LEES TERUG: Record Store Day, feest voor Amsterdamse muziekliefhebbers

Tien Amsterdamse platenzaken namen vandaag deel aan Record Store Day. Bij acht ervan traden de hele dag verschillende artiesten op. Op het liveblog van verslaggevers Eva Gabeler en Peter van Brummelen kon u de hele dag volgen, met  interviews, sfeerimpressies, foto's en tips. Lees het liveblog hier terug.

Jungle By Night in de Spuistraat Beeld Eva Gabeler
Jungle By Night in de SpuistraatBeeld Eva Gabeler

Van de jonge honden van Jungle by Night tot de oude drummer van jazztrio Barnicle Bill: tijdens International Record Store Day werd Amsterdam overspoeld met live muziek. Lees hier terug hoe jong talent als The Strypes Concerto platspeelde en hoe Amsterdamse vinylliefhebbers eindelijk die ene, langgezochte plaat wisten te scoren.

De mannen van Jungle by Night zijn klaar in de Spuistraat. 'Nu allemaal naar Trouw!' roepen ze nog. Met het optreden van Jungle by Night komt er ook een einde aan het liveblog van Het Parool. Tot 19.00 uur zijn er nog optredens tijdens International Record Store Day in Amsterdam.

Terwijl de jongens in de Spuistraat doorrocken, heeft de dochter van saxofonist Miguel Martinez van jazztrio Bil Barnicle het wel gezien. 'Pap, wanneer gaan we naar huis?' Martinez heeft zijn dochtertje meegenomen naar Record Friend in de Sint Antoniebreestraat. 'Pap, het is hier zo heet! En ik heb ook honger!'

null Beeld PvB
Beeld PvB

Politie weg, het feest van Jungle by Night in de Spuistraat gaat door!

null Beeld EG
Beeld EG

Het publiek roept ahhh. De schade valt mee, of de jongens een beetje op het volume willen letten. Ook die vraag beantwoorden ze met de grootst mogelijke glimlach.

null Beeld EG
Beeld EG

De jongens van Jungle by Night spelen stug door, maar het einde lijkt nabij. De politie is gearriveerd.

null Beeld EG
Beeld EG

Leeftijdgenoten weten alles van geraniums, maar jazzveteraan John Engels drumt gewoon door. Met twee veel en veel jongere muzikanten vormt hij Barnicle Bill, dat nu optreedt bij platenzaak Record Friend in de Sint Antoniebreestraat. Vanzelfsprekend staat Engels' drumstel opgesteld bij de jazzafdeling.

null Beeld PvB
Beeld PvB

Een klein intermezzo: 'voor wie het nog niet wist, wij zijn Jungle by Night en omdat het Record Store Day is spelen we bij Rush Hour, de vetste platenzaak van de hele wereld. Al het geld dat wij verdienen, geven we hier uit.'

Als je naar de jongens van Jungle by Night luistert, hoop je dat ze het jongensachtige plezier waarmee ze optreden nooit verliezen. De default status is een grote glimlach en ook muzikaal halen ze perfect getimede grapjes uit. De boel valt een seconde helemaal stil om het vervolgens volledig perfect afgestemd weer op te pakken, allemaal tegelijk. Ondertussen klapt en danst het publiek mee.

Jungle by night: een groep van negen jongens bestaande uit vrienden en broertjes, ze zijn begonnen!

null Beeld EG
Beeld EG

Zelfs aan de andere kant van de straat begint het nu druk te worden. Passanten en fietsers kiezen eieren voor hun geld, stappen af en komen luisteren hoe Jungle by Night zich voorbereid.

null Beeld EG
Beeld EG

En zometeen, bijna, in de Spuistraat: het negental van Jungle by Night.

De negen jongens van Jungle by Night doen zo'n honderd optredens per jaar, zegt Jac van Ekster (21). Ze discussiëren heftig over wie waar moet staan tijdens het optreden straks in de Spuistraat bij Rush Hour Records. Woorden als fuck en godver passeren de revue. Overigens wel allemaal met een grote glimlach. 'Het is een beetje improviseren en hopen dat de buren niet bellen na vijf minuten.'

null Beeld EG
Beeld EG

ook vanavond zijn er nog verschillende optredens tijdens International Record Store Day. Een overzicht:

17.30 A Song Journey in de Velvet op de Rozengracht
19.00 Shaking Godspeed in de Velvet op de Rozengracht
18.00 Death Alley in de Independent Outlet op de Vijzelstraat

Twee jaar geleden ging muziekliefhebber Luciën Greefkes (30) nog alle platenzaken in de stad af tijdens Record Store Day. Dit jaar doet hij het wat rustiger aan. 'Ik wil de ondernemer van de zaak ook een beetje steunen en ben lang blijven hangen bij Velvet bijvoorbeeld. Goed teken dat de boel verbouwd is.' Gouwe ouwe Concerto kon vandaag ook op zijn aanwezigheid rekenen en ook Record Palace op de Weteringsschans heeft Greefkes bezocht. Maar Fame was het overduidelijk niet voor hem. Na een kort praatje verdween hij snel. 'Fame zelf is leuk, maar de Magna Plaza.. Daar wil je natuurlijk niet dood gevonden worden. Laten we wel wezen, ik ben blij dat Fame nog bestaat, maar die omgeving straalt af op de winkel.'

Nu gaat hij een biertje drinken en genieten van zijn zojuist verworven 'brush', een jazzy muziekinstrument, volgens Greefkes.

null Beeld EG
Beeld EG

The Kik op het podium van Concerto. Iets later dan gepland omdat de band werd opgehouden in het Amsterdamse verkeerd. Zanger Dave von Raven met lekker zwaar aangezette Rotterdamse tongval: 'Joh, wat is het toch altijd druk hiero. Is d'r markt of zo vandaag?'

null Beeld PvB
Beeld PvB

Publiek in afwachting van het optreden van The Kik in de koffiebar van Concerto. Ook buiten Record Store Day geven artiesten en groepen er regelmatig optredens, in vaktaal: instores.

null Beeld PvB
Beeld PvB

Voor speciale gelegenheden stuurt Fame een werknemer de straat op. En dit is er één. Al klappertandend staat deze 21-jarige voor Magna Plaza, 'Stop met illegaal downloaden' staat er op het bord dat hij dapper omhoog houdt. Geen enkele gehaaste Amsterdammer of struinende toerist lijkt hem überhaupt op te merken.

null Beeld EG
Beeld EG

Ook in de Verenigde Staten begint Record Store Day op gang te komen. Ook daar lange rijen voor de platenzaken.

Om 16.00 uur optredens van The Kik, in Concerto op de Utrechtsestraat. Krach speelt in Velvet op de Rozengracht en de Bluegrass Boogiemen (in outfits die rechtstreeks uit O Brother Where Art Thou? lijken te komen) spelen in Fame in Magna Plaza.

Al vanaf 11.00 uur vanochtend wordt er alcohol geschonken in Amsterdamse platenzaken. 'Record store Day is de onofficiële verjaardag voor platenzaken,' zegt Esther Lutgedorff van Velvet.

Independent Outlet is een skateshop die behalve boards, kleding en schoenen ook platen verkoopt. Alleen vinyl en vooral 'hardcore/punk/oi!/etc.' Oi! was een punkvariant, die vroeg in de jaren tachtig even populair was in vooral Engeland, maar hier in de Vijzelstraat nog altijd wordt gekoesterd.

null Beeld PvB
Beeld PvB

Elle Bandita treedt op in Independent Outlet. Normaal gesproken staat bij haar de versterker op tien, maar vandaag doet ze het rustig aan. Na afloop van een nummer zegt ze: 'Ik was effe vergeten dat je op een akoestische gitaar geen solo kan doen, tenzij je zo'n flamencofiguur bent.'

null Beeld PvB
Beeld PvB

The Strypes, vier piepjonge sixtiesrockers uit Ierland die zojuist hebben opgetreden in Concerto, signeren hun platen. De rij voor de signeertafel loopt door tot op straat. Vanavond treden ze op in de Melkweg. De show is helaas uitverkocht. Luister hier naar The Strypes.

null Beeld PvB
Beeld PvB

Zometeen treden op: Soul Sister Dance Revolution in de Velvet Music in de Rozengracht, om 15.00 uur.
De Wicked Jazz Connection in de Concerto in de Utrechtsestraat, om 15.00 uur.
Mevrouw Tamara in de Eardrum Buzz op het Haarlemmerplein om 16.00 uur.

Onder nieuwe Velvet-managers Merel Parlevliet en Esther Lutgedorff gaat er een andere wind waaien in de winkel. De twee zijn liefhebbers, maar kijken ook met een zakelijk oog. De twee staan in principe drie dagen per week in de winkel. 'Maar dat zal wel meer worden zegt Lutgedorff, 'Ik verwacht dat het een tweede thuis wordt. Mijn vrienden kunnen me beter hier vinden dan in mijn huis in Amsterdam-Oost. Lutgedorff is verantwoordelijk voor de cd en t-shirt verkoop van Nederlandse artiesten zoals Tim Knol, Douwe Bob en Blaudzun. 'Muzieksnobs waar ik heel wat van heb meegekregen.' Parlevliet organiseerde vorig jaar de landelijke Record Store Day.

Wat er gaat veranderen? 'Uiteindelijk wil je dat mensen zo blij mogelijk de winkel uitgaan en zo veel mogelijk geld uitgeven,' zegt Lutgedorff. Het strijdplan: verbeteren van het assortiment. 'Voorheen verkochten we 'nieuwe' releases die al vier maanden oud waren en ook het aanbod van de tweedehands lp's was een rommel.'

undefined

In Eardrum Buzz treden de Sky Pilots op. Ze klinken een beetje zoals de Stones klonken toen ze nog jong waren. Retro? Nee, klassiek. Met de kekke sound van sambaballen. Gaan we de komende tijd horen op heel veel festivals.

null Beeld PvB
Beeld PvB

Eardrum Buzz is gespecialiseerd in punk en rock, maar af en toe komt er een juweeltje uit een ander genre bovendrijven. Wie kent hem nog?

null Beeld PvB
Beeld PvB

Het vloeroppervlak van platenzaak Eardrum Buzz op het Haarlemmerplein is te klein om alle Sky Pilots aan te kunnen. Het drumstel staat daarom opgesteld bij bovenbuurman Cut The Crap, een kapsalon.

null Beeld PvB
Beeld PvB

Inmiddels heeft Beatrice van der Poel het geïmproviseerde podium bij Velvet betreden. Ze zingt -loepzuiver- in het Nederlands. We kennen haar van titels zoals 'Jij bent de liefste,' 'Hard en Hoofd' en 'Heelhuids'.

null Beeld EG
Beeld EG

Anders dan vorig jaar tourt Number Nine vandaag niet door het hele land, ze houden het bij één optreden. 'Hoewel het heel charmant is om heel Nederland door te crossen en overal net te laat te komen, was dat dit jaar minder interessant voor ons. Destijds moesten we ons nieuwe album promoten, nu is het mooi meegenomen als iemand nog een cd'tje koopt,' zegt zanger Ronald Maas voor de deur van Velvet op de Rozengracht.

Het laatste album brachten ze 1,5 jaar geleden uit en met het optreden vandaag hopen ze mensen te enthousiasmeren met de vibe van de groep. 'Er zit een nieuw album aan te komen. We brengen veel tijd door in de studio en in september rollen er hopelijk cd's van de band. Met een beetje mazzel ook lp's.' Nu door naar een radio-optreden.

Tot in de jaren negentig bevatte de Gouden Gids van Amsterdam vele pagina's met platenzaken. Er zijn er nog maar een stuk of twintig van over. Heel af en toe komt er er een nieuwe bij. Sinds een jaar is op het Haarlemmerplein Eardrum Buzz gevestigd.

De platenzaak deelt het pand met kapsalon Cut The Crap: beneden het vinyl, boven het haar. Eardrum Buzz is gespecialiseerd in punk en new wave, maar heeft ook de nodige soul en sixtiesmuziek in huis.

null Beeld PvB
Beeld PvB

Vanavond treedt Jungle By Night op, Afrikaanse muziek uit Amsterdam, die ongelofelijk maar waar, kan rekenen op waardering van de nazaten van de uitvinder van het genre, de Nigeriaanse legende Fela Kuti. Luister hier alvast naar een voorproefje en kom naar het optreden:

Jungle By Night 17.00 uur
Rush Hour Records
Spuistraat 98

Ook muziekjournalist Leo Blokhuis is fan van Record Store Day.

Bij Angie Wellink (53) in Velvet Records op de Rozengracht komt het gevoel van vroeger weer helemaal terug. 'Mijn zoon is nu bij Paaspop, heerlijk dat ik dat gevoel ook heb nu. Dit is echt het authentieke gevoel. Vroeger gingen we naar platenzaken om muziek met elkaar te delen. Ik zie ook allemaal mensen van mijn leeftijd. Wat doet muziek veel met mensen.' Ze heeft zojuist een cd gekocht van Iris Penning, binnenkort in het voorprogramma van De Dijk.

null Beeld EG
Beeld EG

De Utrechtse band Number Nine is waarschijnlijk de minst bekende van zeven acts in Velvet vandaag. Met veel plezier spelen ze New Ways, een nummer dat herinnert aan het wave pop geluid.

Number Nine in de Velvet op de Rozengracht Beeld EG
Number Nine in de Velvet op de RozengrachtBeeld EG
null Beeld EG
Beeld EG

Frank Turenhout (47) was acht jaar lang eigenaar van Velvet op de Rozengracht. Hij komt uit de zorg en begon de winkel uit pure liefhebberij. Financieel gezien is het runnen van een platenzaak een lastig verhaal, volgens Turenhout. 'Op dagen als deze gaat het goed, maar de rest van het jaar is het knokken.' En hij kan het weten, want dit is het vierde jaar dat hij de International Record Store Day viert in Velvet. Vanaf de Rozengracht kijkt hij naar zijn oude winkel. 'Record Store Day is een mooie dag om afscheid te nemen.'

In de etalage van Record Mania: een kinder-pickup van lang geleden. De officiële sponsor van Record Store Day is Crosley, fabrikant van sinds een paar jaar heel populaire retromodellen platenspelers. Ze zijn spotgoedkoop en zien er geweldig uit, maar de vinylliefhebber die hecht aan een goed geluid, zal toch echt meer geld moeten uitgeven.

null Beeld PvB
Beeld PvB

In Record Mania zijn alleen tweedehands platen te koop. Geen speciale Record Store Day-releases hier dus. Maar alleen vandaag staan op de stoep wel drie kratten met gratis platen. De voorraad wordt de hele dag aangevuld.

undefined

null Beeld PvB
Beeld PvB

Het is inmiddels vaste prik voor Beans & Fatback, de Record Store Day. Gitarist Paul Willemsen: 'Spelen in een platenzaak, leuk toch?' Ze hebben al een tijdje geen nieuw album uitgebracht, maar er wel voor gekozen twee nummers die de band vaak speelt op vinyl uit te brengen. 'Lekker ouderwets.' Nu snel een krentenbol en dan door naar Sounds in Haarlem voor het volgende optreden.

In de Pijp runt Hans Steehouwer (62) de tweedehandsplatenzaak Record Mania, eerder gevestigd in de Jordaan. Zeldzame platen zijn de specialiteit van het huis. De duurste die hij, via Ebay, ooit verkocht was de single 'Mouth a massey' van Alton Ellis, een Jamaicaans ska-nummer uit de jaren zestig. '4500 euro heb ik er voor gekregen. Daar ga ik nooit meer overheen, zoiets maak je maar een keer in je leven mee."

undefined

null Beeld PvB
Beeld PvB

Zometeen optredens van Number Nine in de Velvet Music (13.00 uur) , Kris Berry & Perquisite in Concerto (13.00 uur) en de Sky Pilots in de Eardrum Buzz (13.30 uur)

Als Beans & Fatback 'Beggin' inzet, krijgt het publiek waar ze voor zijn gekomen. Wat begint als voorzichtig meebewegen begint halverwege het nummer toch echt op dansen te lijken.

In de categorie swingen zit het wel goed met Beans & Fatback. Er hebben zich een stuk of vijftig mensen verzameld, die volop foto's en opnames maken van het trio. Ter promotie spelen ze het nieuwe nummer 'Fire and brimstone.' 'Zeven euro mensen.'

null Beeld EG
Beeld EG

Vinyl zit in de lift, volgens Kleien. Uit cijfers van de groothandel blijkt dat er in 2013 zo'n twintig procent meer is verkocht dan het jaar daarvoor. 'Het is een nichehoekje, dat meegroeit met de hipsterbeweging.'

Het bier staat koud in de Velvet Music op de Rozengracht.

null Beeld EG
Beeld EG

Velvet Music Amsterdam op de Rozengracht is een aantal weken geleden overgenomen en sinds donderdag weer open. In vier dagen tijd is de boel volledig verbouwd, de toonbank is gehalveerd en loopt niet meer tot aan de trap. Verder is alles opnieuw geverfd. Medewerker Bas Kleien (37) legt uit dat ze als gekken hebben gewerkt om de boel op tijd af te krijgen gelukkig maar, want het was druk vanochtend en de telefoon staat roodgloeiend. 'Driekwart van de 350 platen zijn al verkocht. Voornamelijk aan verzamelaars, die stippelen een route uit. Vanaf nu komt er een tweede golf, voornamelijk gezelligheidszoekers. Het bier staat koud, dus laat ze maar komen.'

null Beeld EG
Beeld EG

In Record Palace is Max Meser aan zijn optreden begonnen. Openingsnummer: een cover van 'All I have to do is dream' van de Everly Brothers. Meser is half Nederlands, half Spaans. Sinds twee jaar woont hij in Amsterdam. Zou onze Jake Bugg kunnen worden.

null Beeld PvB
Beeld PvB

Bij vier platenzaken was hij al uitverkocht, maar bij Record Palace vond Arjen Mulder (43) hem: 'American Beauty', een alleen verkrijgbare e.p. met niet eerder uitgebracht materiaal van Bruce Springsteen. Mulder heeft Springsteen nagenoeg compleet: 'Ik zoek alleen nog 'Rosalita', een single uit 1978.'

null Beeld PvB
Beeld PvB

Jan van Dorsten runt sinds 1988 Record Palace. De tweedehandsplatenzaak zit recht tegenover Paradiso en trekt veel artiesten die daar optreden. Paul Weller, Henry Rollins en Tim Knol zijn er vaste klanten. Van Dorsten staat met zijn platen ook regelmatig op internationale platenbeurzen. 'Italianen zijn gek op Nederpop uit de sixties.'

null Beeld PvB
Beeld PvB

Om 12.00 uur: optredens van Beans & Fatback in de Velvet Music Amsterdam, The Vagary in Concerto en Joep Pelt in de Fame in Magna Plaza.

Ook in Manchester lange rijen voor de Record Stores.

Record Palace heeft tweemaandelijkse thematische tentoonstellingen van platenhoezen. Het huidige thema: surfmuziek.

null Beeld PvB
Beeld PvB

Het kleine Distortion Records op de Westerstraat is met een mannetje of acht al vrij vol. Max Koopmanschap (23) verzamelt nu een jaartje vinyl. De teller staat op vijftig platen. 'Vinyl is een gevoel, het bepaalt wie je bent.' Hij loopt voor 20 euro naar buiten met een plaat van Novastar, maar dat staat los van Record Store Day. 'Ik had 'm al besteld.'

null Beeld EG
Beeld EG

Gitarist Phil Tilly (ex-Moke) staat voor platenzaak Record Palace op de Weteringschans. Eerder vandaag scoorde hij bij Velvet Music een bijzondere single van zijn grote held Paul Weller. Dochter Jet heeft er thuis al op gedanst.

null Beeld PvB
Beeld PvB

Luc Deuling (59) uit Koevoorden komt niet speciaal voor Jackson, maar voor de opruiming. 'Als je een klantenkaart hebt krijg je 35 procent korting.' Zijn rugtas is gevuld met witte boterhammen en inmiddels ook al behoorlijk wat cd's. Ondertussen is voor Jackson het laatste nummer al weer aangebroken: 'Now I see,' knalt door Magna Plaza.

In Londen wordt Record Store Day erg serieus genomen.

Robert Neugarten (54) is hier vanochtend speciaal voor Jackson. Wanneer ze in de buurt van Amsterdam speelt is hij erbij. 'Ze heeft zelfs nog in mijn huiskamer opgetreden, als oud leerling van mijn vrouw op het Ignatius.' Neugarten is naast groot fan ook een tevreden fan. 'Deze omstandigheden vergen extra moeite van de band. Normaal gesproken worden ze elektrisch versterkt, maar ze doen het echt waanzinnig goed.'

null Beeld EG
Beeld EG

En dan ben je eindelijk binnen bij Concerto, moet je binnen nog een keer in de rij staan om de vinylafdeling binnen te mogen. Bij de cd's is het vanochtend uitgestorven.

In de Fame in Magna Plaza moet singer-songwriter Tessa Rose Jackson het met minder publiek doen, maar ondanks de leeftijd ziet het geheel er behoorlijk geroutineerd uit. Jackson lokt mensen met een lach naar binnen, terwijl ze haar gitaar stemt en inzingt. Toeristen steken nieuwsgierig hun neus om de hoek bij het horen van de muziek.

null Beeld EG
Beeld EG

Hebbes! Rinus' Garage op transparant vinyl. En nu? 'Naar huis. Mijn geld is op.'

null Beeld PvB
Beeld PvB

Het eerste optreden in Concerto komt straks van The Vagary. Een voorproefje vind je hier.

Op dit uur is er een duidelijk verschil tussen de opkomst bij Fame en bij Concerto. Het is nog rustig in Magna Plaza. 'Concerto is net een stukje onafhankelijker dan wij,' zegt een Fame-medewerker. 'Wij zijn ook een beetje commercieel.' Maar hij maakt zich geen zorgen, gisteravond om 19.00 was het hier nog bomvol. 'De mensen komen wel.'

Het belooft een lange dag te worden voor Jackson en de andere bandleden. Hierna treden ze nog op in het hele land. 'En ik lag er niet in voor vieren vannacht.'

Singer-songwriter Tessa Rose Jackson (20) en drummer Remy de Boer (22) komen komen net als alle andere mensen gewoon binnen via de hoofdingang van Magna Plaza. 'Weet je dat ik al mijn hele leven in Amsterdam woon en nog nooit in Magna Plaza ben geweest,' zegt Jackson. 'We moeten de andere bandleden laten weten waar Fame precies zit, anders gaan ze het nooit vinden.' Normaal gesproken spelen ze met z'n zevenen, vandaag in Magna Plaza staat een delegatie van vijf bandleden.

null Beeld Eva Gabeler
Beeld Eva Gabeler

Klanten mogen in groepjes naar binnen bij Concerto. Dit zijn de eerste tien. 'R.E.M. staat daar, meneer.'

null Beeld PvB
Beeld PvB

Over The Beatles gesproken: om 16.00 uur treedt The Kik op in Concerto. Deze Nederlandse band bestaat uit onbeschaamde sixtiesfanaten. Als Liverpool niet aan de Mersey maar aan de Maas had gelegen, hadden de Beatles geklonken als The Kik.

In de hele wereld doen zo'n 2.000 onafhankelijke platenzaken mee aan Record Store Day. Ook in Liverpool, de stad van de Beatles, lange rijen voor de deur.

Entertainment! Medewerkers van De Melkweg delen formulieren uit voor een popquiz. Pittige vragen wel, vinden ook de popkenners in de rij voor Concerto.

undefined

null Beeld PvB
Beeld PvB

Helemaal uit Kopenhagen. David heeft zijn zinnen gezet op een alleen vandaag verkrijgbaar live album van Tame Impala. 'In Denemarken vieren ze ook Record Store Day, maar in Kopenhagen zijn lang niet zo wel platenzaken als in Amsterdam.'

null Beeld PvB
Beeld PvB

In Amsterdam doen behalve Concerto nog negen platenzaken mee. Wij zijn vandaag bij optredens in Record Palace, Eardrum Buzz, Fame, Distortion Records, Rush Hour Records en anderen.

Dit unieke evenement vindt plaats in meer dan 2.000 onafhankelijke platenzaken in Amerika, Europa, Australië en Japan en is hiermee het grootste en tegelijk het meest intieme muziekevenement ter wereld.

International Record Store Day is een uniek evenement: wereldwijd komen meer dan 3.000 artiesten en miljoenen muziekliefhebbers samen om de kunst van muziek in de onafhankelijke platenzaak te vieren.

En het zijn echt niet alleen mannen van middelbare leeftijd in de rij voor Concerto. Sanne (19), met nummer 134, komt voor opnieuw uitgebrachte elpees van MGMT. 'Ik heb een stuk of dertig platen, vooral indie rock.' Wies (18), links, is voor de gezelligheid mee. 'Ik heb niet eens een platenspeler.'

null Beeld PvB
Beeld PvB

Koffie voor de wachtenden. Met de complimenten van Concerto. 'Suiker en melk erbij?'

null Beeld PvB
Beeld PvB

In Concerto vandaag optredens van onder meer Kris Berry en Perquisite, Wicked Jazz Connection, The Strypes en anderen.

Helemaal vooraan in de inmiddels lange rij voor Concerto staat Jaco Goedhart (47). Hij komt voor de alleen vandaag verkrijgbare single van Rinus' Garage, een gelegenheidsproject van Golden Earring-bassist Rinus Gerritsen en leden van de Vlaamse rockband Triggerfinger . 'Ik koop er twee: een om te draaien, een om te bewaren.'

Jaco Goedhart komt voor een speciale single Beeld Peter van Brummelen
Jaco Goedhart komt voor een speciale singleBeeld Peter van Brummelen

Concerto in de Utrechtsestraat gaat om tien uur open, maar al sinds half acht staan kooplustigen voor de deur. Ze komen voor de speciale releases die alleen op Record Store Day in een gelimiteerde oplage te koop zijn. Echte collector's item dus. Om straks gedrang te voorkomen worden nummertjes uitgedeeld.

De rij voor Concerto, zaterdagochtend vroeg Beeld Peter van Brummelen
De rij voor Concerto, zaterdagochtend vroegBeeld Peter van Brummelen

We hebben drie routes geselecteerd voor liefhebbers van verschillende genres. Hier kun je je dag optimaal samenstellen.

Welkom op het liveblog van Het Parool over International Record Store Day: in platenzaken over de hele wereld treden vandaag bands en muzikanten op. Ook in Amsterdam: vandaag hoor je overal live muziek, van aanstormend talent tot grote namen.

Het Parool suggereert drie routes: voor rockers, swingers en luisteraars. Aangeraden vervoersmiddel: de fiets.

ROCKEN
1. Sky Pilots, Eardrum Buzz, 13.30 uur.
De beste muziek werd gemaakt in de jaren zestig en zeventig, vinden de leden van Sky Pilots. En dat is te horen op hun kort geleden verschenen debuutalbum. Nieuwkomers zijn de Sky Pilots niet; de mannen speelden eerder bij onder meer Tim Knol, Johan, Fatal Flowers, Douwe Bob en, jawel, Kane.

2. Strypes, Concerto, 14.00.
's Avonds treden ze op in De Melkweg, 's middag staan ze net zo makkelijk in Concerto. Vier snotneuzen uit Ierland zijn het, niemand ouder dan zeventien jaar. Evengoed spelen ze rhythm and blues zoals die in het Engeland van de vroege jaren zestig klonk. Paul Weller is fan.

3. Elle Bandita. Independent Outlet, 14.30 uur.
Uit Rrrrrrotterdam komt de stoerste zangeres van het land. Na een lange afwezigheid verscheen vorige week een nieuw album van haar. Wild is ze nog altijd, maar haar muziek kent tegenwoordig ook rustige momenten. En vaste verkering heeft ze ook: met Christina Curry, dochter van.... Precies.

4. The Kik, 16.00 uur, Concerto.
Huppeteeje, nog meer muziek uit Rrrrrrotterdam. En net als die jongens van The Strypes zijn de mannen van The Kik onbeschaamde sixtiesfanaten. Beatmuziek met Nederlandstalige teksten. Als Liverpool niet aan de Mersey maar aan de Maas had gelegen, hadden de Beatles zo geklonken.

SWINGEN
1. Beans & Fatback, Velvet Music, 12.00 uur.
Ze vernoemden zich naar een nummer van Link Wray en spelen rock, maar dan wel gemengd met een flinke portie soul. En hier en daar klinkt ook een voorliefde voor country door. Een deel van de band speelt ook in het ook al zo swingende Lefties Soul Connection.

2. Kris Berry & Perquisite, Concerto, 13.00 uur.
Zij komt van Curacao en debuteerde met een plaat vol soul en jazz. Hij werd bekend als de muzikale helft van het hiphopduo Pete Philly and Perquisite. Een samenwerking lag niet voor de hand, maar leverde met 'Love struck puzzles' een prachtplaat op. Het gebeurt op een heel ingetogen manier, maar de muziek van Kris Berry & Perquisite swingt wel degelijk.

3. Wicked Jazz Sounds Band, Concerto 15.00 uur.
De avonden van Wicked Jazz Sounds zijn al meer dan tien jaar een vaste waarde in het Amsterdamse uitgaansleven. Dj's delen er het podium met livemuzikanten. Verwacht van de eigen Wicked Jazz Sounds Band een mix van jazz, funk, soul, latin en een klein beetje house.

4. Jungle By Night, Rush Hour, 17.00 uur.
Afrikaanse muziek uit Amsterdam. Het klink onmogelijk maar de afrobeat van Jungle By Night kan rekenen op waardering van de nazaten van de uitvinder van het genre, de Nigeriaanse legende Fela Kuti. De groep werd overigens vernoemd naar het niet meer bestaande nachtdierenverblijf van Artis.

LUISTEREN
1. Tessa Rose Jackson, Fame, 10.30 uur.
Eigenzinnige singer-songwriter en multi-instrumentalist, die vorig jaar werd verkozen tot 3FM Serious Talent. Ze is half Nederlands, half Engels en volgde in Londen dezelfde muziekopleiding als Adele, Kate Nash en Amy Winehouse.

2. A Song Journey, Record Friend 14.00 uur.
Een mini-roadtrip door de Verenigde Staten. Drie muzikanten spelen typisch Amerikaanse rootsmuziek, schrijver en Amerikanofiel Jan Donkers vertelt.

3.Bluegrass Boogiemen, Fame, 16.30 uur.
Nog meer heel Amerikaanse muziek. De leden van de uit Utrecht afkomstige Bluegrass Boogiemen zien er uit of ze zo uit de film 'Oh brother, where art thou' zijn komen lopen. Ze maken ook precies het soort muziek als je hoorde in die film. Hun versie van bluegrass is vrolijk, maar ook behoorlijk virtuoos.

4. Barnicle Bill, Record Friend, 17.00 uur.
Het begon in de kelder van jazzveteraan John Engels (hij is van 1935). Het jammen met een veel en veel jongere bassist en saxofonist pakte zo goed uit, dat ze een vast trio werden. Muzikaal staat er weinig vast bij de jazz van Barnicle Bill, maar een gastbijdrage van saxofonist Benjamin Herman is vanmiddag zeker.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden