbnb. Je ziet op straat dat de gemeente extra handhaaft. Daarnaast spelen actieve bewoners en buurtverenigingen een belangrijke rol. Een aantal grote overtreders is aangepakt, dat scheelt een hoop. Hun woningen zijn dichtgetimmerd."

Zichtbaar effect
Gert Jan Bakker, die met !Woon bewoners ondersteunt, onder meer bij het melden van overlast, is het met Van der Sluijs eens: de overlast is nog niet voorbij, maar de aanpak van de gemeente heeft zichtbaar effect.

"Onlangs heb ik een pand dat ik niet vertrouwde aangegeven bij het meldpunt Zoeklicht van de gemeente. Acht dagen later leidde die melding al tot sluiting van acht illegale hotels in dit pand. De eigenaar heeft acht keer een boete van 20.000 euro gekregen. Je kunt dus wel stellen dat er flink wordt gehandhaafd in de stad."

Bakker was een paar jaar geleden met !Woon nog druk bezig om het probleem met vakantieoverlast onder de aandacht te brengen. Hij noemt die missie geslaagd. "Daarom focussen wij ons nu weer op andere problemen, zoals investeerders die panden opkopen."

In de Jordaan
Of dat positieve gevoel overal in de stad heerst, is maar de vraag. Spreek in de Jordaan een willekeurige bewoner aan en hij kan een verdieping aanwijzen die wordt verhuurd aan toeristen.

Wethouder Laurens Ivens (Wonen) onderschrijft dat. "De rust in de cijfers wil niet zeggen dat heeft geleid tot rust in de buurten. Vakantieverhuur is in delen van de stad nog steeds een groot probleem, met name in het centrum. Daarom hopen we uiteindelijk op krimp."

Op het terras van café De Blaffende Vis in de Westerstraat hoef je het woord Airbnb maar te laten vallen of er barst een hevige discussie los. "Ik word knetterleip van al die rollende koffers," zegt een van de stamgasten. "Ze zouden het moeten verbieden." Hij krijgt veel bijval.

Toeristen in de Jordaan Beeld Rink Hof
Toeristen in de JordaanBeeld Rink Hof

Sociale huur
Toch komt al snel de aap uit de mouw: voor de meesten is niet specifiek Airbnb het probleem, maar de afname van sociale huurwoningen.

Want zo gaat het volgens de stamgasten: sociale huurwoningen gaan in de verkoop, investeerders duiken erop, de woning gaat voor 'een paar meier' per maand in de verhuur en de wijk is weer minder Amsterdams geworden. En of het dan toeristen, expats of yuppen zijn, maakt voor de meeste stamgasten geen verschil.

Ivens spreekt Amsterdammers ook aan op hun eigen verantwoordelijkheid in de kwestie. "Als je woningeigenaar bent, spreek dan met je VVE af om Airbnb te verbieden."

Aan de bar van De Kat in de Wijngaert op de Lindengracht hebben ze een simpelere oplossing. "Gewoon een paardenkop in zo'n bed leggen. Dan zie je die toeristen nooit meer terug."

Zie verder: Amsterdam krijgt grip op Airbnb: minder illegale verhuur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden