Liveblog

Lees terug: dit was het laatste Amsterdamse debat

Op de avond voor de gemeenteraadsverkiezingen gingen de lijsttrekkers nog één keer in debat in Het Grote Lijsttrekkers Slotdebat van Het Parool en De Balie. Lees en kijk hier alles terug.

Beeld anp

Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen werd tijdens het slotdebat al een beetje vooruitgekeken op de nieuw te vormen coalitie.

Het lijkt een nek-aan-nekrace te worden tussen D66, nu nog de grootste, en GroenLinks wie de meeste zetels haalt. Hoewel de partijen op onder meer de woningmarkt en duurzaamheid nog flink van mening verschillen, zoeken ze ook al toenadering.

GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink, die er volgens de laatste peiling het beste voorstaat, zei over de VVD en D66: "Ik vind ze allebei knetterrechts, maar je kunt wel goed zaken met ze doen''.

VVD-voorman Eric van der Burg benadrukte verschillende keren dat er de afgelopen week al openlijk werd geflirt tussen beide partijen.

De kans dat nieuwkomer Forum voor Democratie (FVD) gaat meebesturen, lijkt klein. D66 en GroenLinks hebben samenwerking met de partij van Annabel Nanninga uitgesloten.

Daarmee komt het debat ten einde. Tim Wagemakers van De Balie bedankt de lijsttrekkers, en roept iedereen op morgen te gaan stemmen. "Vol goede moed de komende vier jaar in."

Kijk hieronder de livestream van debat terug, of lees de hoogtepunten van wat er besproken is:

Tijd voor het laatste debat, nummer vijf. De stelling luidt: Amsterdam gaat de komende vier jaar beginnen met de Oost/West-metro.

Wat vinden Mourad Taimounti (Denk), Diederik Boomsma (CDA), Sylvana Simons (BIJ1), Laurens Ivens (SP), Marjolein Moorman (PvdA)?

SP-leider Ivens: "We moeten investeren in het openbaar vervoer in de buurt, voordat we aan zo'n prestigieus project beginnen."

Moorman (PvdA) vindt niet dat de komende vier jaar al 'de schop in de grond moet', maar het wel moet onderzocht. "Uiteindelijk zal hij er moeten komen," verwijst ze naar de nieuwbouwwijk Haven-Stad.

Ook Boomsma (CDA) vindt het niet realistisch dat er komende vier jaar al een beslissing komt over de Oost/Westlijn. "6,6 miljard is ongelooflijk veel geld, en we moeten leren van de problemen met de Noord/Zuidlijn."

Taimounti (Denk): "Het is altijd goed om beter openbaar vervoer te onderzoeken. Maar het is nu de realiteit dat ik met mijn snorfiets ik veel goedkoper rijd dan met het openbaar vervoer."

Simons (Bij1) vindt dat een verbetering van het openbaar vervoer belangrijk is, maar ze vindt de metro niet de oplossing. De Noord/Zuidlijn gaat volgens haar ook niet gebruikt worden door Noorderlingen. "Bovendien is het aantal kilo's beton dat nodig is om een metrolijn te bouwen heel slecht voor het milieu."

Ook Rutger Groot Wassink (GroenLinks) zegt tegen Michiel Couzy dat hij graag eerst de uitslag afwacht. Zijn partij is in de laatste peiling de grootste.

Couzy legt hem de keuze voor: een coalitie met D66 of VVD? "Ze zijn allebei knetterrechts, maar je kunt met beide partijen wel goed zaken doen. D66 staat dichterbij ons, maar de VVD is misschien wel wat buigzamer."

Wat wordt volgens Groot Wassink het grootste thema van de komende vier jaar? "De groeiende ongelijkheid. Tussen hoge en lage inkomens, tussen hoog- en laagopgeleid. Er zijn groepen die niet meedoen, en dat is op de lange termijn een groot gevaar. Er is niet één maatregelen die dat oplost."

Ruben Koops confronteert Van Dantzig met de peilingen, waarin zijn partij D66 verlies lijdt. "Het is nooit verstandig tijdens de wedstrijd aan de evaluatie te beginnen," zegt de lijsttrekker.

Koops vraagt zich af of het wel geloofwaardig is als hij bij groot verlies aanblijft. Van Dantzig, lacherig: "Ja, heel geloofwaardig. Er is een hele goede kans dat we straks aan de coalitietafel zitten, waar we in willen zetten op een brede middencoalitie. We gaan op een mooi resultaat afstreven."

Wie betaalt er aan de verbetering van het milieu? Daar draait het om bij stelling vier: Om nieuwe milieumaatregelen te nemen mogen de lokale lasten stijgen.

Johnas van Lammeren (PVDD) is inmiddels vertrokken,
dus gaat het debat tussen Eric van der Burg (VVD), Rutger Groot Wassink (GL), Reinier van Dantzig (D66) en Sylvana Simons (BIJ1).

Ze zijn allemaal vóór de stelling.
Simons (Bij1): "Natuurlijk mag dat. Maar de werkelijke belasting komt van de producenten, de bedrijven. Die moeten voor de kosten opdraaien."

Simons verbaast zich wel over de vraag. Ze wijst op de Amsterdamse haven, de grootste bezinehaven van de wereld. "Natuurlijk gaan uiteindelijk bewoners ook merken dat het geld kost om te verduurzamen. Maar ik vind het onvoorstelbaar dat we hier de kern van het probleem overslaan."

Ook GroenLinks-lijsttrekker Groot Wassink is het daarmee eens. "Het is glashelder. Als we de doelstellingen willen halen, moet er veel gebeuren in de stad. Dat betekent dat vervuiler moet betalen, maar ook de gebruiker via lokale lasten."

Dat beaamt Van Dantzig (D66): "Als je bijvoorbeeld duurzamer afval wil ophalen en beter scheiden, dan moet je een bijdrage van de Amsterdammer vragen."

De partij van Diederik Boomsma, CDA, heeft op dit moment één zetel in de raad. Als we de peilingen mogen geloven, worden dat er morgen niet meer.

Waarom is de partij niet zo groot (meer) in Amsterdam? Boomsma: "De traditionele CDA-stemmers zijn vertrokken uit de stad, dat heeft ons niet geholpen."

Beeld -

Johnas van Lammeren (PvdD) is nu nog bij het debat, maar moet nu door naar Paradiso voor de finale van de verkiezing van beste raadslid van Nederland.

Eerst stelt Ruben Koops hem nog de vraag wat zijn voorkeur heeft: in de coalitie of weer in de oppositie? "Mensen weten exact wat ze voor Partij voor de Dieren hebben. Wat ik gedoog zijn goede plannen die de planeet beschermen. Het is heel simpel: er moet wat gebeuren aan het klimaat. Of dat een coalitie of oppositie is, dat maakt niet uit."

Door naar debat nummer drie. De stelling: Handhavers krijgen wapenstok en pepperspray omdat de politie te weinig agenten heeft.

Diederik Boomsma (CDA), Eric van der Burg (VVD), Annabel Nanninga (FvD), Rutger Groot Wassink (GL), Mourad Taimounti (Denk) gaan in debat hierover.

Mourad Taimounti (Denk): "Die mensen wil je niet bewapenen. Opleidingstraject is vele malen korter. Weet je hoe gevaarlijk het is om mensen ongetraind de straat op te sturen met wapens?"

Bovendien zijn volgens hem 'de beste handhavers diegenen die deëscalerend werken'. "Dus ze hebben geen wapens nodig."

GroenLinks-leider Groot Wassink: "We moeten heel voorzichtig zijn met handhavers wapens te geven. Als we hen gaan bewapenen, dan is dat slecht voor de stad. Het gaat gevaarlijke situaties in de hand werken. We hebben problemen met grote georganiseerde criminaliteit, dat los je niet op met handhavers."

Forum voor Democratie en VVD zijn wel voor. Nanninga (FvD): "Je kunt mensen niet het veld insturen met een bonnenboekje en vriendelijk gezicht. Het is nodig."

Van der Burg (VVD:) "Je weet ook dondersgoed dat je je anders gaat gedragen als iemand zegt 'pas op, ik maak een aantekening', of met een wapenstok voor je staat."

Eric van de Burg (VVD) nu bij Ruben Koops. Hij kreeg het dit weekend te verduren van oud-fractievoorzitter Frits Bolkestein, die hem 'veel te links' noemde.

"Het is altijd leuker wanneer iemand een veer in je reet steekt. Maar kreeg ook veel appjes en belletjes met mensen die het niet met hem eens zijn.

Rekent Van der Burg de kritiek zich wel aan? "Ik moet in Amsterdam zaken doen met partijen die aan de linkerzijde zitten. Ik kom dus altijd op links uit. Mijn job is dingen realiseren. Ik kan zeggen: dit is mijn standpunt en ik wijk daar niks vanaf, maar dan haal ik niks binnen."

"Amsterdammers voelen de verandering. Onze partij belichaamt dat voor heel veel mensen," zegt Annabel Nanninga (Fvd) in gesprek met Michiel Couzy.

Maar is het vertrek van de nummer twee van de partij, Yernaz Ramautarsing, een smet op de campagne? "Nee," zegt Nanninga. "Het was voor ons allemaal heel pijnlijk. Maar we zijn ertoe in staat om een zelfreinigend vermogen te hebben. Het is ontzettend jammer, want het is een goede jongen, maar dit is echt niet waar Forum voor Democratie voor staat."

Couzy haalt aan dat FvD-leider Thierry Baudet verwacht dat de partij in Amsterdam groter wordt dan VVD en net zo groot als D66. Ook Nanninga gelooft er in. "Er moet iets doorbroken worden in de Stopera, aan de vriendjespolitiek en mensen die de hand boven elkaars hoofd houden."

Ondertussen hebben GroenLinks en D66 FvD al uitgesloten in de coalitieonderhandelingen. Het lijkt er dus op dat de partij in de oppossitie komt. Nanninga ziet daar weinig problemen mee. "Kijk maar naar de Tweede Kamer. Daar hebben we twee van de 150 zetels, en kijk hoe zij de politiek al wakkerschudden."

Annabel Nanninga bij Michiel Couzy. Beeld -

Ronde twee in de serie debatten. De stelling: De gemeente gaat zich inspannen om meer internationale bedrijven naar Amsterdam te halen.

Het debat gaat tussen Laurens Ivens (SP), Reinier van Dantzig (D66), Johnas van Lammeren (PvdD), Marjolein Moorman (PvdA) en Annabel Nanninga (FvD).

Van Lammeren (PvdD): "Ja, bedrijven moeten hier zich kunnen vestigen. Maar ik zou graag meer duurzame bedrijven willen hebben, en kolen en olie weg."

"Amsterdam moet reiken naar de top, ook internationaal. Alleen maar goed voor de economie," zegt Nanninga (Fvd). Wel, zo zegt ze erbij. moeten deze bedrijven eerlijk belasting betalen.

Ivens (SP) is verrast wat Nanninga zegt. "Jullie delen in Noord flyers uit dat je betaalbare woningen wil bouwen. Er is 7000 vierkante meter aan leegstaande kantoren, dat kunnen vijfduizend woningen worden. Je moet kiezen."

D66-lijsttrekker Van Dantzig is voor de stelling. "Maar je moet bedrijven niet met een spanddoek ontvangen. Je moet ze met een kop thee de vraag stellen: wat komt u voor Amsterdam doen?"

Ook Moorman (PvdA) vindt dat belangrijk. "Ik wil alleen bedrijven die echt iets toevoegen aan de economie, met name banen voor Amsterdammers, hierheen halen."

Ivens (SP): "Als wij moeten kiezen wat we doen, dan zeg ik dat we moeten investeren in kleine ondernemers. Die hebben de stad zo mooi gemaakt als hij is."

Marjolein Moorman (PvdA) krijgt van Ruben Koops de vraag waarom ze één van de weinige vrouwelijke lijsttrekkers is.

"Het is heel jammer. Ik ben de eerste vrouwelijke lijsttrekker van de PvdA in 72 jaar tijd," zegt Moorman. Het levert haar applaus op. "Ja, dat is leuk, maar eigenlijk is het idioot dat dat een applaus krijgt. Het had veel eerder moeten gebeuren."

Hoe komt dat, volgens haar? "Ik hoor heel vaak dat het beeld is dat het alleen maar haantjesgedrag is in de politiek. Eigenlijk hoort het te gaan over idealen, over met elkaar samenwerken, hoe kijk je naar de stad. Dat zijn eigenlijk heel vrouwelijke waarden. Zou logischer zijn als meer vrouwen in de politiek zouden zitten."

Marjolein Moorman. Beeld -

Weer tijd voor een tussendoorronde. Michiel Couzy wijst SP-lijsttrekker Laurens Ivens op de peilingen, waarin dit college de meerderheid verliest. "Ik heb daar niet zoveel moeite mee. Het college is ook op," zegt Ivens, die daarna opsomt wat hij bereikt heeft.

"Het is mij best goed bevallen om niet alleen de perspectieven te geven, maar ook te realiseren dat de stad een stukje beter wordt. Ik ga straks kijken of wij wederom relevant kunnen zijn om binnen te halen wat wij goed vinden in onze stad."

Maar wat is zijn grootste offer, de afgelopen collegeperiode? "Met name de erfpacht is wel vervelend."

Wat wordt volgens Ivens het nieuwe thema in de stad, waar het de komende periode om zal draaien? “Het thema van de beleggers, dat is iets wat sluimert. Woningen waar gezinnen willen zitten worden door foute beleggers opgekocht om zoveel mogelijk winst te maken."

Is dat tegen te gaan? Ja, zegt Ivens. "Paar jaar geleden dachten we ook dat we Airbnb niet konden aanpakken, dat is ook gelukt."

Laurens Ivens. Beeld -

Het is tijd voor het eerste debat. Marjolein Moorman (PVDA), Laurens Ivens (SP), Rutger Groot Wassink (GL), Reinier van Dantzig (D66), Eric van der Burg (VVD) gaan in debat over de stelling:

Amsterdam gaat gezinnen financieel helpen zodat ook zij een huis kunnen kopen.

Moorman (PvdA): "Gezinnen zijn heel belangrijk voor de stad. Belangrijk dat kinderen op straat spelen. Als je ervoor kiest dat je gezinnen wil huisvesten, moet je grotere huizen bouwen. Dat kost geld, maar ik ben bereid dat te betalen."

Volgens Ivens (SP) zijn die grotere woningen er wel al, maar zijn ze verdeeld in kleinere kamers, die voor veel geld worden verhuurd.

Groot Wassink (GroenLinks) noemt het niet per se erg dat gezinnen de stad verlaten "Dat hoort ook bij de dynamiek van de stad." Hij pleit voor meer middenhuurwoningen. "Als we willen dat de stad betaalbaar blijft, moeten we heel veel bijbouwen, maar ook zorgen dat de overheid greep op de markt terugkrijgt. We moeten stoppen met verkopen van sociale huurwoningen, daar kunnen die gezinnen gewoon in."

Van Dantzig (D66) wil dat juist wel: "Ik wil de woningen verkopen aan gezinnen met afspraken over de prijs, zodat we duurzame woningen terug kunnen bouwen."

Beeld -

Nu Mourad Taimounti bij Ruben Koops. Zijn partij Denk staat in de laatste peiling op drie zetels.

Koops haalt aan dat Denk in Amersfoort heeft voorgesteld om vrijdagmiddag bij de moskee een oogje dicht te knijpen. Volgens Taimounti is dit ook in Amsterdam een wezenlijk probleem.

"Op vrijdag is het bij het gebedshuis niet mogelijk om je auto te parkeren. Mensen komen van heinde en ver, ook buiten de stad. Ik denk dat we kritisch moeten kijken naar parkeerbeleid rond moskeeën. Mensen uit de wijk hebben er last van."

Denk heeft in hun plannen geen openheid gegeven over hoe het allemaal gefinancierd gaat worden. Hoe gaat hij dat doen, vraagt Koops. “Het blijft interessant om te zien dat er vlak voor verkiezingen bakken met geld komen. Eric van der Burg hoorde ik zeggen: geld is het probleem niet. Dus al onze plannen moeten lukken."

Mourad Taimounti. Beeld -
Beeld -

Sylvana Simons (Bij1) bijt het spits af bij Michiel Couzy. Zijn eerste vraag: heeft u al het oog laten vallen op een woning in Amsterdam? Het is vereist als raadslid om ook in de stad te wonen.

Simons zegt inmiddels bij een vriendin een huis te hebben gevonden. "Het is eigenlijk onmogelijk op korte termijn een betaalbaar huis te vinden in Amsterdam. Ik ben heel blij dat het op deze manier gelukt is."

Sylvana Simons. Beeld -

Allereerst een voorbeschouwing met Ruben Koops en Michiel Couzy. Wat voor campagne was het? Koops: "De campagne van de nieuwkomers. Zij halen straks misschien wel tien zetels in de raad. De nieuwe partijen staan aan de deuren van de Stopera te rammelen."

En wat zijn de verwachtingen voor vanavond? Couzy: "We staan aan de vooravond van de verkiezingen. Na morgen begint de formatie en we hebben afgelopen week gezien dat D66 en VVD avances maken naar GroenLinks, het mooiste meisje van de klas op dit moment. Ben benieuwd wie er vanavond gaan zitten voetjevrijen."

Paroolverslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops. Beeld -

Deelnemers aan het Amsterdamse einddebat zijn de volgende lijsttrekkkers:

- Reinier van Dantzig (D66)
- Marjolein Moorman (PvdA)
- Rutger Groot Wassink (GroenLinks)
- Laurens Ivens (SP)
- Eric van der Burg (VVD)
- Diederik Boomsma (CDA)
- Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren)
- Annabel Nanninga (Forum voor Democratie)
- Sylvana Simons (Bij1)
- Mourad Taimounti (Denk)

Per debat toen steeds vijf lijsttrekkers mee. Tussen de rondes door worden zij geïnterviewd door Ruben Koops of Michiel Couzy over hun plannen, de afgelopen campagne en voorspellingen voor morgen.

De tien lijsttrekkers gaan in debat over vijf stellingen in de thema's wonen, drukte in de stad, veiligheid, duurzaamheid en infrastructuur. De avond wordt geleid door Paroolverslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops en Tim Wagemakers van De Balie.

Goedenavond! Over een paar minuten gaat in De Balie het Grote Lijsttrekkers Slotdebat van start. In dit liveblog volg je de hoogtepunten daarvan, de livestream van de hele avond vind je hier.

Deelnemers aan het Amsterdamse einddebat zijn de volgende lijsttrekkkers: Reinier van Dantzig (D66), Marjolein Moorman (PvdA), Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Laurens Ivens (SP), Eric van der Burg (VVD), Diederik Boomsma (CDA), Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren), Annabel Nanninga (Forum voor Democratie), Sylvana Simons (Bij1) en Mourad Taimounti (Denk).

Het debat in De Balie is uitverkocht, maar wordt vanaf 20:00 uur live uitgezonden via onze politieke Facebookpagina Amsterdam Kiest (like de pagina om een notificatie te krijgen als het debat begint). In dit liveblog volg je alle hoogtepunten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden