LIVE
Lees terug: Stroomstoring Amsterdam niet zonder gevolgen
360.000 mensen in en rond Amsterdam zaten dinsdagochtend zonder stroom. De stroomstoring was rond 09.00 uur voorbij, maar bleef niet zonder gevolgen. Lees hieronder alle updates terug.
De dood van twee personen tijdens de stroomstoring die dinsdag Amsterdam en omgeving trof, wordt onderzocht. Dat heeft de gemeente dinsdagavond laten weten.
Het betreft het overlijden van een 83-jarige vrouw, van wie de zoon geen contact kon krijgen met de meldkamer toen hij 112 belde, en de vondst van een overleden vrouw in haar woning. Hierbij bestaat het vermoeden dat het overlijden het gevolg is van de uitval van de zuurstofvoorziening waar deze persoon afhankelijk van was.
Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft de zoon van de 83-jarige vrouw geprobeerd om 112 te bellen, maar kreeg hij geen contact met de meldkamer. Daarop heeft hij de huisartsenpost gebeld. De huisarts is meteen gaan rijden. De vrouw was overleden toen de arts arriveerde.
Er is contact gezocht met de nabestaanden van beide overleden personen.
Volgens de gemeente was de meldkamer korte tijd overbelast door de vele telefoontjes. Door deze drukte zijn niet alle meldingen bij de meldkamer direct beantwoord. Het gaat om enkele tientallen telefoontjes, waarvan - voor zover nu bekend - het in negen gevallen ging om de meldkamer van de ambulance.
Deze meldingen zijn zo snel als mogelijk opgepakt, waarbij de melders zijn teruggebeld en eventuele inzet alsnog plaats heeft gevonden, stelt de gemeente. Met alle betrokken partijen zal precies uitgezocht worden of en in hoeverre er een verband was met de storing.
Het gaat dan om onder meer de gemeente, lokale veiligheidspartijen, het Openbaar Ministerie en Tennet en Alliander.
Er zijn geen grote files meer in de buurt van Amsterdam. Er staat alleen nog 3 kilometer op de A4 van Den Haag naar Amsterdam, vanwege een ongeluk bij Zoeterwoude-Dorp.
Volgens de Verkeersinformatiedienst is het door de stroomstoring erg druk op de weg, vooral rond Amsterdam. Eerst werd verwacht dat veel forenzen gespreid over de avond in de auto zouden stappen, maar volgens de VID is het vooral in het noorden van Amsterdam extra druk.
Ten zuiden van Amsterdam is het ook drukker dan normaal, vooral op de A4 richting Den Haag. Door een ongeluk bij Roelofarendsveen ontstond er bovendien een lange file vanaf Schiphol, die een extra reistijd van een uur opleverde.
's Middags werd er ook nog een putdeksel uit de weg gereden bij Zoetermeer. Daardoor staat er 11 kilometer file richting Utrecht.
Hier is ie dan, de uit de weg gereden putdeksel bij Zoetermeer op de #A12 naar Utrecht. Foto is van @POL_Zoetermeer Nu 11 km file. pic.twitter.com/nk4hgdf8ND
— VID (@vid) 1 september 2018
Bij Artis waren veel medewerkers midden in de nacht in rep en roer vanwege de stroomstoring in Amsterdam. Zij moesten zorgen voor de noodopvang van het klimaat in diverse vertrekken in de dierentuin.
Veel lantaarnpalen in de stad staan al de hele dag aan, omdat ze 's ochtends geen signaal hebben gehad dat ze weer uit moesten.
Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt dat nu hersteld, en zijn inmiddels al veel lichten gedoofd.
Voor treinreizigers die vertraging hebben gehad, geldt de geld-terug-regeling. Daarnaast is er nog altijd koffie en thee beschikbaar voor de gestrande reizigers, aldus de NS.
Treinreizigers ondervinden nog steeds veel hinder van de stroomstoring, meldt een woordvoerder van de NS.
"Zoals verwacht. Dat gaat deze dag ook niet meer veranderen. Wel laten we zo veel als mogelijk de treinen rijden, maar we adviseren reizigers vooral reisplanners te checken voor ze van huis gaan."
Het gaat vooral om de trajecten tussen Amsterdam, Schiphol, Utrecht en Lelystad die nog last hebben van de storing.
Klanten van Albert Heijn kunnen dinsdag en woensdag te maken krijgen met enkele lege schappen in de winkels. Zeker honderd filialen van de supermarktketen in het noordwestelijk deel van het land worden niet of met flinke vertraging bevoorraad.
Dat komt door de stroomstoring in Amsterdam en omgeving die ook het distributiecentrum in Zaandam trof. Volgens een woordvoerster konden daardoor veel vrachtwagens niet vertrekken.
Albert Heijn heeft meer dan honderd oproepkrachten ingeschakeld om de achterstanden weg te werken. Naar verwachting zijn alle schappen woensdag aan het eind van de ochtend weer volledig gevuld.
Door de storing vielen in het distributiecentrum en de filialen de koelinstallaties uit, maar er hoeven er geen producten te worden weggegooid omdat de meeste panden een noodstroomvoorziening hebben.
Het kan nog weken duren voordat bekend is hoe dinsdag de stroomstoring in een groot deel van Amsterdam en omgeving is ontstaan. Dat zei een woordvoerster van TenneT, dat gaat over de levering van elektriciteit in het hoogspanningsnet.
Zeker is dat het euvel is ontstaan in een hoogspanningsstation van TenneT bij de Hemweg in Amsterdam. "Er was niet meteen te zien wat er is misgegaan," aldus de woordvoerster. "Dus het kan misschien wel wat weken duren voordat we meer weten."
Op het terrein van ongeveer 20 bij 200 meter, dat is omheind, staat een zogenoemd 150 kilovolt-station. Daar komt elektriciteit binnen van de energiecentrale Hemweg en van bovengrondse verbindingen uit Oostzaan. Er wordt stroom omgezet naar een lager voltage voor regionale verdeling.
De storing ontstond rond 04.00 uur. Zo'n 360.000 huishoudens in de hoofdstad, Zaandam en Landsmeer zaten zonder stroom en de straatverlichting deed het op veel plekken niet. Ook onder meer het openbaar vervoer werd getroffen. De stroomstoring was rond 09.00 uur helemaal verholpen.
Volkert van der G., de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, is dinsdag door de treinvertragingen niet aanwezig bij de behandeling van het verzoek van het Openbaar Ministerie om hem opnieuw voor de duur van een jaar te laten opsluiten.
Volgens zijn advocaat Willem Jebbink wilde hij wel graag aanwezig zijn, maar maken de gevolgen van de treinstoring het onmogelijk om naar Amsterdam te reizen. De zitting is voorlopig opgeschort.
Van der G. heeft zich volgens het OM niet gehouden aan de voorwaarden waaronder hij is vrijgelaten. Het OM heeft daarvoor in december bij de rechtbank in Amsterdam een zogenoemde "vordering tot herroeping van de voorwaardelijke invrijheidstelling" ingediend. Hij zou een jaar terug de cel in moeten.
Van der G. kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf van achttien jaar cel uitgezeten. Na zijn vrijlating was Van der G. gebonden aan een aantal bijzondere voorwaarden, zoals een contactverbod met de nabestaanden, een mediaverbod en een meldplicht bij en toezicht door de reclassering.
De stroomstoring is al een tijdje voorbij, maar het treinverkeer van en naar Amsterdam is nog steeds niet volledig op gang gekomen. Volgens de NS houden de gevolgen nog steeds aan.
"Ondanks dat het treinverkeer rond Amsterdam mondjesmaat op gang komt, adviseren wij reizigers richting Amsterdam, Utrecht, Schiphol of Lelystad de reis, indien mogelijk nog uit te stellen," aldus de NS.
De trams in Amsterdam rijden geleidelijk weer volgens dienstregeling, meldt het GVB.
Tram 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9, 10, 12, 13, 14, 16 en 17 rijden geleidelijk weer volgens dienstregeling. Houd nog wel rekening met vertraging.
— GVB actuele reisinfo (@GVB_actueel) 17 januari 2017
Nu de stroom terug is en treinen en metro's hervat worden is goed te zien welke delen van de stad te met de storing te kampen hebben gehad. Dat zijn er nogal wat, zo blijkt.
Het GVB heeft op tram 26 na het volledige netwerk hervat. De lijn van CS naar IJburg passeert de Piet Heintunnel en die is nog niet vrijgegeven.
Daarom rijden imiddels zes door het GVB ingezette bussen tussen het Centraal Station en de Bob Haarmslaan. Vanaf daar rijdt de tram verder naar het eindpunt op IJburg. Een woordvoerder van het gvb laat weten dat de situatie mogelijk nog de hele dag aanhoudt.
Mensen die langer dan vier uur zonder stroom zaten, kunnen een schadevergoeding van 35 euro krijgen van Liander. De netwerkbeheerder benadert mensen die daarvoor in aanmerking zouden komen zelf. Contact opnemen hoeft niet, laat Liander weten.
Het treinverkeer wordt mondjesmaat weer op gang gebracht. Het duurde lang om wissels en seinen weer van stroom te voorzien, langer dan bijvoorbeeld huishoudens in Amsterdam. "De rest van de dag blijven de problemen bestaan."
De vertraging neemt af, maar nog niet alle treinen rijden. "Het is op dit moment nog onbekend hoe lang deze gevolgen merkbaar zijn en hoe groot de impact is voor het treinverkeer in Nederland," aldus de NS. Reizigers wordt nog steeds aangeraden om de reis naar Amsterdam, Schiphol en Utrecht als het mogelijk is uit te stellen.
In het MC Slotervaart wordt vandaag niet geopereerd door de stroomstoring. Waarom MC Slotervaart het programma drastisch moet aanpassen en andere ziekenhuizen in de stad niet, weet de woordvoerder niet.
"Wij hebben meer tijd nodig om op te starten. Veel apparaten in het ziekenhuis zijn uren niet op stroom aangesloten geweest. Dan moeten we toch checken of alles nog naar behoren werkt. Het ziekenhuis is niet met één druk op de knop weer operationeel. Bovendien is het koud in huis."
Het treinverkeer op Utrecht Centraal is weer hervat, nadat op spoor achttien een onbeheerde tas was achtergebleven.
De politie sloot naast dat spoor ook de sporen zeventien, negentien, twintig en 21 af. Maar bij onderzoek werden er geen bijzonderheden aangetroffen. De sporen werden rond 10.30 uur weer vrijgegeven en het treinverkeer wordt weer hervat.
De eerste internationale treinen rijden weer, en ook op andere sporen op het Centraal Station komen langzaam treinen binnen. De eerste trein naar Schiphol is inmiddels vertrokken en die zat niet erg vol. De meeste wachtenden zijn inmiddels met de bus of op een andere manier naar hun bestemming gegaan.
Treinreizigers moeten volgens de NS de hele dag nog rekening houden met oponthoud rond Amsterdam.
Bij Artis zijn geen ongelukken gebeurd door de stroomstoring. Wel gingen alle alarmen af en moest het personeel vanmorgen in actie komen.
Tram 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9, 10, 12, 13, 14, 16 en 17 zijn ontregeld door de eerdere stroomstoring in de stad, meldt het GVB.
"Het is een logisch gevolg van de storing van vanochtend. We hebben tijd nodig om alles weer in de dienstregeling te laten rijden. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen," aldus een woordvoerder.
Treinreizigers moeten volgens de NS de hele dag nog rekening houden met problemen rond Amsterdam. Het kost veel tijd om de treinen na de stroomstoring weer te laten rijden.
"Op Centraal Station rijden treinen nu mondjesmaat. Maar veel treinen staan niet op de goede plek of er is geen conducteur. De stroom is ook nog niet goed genoeg om de wissels op de juiste manier te bedienen," zei een woordvoerder van het spoorbedrijf.
De NS adviseert de mensen daarom nog steeds om de reis naar Amsterdam, Schiphol en Utrecht als het mogelijk is uit te stellen. Mensen die wel met de trein gaan, moeten de informatie over de dienstregeling goed in de gaten houden.
Omroeper op Centraal Station meldt: "Over enkele minuten vertrekt vanaf spoor veertien de eerste trein naar Den Haag Centraal. Via Schiphol."
Bericht van de intercom op Centraal Station: "Dames en heren, de storing is opgelost. U kunt weer in- en uitchecken met uw ov-chipkaart."
Er rijden alleen nog steeds geen treinen.
Deel #stroomstoring #CS #Amsterdam opgelost. Betaalautomaten voor chip werken weer. Treinen rijden nog niet pic.twitter.com/szIXx0Jwl0
— Mascha de Jong (@maschadejong) 17 januari 2017
Op Utrecht Centraal is het treinverkeer op last van de politie voor een deel stilgelegd. Op spoor achttien is een tas achtergebleven, die wordt volgens de politie op dit moment onderzocht. Op dat spoor en op de sporen zeventien, negentien en twintig en 21 rijden geen treinen.
Het treinverkeer rond Amsterdam ligt nog steeds plat. "We zijn nu heel hard bezig het treinverkeer op gang te krijgen," aldus een woordvoerder.
Medewerkers op CS weten nog niet wanneer de eerste trein vertrekt. "Het enige positieve is dat het weer langzaam aan het opwarmen is."
De politie heeft vannacht de nachtdienst verlengd, om te zorgen dat voldoende agenten op straat waren, vertelt een woordvoerder.
Via Twitter riep de politie op niet met 112 te bellen over de stroomstoring. "Toch hebben we de meest bizarre telefoontjes gekregen. Zo belde iemand om te klagen dat hij zijn iPad niet kon opladen."
Van ongeregeldheden in de stad was geen sprake. Politieauto's reden met grote zoeklichten door de straten, om wat licht te schijnen in de donkere delen van de stad.
De woordvoerder: "Wat opvallend is: er waren minder aanrijdingen dan normaal, maar drie. Kennelijk zijn mensen een stuk voorzichtiger."
De politie heeft tijdens de stroomstoring enkele bizarre telefoontjes gekregen.
Amsterdamse politie: "We hebben de meest bizarre telefoontjes gekregen. Iemand belde omdat hij zijn iPad niet kon opladen." #blackout
— Maarten van Dun (@maartenvdun) 17 januari 2017
Met de eerste tram 1 die weer rijdt komen ook de vragen: "Gaat u langs Elandsgracht?" "Wanneer rijdt tram 17 weer?" De chauffeur schudt zijn hoofd. "Ik weet het niet."
Het kan zijn dat mensen nog last ondervinden van de stroomstoring, meldt Liander. Het bedrijf raadt mensen aan in dat geval contact op te nemen.
Het kan zijn dat u nog last heeft van de gevolgen van de stroomstoring, heeft u vragen? Neem contact op met Liander via 0800 9009.
— Liander (@LianderNL) 17 januari 2017
De stroomstoring is veroorzaakt in het stroomverdeelstation op de Hemweg, vertelt Carlo van der Borgt, woordvoerder van Liander.
"In dat hoogspanningsverdeelstation wordt stroom van 150.000 volt omgezet in stroom van 50.000 en 10.000 volt. Daarna wordt het verder verspreid over de stad."
"In dat verdeelstation, dat wij ook wel een schakeltuin noemen, is een bepaald component uitgeschakeld. Dat kun je vergelijken met de stoppenkast thuis: als er iets misgaat, wordt door een beveiligingssysteem een component uitgeschakeld om te voorkomen dat het apparaat beschadigt. Maar zo'n component is wel zo groot als een garagebox. Om de stroom dan weer in de stad te krijgen, moeten we om zo'n compont heen schakelen. Dat gebeurt gefaseerd, want we kunnen niet in één keer de schakel omgooien. Daar gaan allerlei procedures aan vooraf."
Van paniek is bij Liander op zo'n moment geen sprake, zegt Van der Borgt. "Maar er is wel enige druk, ja."
De bussen van Centraal Station naar Schiphol rijden inmiddels regelmatig. Elke tien minuten rijdt nu een volle bus weg, volgens een buschauffeur. "We nemen zo veel mensen mee als we kunnen."
Delen van Amsterdam hebben ondanks het einde van de stroomstoring nog geen verwarming. De huizen worden verwarmd door stadsverwarming. Dit systeem is door de problemen met de stroom ontregeld.
"Alles wordt nu weer opgestart, maar het water is afgekoeld. Het duurt even voordat dit weer op de juiste temperatuur is gebracht. We werken er hard aan om dit zo snel mogelijk op orde te krijgen," aldus een woordvoerster van Nuon, dat samen met afvalenergiebedrijf AEB verantwoordelijk de stadsverwarming in Amsterdam levert.
In totaal 20.000 huishoudens zaten zonder verwarming. In de gebieden Noord, Zeeburg en de Houthavens werkt alles volgens Nuon weer. Alleen in Westpoort doet de stadsverwarming het nog niet.
Ondertussen rijden er nog steeds geen treinen van en naar Amsterdam.
Alle trams rijden weer, aldus het GVB.
"We zijn heel blij dat alle trams inmiddels weer rijden. Rond 9.10 uur kregen we het sein dat de bovenleidingen voorzien waren van spanning. De enige lijn die nog last heeft van de storing is tram 26 naar IJburg. Daar hebben we pendelbussen ingezet. We schatten zo in dat over anderhalf uur alles verholpen is en ook alles weer volgens dienstregeling rijdt," aldus een woordvoerder.
De woordvoerster van de Vrije Universiteit laat nu weten weten dat er geen stroomstoringen bij VU-gebouwen zijn geweest. Daardoor zijn er ook geen opstartproblemen.
Vooral het verkeer op de A7 had vanochtend te maken met de directe gevolgen van de stroomstoring: de spitsstrook bleef dicht.
Volgens de Verkeers Informatiedienst (VID) werkten de camera's niet waarmee de spitsstrook in de gaten kan worden gehouden. Bij andere wegen waren de gevolgen vooral secundair: doordat waarschuwingsborden boven de weg niet werkten, liep verkeer vertraging op.
Volgens een woordvoerder heeft de stad nu te maken met 'extra verkeersdruk.' "Je ziet dat mensen zijn wakker geschud door de berichtgeving. Ze kunnen niet met de trein en gaan alternatief vervoer regelen."
Hoe lang het extra druk zal zijn op de wegen, hangt volgens de woordvoerder samen met het treinverkeer: "Als mensen niet kunnen vertrekken, willen ze worden opgehaald en dat zorgt voor extra verkeer."
De persafdeling van de Vrije Universiteit laat weten dat geen problemen bekend zijn. De woordvoerster denkt dat alle gebouwen voor studenten en personeel toegankelijk zijn. Op dit moment vindt een inventarisatie plaats, waarover later nader bericht wordt.
Alle tramlijnen zullen opnieuw langzaam uitrijden vanaf de remises, meldt het GVB. Dat zou betekenen dat het tramverkeer op gang zal gaan komen.
De stroomstoring is nu volledig voorbij, ook in Zaanstad, meldt Liander.
Stroomstoring Amsterdam, Zaandam, Landsmeer opgelost. Excuses voor het ongemak.
— Liander (@LianderNL) 17 januari 2017
Op station Zuid kijken reizigers vooral naar het scherm van hun smartphone. Ook daar rijden nog geen treinen.
De metro's rijden en de ponten varen, maar de trams in Amsterdam staan nog stil. "Niet alle bovenleidingen zijn van stroom voorzien en dat is wel nodig. Anders kunnen we niet veilig door Amsterdam rijden," aldus een woordvoerder van het GVB. "We hopen op zeer korte termijn alle trams weer aan het rijden te krijgen."
Nog steeds geen trams op Amsterdam CS. @GVB_actueel meldt net dat er toch problemen zijn met uitrijden. #stroomstoring pic.twitter.com/ayGrsTJQLs
— Josien Wolthuizen (@wolthuizen) 17 januari 2017
In het MC Slotervaart wordt vandaag niet geopereerd, zo meldt het ziekenhuis. De polikliniek blijft dicht tot 12.00 uur.
Vanwege #stroomstoring vandaag geen operaties en andere ingrepen in MC Slotervaart. Poliklinieken dicht tot 12.00 uur. Nadere info volgt
— MC Slotervaart (@mcslotervaart) 17 januari 2017
Jaap Spreeuwenberg is maar vast gaan werken op de trap van het perron. "Je moet toch wat hè. Thuis had ik ook geen stroom, dus ik ben hiernaartoe gekomen voor de koffie."
Niet heel Amsterdam heeft weer licht. Nog geen stroom in de Houthavens, meldt Irene de Bel.
Niet heel Amsterdam heeft weer licht. Nog geen stroom in de Houthavens #stroomstoring @parool
— Irene de Bel (@idebel) 17 januari 2017
De Universiteit van Amsterdam (UvA) zegt dat vrijwel alle panden weer functioneren. Alleen de gebouwen op het Roeterseiland, de panden B,C,D, zijn nog niet begaanbaar.
Een woordvoerder zei vanmorgen te verwachten dat de panden vanmorgen nog toegankelijk gemaakt worden. De elektrische systemen worden op dit moment "opnieuw opgestart". Een tijdstip kon zij daaraan nog niet verbinden.
Berichten van dergelijke strekking werden vanmorgen door de universiteit op Twitter geplaatst, mede om zo de studenten die naar de colleges willen komen te informeren.
Het GVB meldde eerder dat trams weer langzaam gaan uitrijden vanaf de remises, maar daar is op het Centraal Station nog niets van te merken. Het tramverkeer ligt daar nog plat.
Vanaf de IJzijde van het Centraal Station rijden pendelbussen naar IJburg, als vervangend vervoer voor tram 26.
In Zaanstad zitten 27.000 huishoudens nog wel zonder stroom, meldt Liander.
Alle huishoudens in #Amsterdam hebben weer stroom. In #Zaandam zitten nog 27.000 huishoudens zonder https://t.co/iwHPx4dmbz
— Liander (@LianderNL) 17 januari 2017
De NS adviseert reizigers om de reis naar Amsterdam, Utrecht of Schiphol per trein uit te stellen.
De NS heeft bussen ingezet van Centraal Station naar Schiphol.
Er rijden nog steeds geen treinen van en naar Amsterdam en dus staat CS vol wachtende mensen, aldus Paroolverslaggever Josien Wolthuizen. Bij de taxi's staan nog geen rijen.
Na de bussen en de metro's gaan ook de trams in de stad langzaam maar zeker weer rijden, meldt het GVB.
Tram 1, 3, 4, 5, 7 en 10 zullen langzaam uitrijden vanaf de remises.
— GVB actuele reisinfo (@GVB_actueel) 17 januari 2017
Op het Centraal Station krijgen reizigers gratis koffie.
Lange rij voor de kiosk. #gratiskoffie #stroomstoring #AmsterdamCS pic.twitter.com/QIQmmlRWJs
— Josien Wolthuizen (@wolthuizen) 17 januari 2017
Marja Knebel staat te wachten op de trein naar Almere. Ze wist niet van de stroomstoring, totdat ze met de bus uit Purmerend op CS aankwam. "Ik wacht het rustig af. Je kan er weinig aan veranderen."
De stroomstoring in Amsterdam is voorbij.
Liander: "Heel Amsterdam is inmiddels weer voorzien van stroom. Alleen het oostelijke deel van Zaanstad nog niet. Er is vannacht een component uitgevallen, de oorzaak weten we nog niet."
De bussen in Amsterdam rijden weer. Dat heeft vervoersmaatschappij Connexxion laten weten.
Door de stroomstoring konden de bussen dinsdagochtend vroeg de weg niet op, maar ze rijden nu weer volgens schema.
De metro's in de hoofdstad worden volgens het gemeentelijke vervoersbedrijf GVB langzaam weer opgestart. De trams zijn nog niet beschikbaar omdat nog niet alle bovenleidingen werken.
In Osdorp brandt het licht weer.
Hoi @parool er is weer licht in #osdorp #stroomstoring
— Dirk van der Woude (@dirkvanderwoude) 17 januari 2017
In Amsterdam-West brandt nog steeds geen licht.
Het is nog pikkedonker in Amsterdam West. Het toenemende verkeer moet het onderling regelen. pic.twitter.com/iVfNWVjOHp
— Eelco Hiltermann (@eelcohiltermann) 17 januari 2017
Op CS is het een "logistieke chaos".
Treinen van en naar Amsterdam rijden voorlopig niet. Op CS is wel stroom, maar logistieke chaos is groot, zegt NS-medewerker ter plekke. pic.twitter.com/0zdPntnSPt
— Josien Wolthuizen (@wolthuizen) 17 januari 2017
Pier van Leeuwen werkt in een museum in Zaandam en is tegen beter weten in naar Amsterdam CS gekomen. "Ik ben komen lopen uit Oud-West, daar was ook geen stroom. Ik hoopte dat er misschien al een trein zou gaan. Er wacht in het museum zometeen een klas met basisschoolkinderen op mij, dat vind ik sneu."
Er rijden nog steeds geen treinen naar CS, al is daar wel weer stroom. De NS maakte net bekend dat het nog tot laat in de ochtend kan duren voor het treinverkeer in Amsterdam weer opgang komt. Intussen heeft dat gevolgen voor de spoorboekjes in heel Nederland.
Langzaamaan krijgen steeds meer mensen in Amsterdam weer stroom na de grote storing. Netbeheerder Liander verwacht dat rond 08.00 uur alle aansluitingen in de hoofdstad weer stroom hebben.
De storing begon rond 04.00 uur. Tegen 06.30 uur hadden 160.000 aansluitingen weer stroom. Veertig minuten later kwamen daar nog eens 115.000 adressen bij. Nu zitten 85.000 aansluitingen nog zonder elektriciteit. De oorzaak van de storing is nog niet bekend.
De VID meldt: "Samenvattend is de spits rond Amsterdam re-de-lijk. De grote puinhoop die we hadden verwacht, is er niet. Alleen op de A7 in de richting van Amsterdam ontstaan problemen omdat de spitsstrook niet open kan."
undefined
Nog geen trams rond Amsterdam CS. Gaat voorlopig ook niet gebeuren, zegt medewerker @GVB_actueel ter plekke. #stroomstoring pic.twitter.com/Zu4uoMlHrH
— Josien Wolthuizen (@wolthuizen) 17 januari 2017
De perrons op Centraal Station zijn uitgestorven, zo laat Alphons Muurlink zien.
@parool zware ochtendspits verwacht. Geen ochtendspits op centraal station #Amsterdam pic.twitter.com/52iZWD4kSK
— Alphons Muurlink (@muurlink) 17 januari 2017
Nog 88.000 klanten zitten zonder stroom, meldt Liander.
#stroomstoring #Amsterdam #Zaandam #Landsmeer nog 88.000 huishoudens zonder stroom
— Liander (@LianderNL) 17 januari 2017
Volgens een medewerker van het GVB gaan metro 53 en 54 binnen nu en 20 minuten weer rijden vanaf CS.
Volgens een medewerker van @GVBnieuws gaan metro 53 en 54 binnen nu en 20 minuten weer rijden vanaf CS. #stroomstoring pic.twitter.com/oabvtjKJlO
— Josien Wolthuizen (@wolthuizen) 17 januari 2017
Vooral in het Westen van Amsterdam lijkt de stroomstoring nog niet voorbij. In Osdorp brandt bijvoorbeeld nog geen licht. In de Spaarndammerstraat is het licht wel weer aangegaan, meldt een Paroolverslaggever.
Reed zojuist op de A5, maar Osdorp en Westelijk Havengebied hebben nog geen stroom. pic.twitter.com/GI5JUEQTNK
— Joost Nederpelt (@JoostNederpelt) 17 januari 2017
In de Jordaan hebben mensen weer stroom, meldt Marieke op Twitter.
De stroomstoring in de Jordaan is voorbij!
— Marieke (@Ymerehuurder) 17 januari 2017
Het Centraal Station heeft weer stroom, maar er rijden nog steeds geen treinen. Waarom niet?
Volgens een NS-medewerker komt dat door logistieke problemen: zowel machinisten als treinen zijn op de verkeerde plek, waardoor de dienstregeling is verstoord en het treinverkeer niet op gang kan komen. "Wij horen steeds dat het binnen een uur is opgestart, maar ga maar uit van langer."
Het metroverkeer in de stad komt langzaam maar zeker weer op gang, meldt het GVB. Op Centraal Station vertrekken nog geen metro's, want de stellen moeten daar eerst arriveren vanuit de rand van de stad.
De dienstregeling zal nog wel een tijdje verstoord zijn.
Connexxion meldt dat reizigers in Amsterdam rekening moeten houden met vertraging van bussen en/of rituitval.
De ochtendspits rond de stad valt nog mee, meldt de VID.
Even over die Amsterdamse #ochtendspits. Direct rond de stad geen paniek. Eigenlijk alleen problemen op de A7 náár A'dam. #stroomstroring pic.twitter.com/aUlJefRvgr
— VID (@vid) 17 januari 2017
Netbeheerder Liander meldt dat gebied voor gebied weer op het stroomnetwerk wordt aangeschakeld. "Dat gebeurt, mede door de lage temperatuur, niet zonder slag of stoot. Mensen hebben de neiging alles snel te gebruiken."
Geen stroom, dus wat doe je dan? Inderdaad, je haalt de kaarsen uit de kast.
#stroomstoring pic.twitter.com/aGicYyBrr9
— Maurits Hekking (@mauritshekking) 17 januari 2017
Ontbijten bij kaarslicht. Best gezellig, hoor. #stroomstoring pic.twitter.com/E95vXTO9gX
— Roos Schlikker (@roosschlikker) 17 januari 2017
Inmiddels zijn daar de eerste files op de wegen naar Amsterdam, zoals eerder al werd voorspeld. Volgens de ANWB staat er file op de A7 naar Amsterdam tussen de afritten Avenhorn en Wijdewormer, de vertraging loopt op tot 40 minuten.
+40 minuten op de #A7 naar Amsterdam tussen afritten Avenhorn en Wijdewormer. #spitsstrook dicht #stroomstoring
— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) 17 januari 2017
Het GVB meldt dat verschillende trams zijn verstoord door de storing.
Verstoring tram 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9, 10, 12, 13, 14, 16, 17 en 26 door een stroomstoring. Kijk op https://t.co/VtTXVEd4vF
— GVB actuele reisinfo (@GVB_actueel) 17 januari 2017
Op sociale media wordt veel gedeeld over de stroomstoring. Zo blijkt de bus op de Sumatrakade wel te rijden, door het pikkedonker.
Bus 48 van het @GVB_klanten was vanmorgen wel op tijd hier oo de Sumatrakade en wordt nog bijna ingehaald door een lichtje #stroomstoring pic.twitter.com/DbzbwZsBcN
— Collin Ernst (@4ernst) 17 januari 2017
Delen van Amsterdam en Zaandam zitten sinds ongeveer vier uur vannacht zonder stroom. Volgens Liander zijn 360.000 klanten getroffen door de stroomstoring.
Door de stroomstoring rijden er momenteel nog geen treinen van en naar Amsterdam, meldt de NS.
"Helaas valt er nog weinig informatie te geven over het verloop van deze storing. Het is niet bekend hoelang deze situatie duurt."
Zo'n 160.000 klanten van Liander in Amsterdam hebben weer stroom. De netbeheerder meldt dat de storing in het oostelijke deel van Amsterdam en in delen van Amsterdam-Noord verholpen is.
Nog zo'n 200.000 klanten zitten zonder stroom. Hoe lang de storing nog gaat duren, durft Liander niet te zeggen. Stap voor stap denkt het netwerkbedrijf de stroom weer te kunnen inschakelen. Over de oorzaak van de storing kan het bedrijf nog niets zeggen.
Herstelwerkzaamheden #stroomstoring #Amsterdam, #Zaandam en #Landsmeer zijn in volle gang.
— Liander (@LianderNL) 17 januari 2017
De politie in Amsterdam en omliggende plaatsen die getroffen zijn door de stroomstoring roepen op niet naar 112 te bellen om de problemen met de stroom te melden. Dit om overbelasting van 112 te voorkomen.
"De stroomstoring is bekend, bel niet 112 om dit te melden," aldus de politie. Er wordt op de straten extra gesurveilleerd door agenten.
Volgens brandweer Kennemerland is het mobiele network in de regio overbelast. Bij nood krijgen mensen het advies om met de vaste lijn te bellen. De stroom in Amsterdam en omgeving viel rond 4.00 uur uit. Netbeheerder zegt met man en macht te werken om het probleem te verhelpen.
In verband met #stroomstoring #Amsterdam hebben we zoveel mogelijk eenheden op straat. De nachtdienst blijft ook in dienst.
— Politie Amsterdam eo (@Politie_Adam) 17 januari 2017
Automobilisten moeten dinsdagochtend rekening houden met een zeer zware ochtendspits op de snelwegen rond Amsterdam. Rijkswaterstaat verwacht dat veel mensen in de auto zullen stappen omdat de treinen, metro's en trams door de stroomstoring niet rijden. Op de weg moeten automobilisten rekening houden met extra reistijd.
De matrixborden rond Amsterdam zullen door de stroomstoring ook niet werken. "We kunnen geen informatie boven de weg plaatsen," aldus een woordvoerder. De spitsstroken op de A7 en A8 zijn dicht, aldus de VID. Ook de straatverlichting werkt niet.