'Leg die telefoon weg, voor je medemens'

Nelly Vollebregt werd geschept door een 19-jarige bestuurder die door zijn muziek scrollde. Ze zal nooit meer kunnen lopen. Berber Stellingwerf (41) sms'te met haar vriend toen ze botste op de auto voor haar. Slachtoffer en sms'er vertellen.

Maxime Smit
null Beeld Lieke Janssen
Beeld Lieke Janssen

Nelly Vollebregt (65)

Nelly Vollebregt was altijd dol op sporten. Fietsen op de racefiets, roeien. Eigenlijk deed ze elke avond wel iets sportiefs als ze klaar was met haar drukke werk als zelfstandig makelaar-taxateur.

Die avond in augustus 2012 had ze ook op de racefiets gezeten toen ze frontaal werd geschept door een jongeman van 19 in een auto. Hij had op zijn telefoon door zijn muziek zitten scrollen, had haar niet gezien. "Het was vlak bij mijn huis," zegt Vollebregt. "Op een dijk van drie meter breed, dus als weggebruikers moest je hoe dan ook anticiperen op elkaar."

Vollebregt vloog over de motorkap naar de achterkant van de auto en belandde op de grond. Een ambulance bracht haar naar het UMC Utrecht. Dat laatste hoorde ze allemaal pas later, want ze lag dagen in coma. In het ziekenhuis hadden ze niet geweten of ze haar nog konden redden. De eerste avond waren ze alleen bezig geweest met het stoppen van alle bloedingen.

Ze heeft acht maanden gerevalideerd en zal nooit meer kunnen lopen. De eens zo actieve Vollebregt zit nu in een rolstoel. Elke maandag bezoekt ze een orthopedisch centrum waar ze met hulp van moderne apparatuur nog iets aan beweging kan doen.

"Dat is nu 'sporten' voor mij."

Haar werk heeft Vollebregt op moeten geven, want zolders en kelders bekijken in een rolstoel gaat niet. In de rol van vicevoorzitter bij de Vereniging Verkeersslachtoffers strijdt ze voor meer bewustwording.

"We denken allemaal dat we dat wel kunnen: rijden en tegelijkertijd op onze telefoon kijken. Maar het kan niet. Je bent het je medemens verschuldigd om de telefoon weg te leggen."

"Waarom moet die telefoon het belangrijkst zijn op het moment dat je aan het rijden bent? Als je uitstapt staat elk gemist gesprek en elke app op je scherm. Mensen moeten zich dat realiseren. Als het misgaat, verander je iemands ­leven voor altijd."

Nelly Vollebregt Beeld -
Nelly VollebregtBeeld -

Berber ­Stellingwerf (41)

Het is al elf jaar ge­leden, maar Berber Stellingwerf kan zich nog precies herinneren hoe het ging. Ze zat in de auto onderweg naar een bruiloft nabij Zwolle en sms'te met haar vriend.

Stellingwerf was de ceremonie­meester van het bruidspaar en wilde op tijd op de trouwlocatie zijn. Haar vriend zou met de bus komen.

'Ben je er al?' had Stellingwerf ge-sms't. En: 'Hoe laat neem je de bus?' Tot Stellingwerfs bijrijder, een van de andere ceremoniemeesters, opeens heel hard had geschreeuwd: "Berber stop!"

Toen ze opkeek was de auto voor haar al te dichtbij om nog te kunnen ontwijken. Stellingwerf trapte op de rem, maar tikte het voertuig toch aan. De auto schoot de rotonde over waar die juist voor was gestopt.

De vrouw die in de auto zat, had niets, 'gelukkig'. Maar Stellingwerf denkt er nog vaak aan hoe het mis had kunnen gaan. "Het had heel anders kunnen aflopen," zegt ze. "Bijvoorbeeld als het een fietser was geweest die was geraakt."

Sindsdien vertelt ze het verhaal vaak op verzoek; ze sprak erover in verschillende media. "Ik wil me graag op die manier inzetten voor meer bewustzijn. Ik was op dat moment helemaal niet bezig met de weg.

Heel veel mensen denken: O, dat doe ik ook weleens, maar ik let gewoon op. Maar zo werkt het dus niet."

Lees ook: Telefoongebruik in het verkeer vinden we gevaarlijk, nu nog ermee stoppen

Berber Stellingwerf (41) Beeld -
Berber Stellingwerf (41)Beeld -

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden