LEES TERUG: De dag waarop Ajax voor de 33ste keer landskampioen werd

Ajax heeft zondag voor de 33ste keer de landstitel veroverd. De recordkampioen van Nederland vierde het eerste titelfeest in 1918. Dit kampioenschap is alweer het vierde op rij.

Voor mobiele gebruikers: klik hier voor de volledige versie van het liveblog, inclusief foto's en tweets.

null Beeld anp
Beeld anp

DOELPUNT! 1-1. Simon Cziommer brengt Heracles met een niet mindere mooie vrije trap dan Schöne op gelijke hoogte met Ajax.

DOELPUNT! 0-1 voor Ajax. Schöne schiet hard via de lat het net van de thuisploeg in. Heraclesdoelman Pasveer komt er niet aan te pas en de bal belandt vlak achter hem in het doel.

Daarmee eindigt ook dit liveblog. Het was de dag waarop Ajax in een wat saaie wedstrijd gelijkspeelde met Heracles (1-1), maar uiteindelijk wel kampioen werd. Vanavond is de ploeg dan ook gehuldigd op het Arenapark in Amsterdam.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Nadat diverse spelers nog even de microfoon pakten en het veld toeschreeuwden, verlaat iedereen nu het podium. Nicky Romero blijft nog een uurtje doordraaien op het Arenapark.

Frank de Boer: 'Jullie weten dat ik best boos ben geweest op deze jongens en dat verdienen ze ook. Maar ik ben vorige week ook heel boos geweest op een paar fans. Laten we afspreken dat onze doelstelling is dat we minder boos zijn op deze groep, maar dat we ook nooit meer boos hoeven te zijn op deze fantastische fans. Als we dat doen, beloof ik dat we hier weer staan.'

De eindspeech komt van Frank de Boer. 'Ik vind het fantastisch dat ik steeds in het zonnetje sta, maar ik had het echt niet gekund zonder deze spelers, de staf, de vrouwen van het eten en eigenlijk iedereen. Ik wil nog twee mensen uitlichten. Eén heeft er al een standbeeld en de ander verdient er ook één: Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp.'

Nog één keer betreedt Kees Prins het podium voor 'Dit is mijn club, dit is mijn ideaal'. 'Mijn club' is ontstaan toen het humoristische VPRO-trio Jiskefet de voetbalwereld op de hak nam. Het nummer is door Ajax-fans geadopteerd als tweede clublied.

null Beeld anp
Beeld anp

Van der Laan heeft een cadeautje voor Frank de Boer: hij krijgt een onderscheiding van de gemeente Amsterdam, de Frans Banninck Cocqpenning. Ook is het grote spandoek aan Toren Overhoeks van de gemeente, zo benadrukt Wim Bohnen nog even.

Wim Bohnen: 'Ik ga aandacht vragen voor burgemeester Aboutaleb. O nee, er is helemaal niets in Rotterdam.' Het is dan ook niet de Rotterdamse burgemeester die het podium op komt, maar burgemeester Van der Laan. Zijn ontvangst is niet overmatig positief: veel Ajaxsupporters de Amsterdamse burgervader traditioneel uit.

Misschien wel het hoogtepunt van de huldiging: trainer Frank de Boer komt het podium op. Ook hij beweegt met de schaal slingerend over het podium. Luid applaus voor de succesvolle coach die vandaag de vierde titel op rij voor Ajax in ontvangst mag nemen.

'Siem de Jong, wie kent hem niet?', zingt het veld voor de Ajacied. De middenvelder heeft een moeilijk seizoen waar hij door een blessure maar weinig heeft kunnen spelen. De supporters zijn hem echter niet vergeten.

Pas echt spectaculair komt Nicolas Moisander het podium op. Met een koprol grijpt de Fin de schaal uit handen van Daley Blind. Iets wat hij van Bohnen nog maar een keer moest voordoen.

Daley Blind heeft tijdens de huldiging een Go Pro-camera op zijn borst, waarmee hij naar eigen zeggen de hele dag wil vastleggen. Dan moet hij natuurlijk niet de schaal ervoor houden, merkt Wim Bohnen terecht erop.

'Jasper Cillessen, lalala', zingt het veld wanneer de keeper het veld op komt. Hij was vandaag weer erg belangrijk in de wedstrijd tegen Heracles, toen hij met een prachtige duik en uitgestrekte vingers een schot van de thuisploeg wist tegen te houden.

Zo ziet het veld met volgens Wim Bohnen zo'n 35.000 fans er van bovenaf uit.

Naast natuurlijk coach Frank de Boer is het ook het vierde kampioensfeest voor Nicolai Boilesen.

Het onthaal is ook groot voor Viktor Fischer, die op krukken het podium op komt. De Deense voetballer is al lange tijd geblesseerd, maar kan rekenen op de nodige support van de Ajaxfans.

'Altijd op de achtergrond', zegt Bohnen over Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp, de technische staf van Ajax. Ook zij mogen even de schaal vasthouden en naar voren op het podium. 'Dennis, bedankt!', zingt het veld.

Ook stafleden Carlo l'Ami en Jaap Stam worden onthaald in het Arenapark.

'Het was een perfect seizoen', aldus Davy Klaassen na zijn rondje over het podium. Luid gejuich uit het publiek.

Speler voor speler haalt Wim Bohnen de Ajacieden op het podium, waarna ze allemaal nog even een rondje op het podium met de schaal in handen mogen lopen.

Spreekstalmeester Wim Bohnen onthaalt net als voorgaande jaren Ajax op het podium voor de huldiging. De Nederlandse dj Nicky Romero is ook in het Arenapark en ondersteunt het feest muzikaal.

Op de klanken van André Hazes' 'Bloed, zweet en tranen' lopen de Ajaxspelers de trap op naar het podium.

In het Arenapark zingt zanger Peter Beense het overwinningslied 'We are the champions'. De tienduizenden fans voor het podium zingen hard mee.

Op Toren Overhoeks is inmiddels de banner met de felicitatie aan Ajax helemaal onthuld.

De spelersbus van Ajax is inmiddels geariveerd bij de Arena, waar de huldiging dus zo kan beginnen.

De sfeer in het Arenapark is gemoedelijk. De ME is wel volop aanwezig rond het park. Veel mensen hebben hun kinderen meegenomen naar het kampioensfeest. Op een groot scherm worden beelden vertoond van onder meer interviews vanuit de spelersbus die onderweg is naar Amsterdam.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa

Het veld bij de Arena zingt mee met Melvin: 'Dit is mijn club, mijn ideaal, dit is de mooiste club van allemaal.'

null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek

Tot nu toe heeft de politie het rustig in Amsterdam. Er is pas één aanhouding verricht en dat was vanwege het bezit van vuurwerk.

Het dakraam van de Ajaxbus vloog net door de lucht, zo meldt de NOS. Hij zat nog maar aan een veiligheidskabeltje vast, maar een speler heeft hem gerepareerd.

Op social media klagen veel mensen over de stream van Fox Sports van de kampioenswedstrijd van Ajax. Bij veel mensen haperde de stream constant of viel hij zelfs regelmatig weg. Op de Facebookpagina van Fox Sports stromen de klachten binnen en ook Twitter staat er vol van.

Voorafgaand aan de lange busreis naar Amsterdam vond in de kleedkamer van Ajax ook al even een feestje plaats. Joël Veltman was na afloop de dj, waar pizza's werden bezorgd en champagne vloeide. 'Helemaal naar de klote', schalde er uit de speakers. 'Een toepasselijke tekst', lachte doelpuntenmaker Lasse Schöne tegen aanwezige journalisten. 'Hou het kort jongens. Mijn blikje bier is bijna leeg.'

Op de viaducten boven de A1 waar de spelersbus van Ajax overheen naar Amsterdam rijdt, hebben zich enkele fans verzameld.

null Beeld Jop van Kempen
Beeld Jop van Kempen

Op de Arenaboulevard is een levendige handel ontstaan bij de fanshops. Zo kost een splinternieuw kampioensshirt twintig euro.

null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek

Daar hebben zich al honderden fans verzameld voor de huldiging van hun kampioenen.

null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek

De spelersbus van Ajax is onder politiebegeleiding onderweg naar Amsterdam, waar de Ajacieden om 20.00 uur gehuldigd zullen worden bij het park naast hun vertrouwde stadion.

Op Toren Overhoeks in Noord wordt een doek ontrold ter gelegenheid van het kampioenschap. Het kan drie uur duren voordat het doek volledig is uitgerold en bevestigd.

Ondertussen hebben de Ajaxspelers ook tijd om via social media hun landstitel te delen. En natuurlijk moet iedereen dan even met de schaal op de foto.

Op het Leidseplein zijn er vooralsnog ook nog geen problemen. Iedereen staat rustig een biertje te drinken en zelfs het zonnetje is doorgebroken, zo zegt Paroolverslaggever Josien Wolthuizen.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

'Tsja, hier betaal je dan 55 procent belasting voor,' zegt een passant die de politiemacht voor het Centraal Station bekijkt. 'Ik kan er niet om lachen: ik ga morgen weer aan het werk en ik betwijfel of zij dat ook doen.'

null Beeld Mike Hofman
Beeld Mike Hofman

Nu Frank de Boer als trainer van Ajax vier keer op rij landskampioen is geworden, is het de vraag wat hij nog kan verbeteren bij de Amsterdammers. Bovendien zou er interesse van andere clubs zijn voor de diensten van de oud-international. 'Als er een club komt, dan ga ik daar eens rustig over nadenken. Ik hoef helemaal niet weg, we gaan eerst genieten van de titel', aldus De Boer.

De politie laat de groepen Ajaxsupporters gespreid naar het Centraal Station lopen. Onder begeleiding van de ME en politie te paard. De tocht gaat gemoedelijk: als de politie aangeeft dat de groep zijn weg mag vervolgen, klinkt er zelfs een voorzichtig applausje.

null Beeld Maarten van Dun
Beeld Maarten van Dun
null Beeld Maarten van Dun
Beeld Maarten van Dun

Een stoet van Ajaxsupporters trekt momenteel - onder begeleiding van de ME - van de pleinen richting het station. De meeste fans zullen vanaf daar met het openbaar vervoer naar de Arena afreizen, om daar aanwezig te zijn bij de huldiging in het Arenapark.

null Beeld Eva de Vos
Beeld Eva de Vos

In Amsterdam is het desalniettemin vooral feest. Bij The Old Sailor op de Oudezijds Achterburgwal staan groepjes Ajaxfans die nog niet naar de Arena zijn gereisd. Hoewel de meesten flink hebben ingenomen is de sfeer ontspannen. 'Helemaal niets in Rotterdam,' wordt er gezongen.

null Beeld Maarten van Dun
Beeld Maarten van Dun

Een grote stoet supporters is via de Leidsestraat de stad in gelopen. 'Wij zijn kampioen. Ajax is kampioen', zingen ze. De stoet wordt begeleid door de mobiele eenheid. De sfeer is feestelijk. Volgens een woordvoerster van de politie zijn er geen aanhoudingen verricht tijdens de wedstrijd.

Ajax is voor de vierde keer op rij zonder echte topschutter kampioen van Nederland geworden. Kolbeinn Sigthórsson en Davy Klaassen scoorden tot dusver 10 keer in de eredivisie. Ter vergelijking: Alfred Finnbogason heeft al 28 competitietreffers achter zijn naam staan voor sc Heerenveen.

Sigthórsson, één van de doelpuntenmakers van Ajax. Beeld anp
Sigthórsson, één van de doelpuntenmakers van Ajax.Beeld anp

Einde tweede helft!

Kolbeinn Sigthórsson wordt vervangen door Lerin Duarte

Voor Ajax-supporters in het uit-vak in het stadion van Heracles die vanuit Almelo terugrijden om de huldiging bij te wonen wordt vooraan het podium in het Arenapark een speciale ruimte vrijgehouden.

Frank de Boer heeft vandaag geschiedenis geschreven met Ajax. Nooit eerder veroverde een trainer vier keer op rij de landstitel in de eredivisie. Alleen Guus Hiddink werd als coach vaker kampioen in de eredivisie (zes).

Over iets minder dan een half uur gaat het Arenapark naast de Arena open voor de huldiging van Ajax. De huldiging begint om 20.00 uur, wanneer de Ajacieden zelf uit Almelo zijn teruggekeerd. Op het Arenapark is ruimte voor 80.000 toeschouwers.

Siem de Jong mag de kampioensschaal in ontvangst nemen uit handen van Bennie Muller, die tussen 1958 en 1970 maar liefst 426 duels voor Ajax speelde. Ondanks dat Daley Blind vandaag de aanvoerder was in de wedstrijd, gunt hij de geblesseerde De Jong de eer.

Ondertussen krijgen alle spelers hun medaille omgehangen. De schaal staat te wachten totdat iedereen zijn lintje heeft gekregen en het feest echt losbarst.

Trainer Frank de Boer: 'Niet de mooiste wedstrijd. Toch is het verstandig om rond te gaan spelen aan het einde, we hebben toch allebei aan een punt genoeg. Over het hele seizoen gewoon de beste: je verslaat Feyenoord, je verslaat PSV, gelijk tegen Vitesse, dan ben je uiteindelijk het beste.'

Lasse Schöne knalde Ajax na 13 minuten met een verwoestende uithaal op voorsprong (1-0). Heracles Almelo kwam 9 minuten later op gelijke hoogte via Simon Cziommer (1-1). Beide ploegen misten vervolgens kansen op een tweede treffer. Ajax mocht vooral doelman Jasper Cillessen dankbaar zijn. Hij redde uitstekend op doelpogingen van Mark Uth en Mikhail Rosheuvel.

In de slotfase speelden zowel Ajax als Heracles de bal lang rond. Beide clubs weigerden nog risico te nemen. Voor Ajax betekende het gelijke spel de titel, voor Heracles weer een jaartje eredivisie.

null Beeld ap
Beeld ap

Afgeloten in Almelo: Ajax pakt de 33e landstitel in de clubhistorie na een gelijkspel tegen Heracles.

De Boer is weer terug en ook de schaal wordt inmiddels naar het veld gebracht. Nog een paar minuten rondtikken en dan is Ajax officieel kampioen.

Frank de Boer verlaat inmiddels het veld en gaat naar het toilet. Hij lijkt er ook klaar mee te zijn.

Feyenoord neemt het er in de Kuip echter van. De Rotterdammers staan met 3-1 voor op Cambuur. De vijftigste treffer voor Pellè.

De term 'salonremise' gaat al rond op Twitter na een saaie wedstrijd in Almelo. Nog iets meer dan tien minuten totdat Ajax wellicht de 33e landstitel in ontvangst mag nemen. Tot die tijd wordt de bal rustig rondgespeeld door de Amsterdammers.

Nog 20 minuten te spelen en het staat nog steeds gelijk (1-1). Achter de schermen wordt alvast begonnen met de voorbereidingen voor een eventuele huldiging.

In Kiebert, het cafe van D66-raadslid Reinier van Dantzig zijn de Ajaxwatchers niet erg onder de indruk van het spel van de Godenzonen. Saai, kleurloos en slecht wordt de wedstrijd genoemd. 'Ik kan mij toch niet voorstellen dat ze straks juichend over het veld rennen, na zo'n wedstrijd,' aldus een van de stamgasten.

null Beeld Maarten van Dun
Beeld Maarten van Dun

Twee wissels aan de kant van Ajax. Denswil eruit, Poulsen erin. Bojan komt voor De Sa. Blind is nu centraal verdediger.

Stefano Denswil wordt vervangen door Christian Poulsen

Ook opnieuw een kans voor Heracles. Aardige poging van Rosheuvel die uithaalt en de bal net over het doel van Cillessen schiet.

Ineens is daar een kans voor Klaassen die gemakkelijk richting het doel van Heracles schiet, maar het Pasveer nog best moeilijk maakt. De keeper kan de bal niet vastpakken, maar stopt hem wel.

Knappe redding van Cillessen na een grote kans voor Heracles. Rosheuvel staat oog in oog met de Ajax-keeper, die de bal met een duik en zijn vingertoppen weet tegen te houden.

De eerste kans in de tweede helft is voor Rosheuvel van Heracles, nadat Denswil hem laat lopen. De Ajacied weet uiteindelijk een goede voorzet te voorkomen met een sliding.

Tweede helft begonnen in Almelo. Mag Ajax zich over 45 minuten kampioen noemen? We gaan het zien.

De virtuele stand met deze scores bij Ajax en bij Feyenoord:
1. Ajax 33-70
2. Feyenoord 33-64
3. FC Twente 33-60

Op een regenachtig Leidseplein is het rustig. Horecaondernemers rond het plein hebben uit voorzorg de terrassen weggehaald. Behalve de voetbalcafés zijn veel andere cafés en kroegen vanmiddag gesloten.

null Beeld anp
Beeld anp

En met de stand van 1-1 gaat Ajax rusten. Ook in Rotterdam gaat Feyenoord tegen Cambuur thee drinken met een gelijke stand van 1-1. Een gunstige uitslag voor Ajax, die daarmee kampioen wordt.

Ajax lijkt nu toch wat meer te gaan dringen. Voorzet van De Sa, waarna Sigthórsson over kopt via een tegenstander. Een corner daarna gaat in de richting van Veltman, die de bal ook over het doel heen kopt.

Grote kans op voorsprong voor Ajax. Klaassen weet de bal met geluk mee te krijgen en hem met een lage voorzet richting Schöne te krijgen. De Deen glijdt echter uit en ziet de bal achter hem langs gaan.

De stand in het Polman Stadion is nog steeds 1-1. Ajax komt bijna niet tot het creëren van kansen en Heracles lijkt de overhand te nemen. De thuisploeg wil hier duidelijk winnen, of het minimaal gelijk houden.

Davidson sprint op het doel van Ajax af en weet knap Uth te bereiken, die vrij komt uit de Amsterdamse verdedigers. Enorme kans voor Heracles die Cillessen eindelijk weet tegen te houden.

Feyenoord staat thuis in Rotterdam op 1-0 voorsprong tegen Cambuur. Ajax heeft bij die stand dus wel minimaal een punt nodig in deze wedstrijd.

Kleine kans voor Almelo, waarbij Uth op het doel afstormt, maar de bal na een schot ver naast het doel van Cillessen eindigt.

Ajax speelt vandaag om de verjaardag van Willem-Alexander te vieren met oranje slidingbroekjes.

Eerste gevaar komt van Ajax met een schot van Boilesen, die geblokt wordt.

Aftrap eerste helft!

De Ajaxspelers komen nu het veld op in het Polman Stadion in Almelo. Veel Ajaxsupporters zitten op de tribune van het stadion van Heracles om Ajax misschien wel kampioen te zien worden.

Ondertussen zijn in Almelo de Ajaxspelers begonnen aan de warming-up. Nog een kwartier te gaan tot de aftrap.

Het is druk in de kroegen aan het Leidseplein. Zo druk dat je in sommige cafés alleen naar binnen kan als er iemand anders uit gaat.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Als Ajax vandaag de landstitel weet te veroveren, worden de spelers vanavond vanaf 20:00 uur gehuldigd op het ArenAPark naast de ArenA.

Tijdens de huldiging zal een zogenaamde ZSM-unit, met officier van justitie, bij het stadion worden ingericht. Daar kan de officier direct een sanctie opleggen aan mensen die zich misdragen. Iemand die zich schuldig maakt aan openlijke geweldpleging, mishandeling of het afsteken van vuurwerk kan direct een boete of taakstraf krijgen.

null Beeld anp
Beeld anp

De controles op het Leidseplein zijn streng, aldus Paroolverslaggever Josien Wolthuizen. Blikjes, flesjes, vuurwerkfakkels en andere dingen waarmee je kan gooien zijn verboden.

Net als voorgaande weken is ook nu de schaal weer in het stadion aanwezig. Zou Ajax hem vandaag dan toch eindelijk in ontvangst kunnen nemen?

De cijfers zijn in elk geval gunstig voor Ajax. Heracles en Ajax troffen elkaar tot nu toe 25 keer in de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen daarbij achttien duels, vier eindigden er gelijk en schamele drie keer wisten de Almeloërs maar te winnen.

Ajax heeft vandaag al aan een punt genoeg om de 33e landstitel binnen te halen. Als Feyenoord zelf niet weet te winnen van SC Cambuur, is zelfs een nederlaag voor de Amsterdammers geen probleem.

Opstelling Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Denswil, Boilesen; Klaassen, Blind, Serero; De Sa, Sigthórsson, Schöne.

Door het misdragen van diverse Ajaxsupporters vorige week in de Kuip tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle, gelden er vandaag in het centrum van Amsterdam strenge regels. Zo mogen op het Leidseplein en het Rembrandtplein supporters geen blikjes, flesjes, vuurwerkfakkels en andere objecten bij zich hebben waarmee gegooid kan worden. Ook zijn er gebiedsverboden voor ongeveer 20 leden van de harde kern.

Welkom op het liveblog van Het Parool over de wedstrijd tussen Heracles Almelo en Ajax. De wedstrijd begint om 14.30 uur in het Polman Stadion in Almelo. Het is misschien wel dé dag waarop Ajax de landstitel binnen kan slepen.

De aanloop naar dat duel is op zijn minst veelbesproken. Door misdragingen van de supporters in de vorige week verloren bekerfinale tegen PEC Zwolle in De Kuip (1-5), gaat het vooral over welke fans wel en niet aanwezig mogen zijn bij een eventueel feestje. De tegenstander uit Twente heeft nog weinig om voor te spelen, al heeft de ploeg de nacompetitie nog niet officieel ontlopen.

De Boer noemt de verloren bekerfinale een smetje op een geslaagd voetbaljaar. 'Want als je zo dichtbij bent, dan wil je die prijs winnen. Maar de titel is het belangrijkste. En die kunnen we vandaag tegen Heracles veilig stellen. Daar hebben we een seizoen lang hard voor gewerkt. Nu kunnen we ons daarvoor belonen.'

De Boer mist tegen Heracles de geblesseerde Niklas Moisander, Siem de Jong en Viktor Fischer. Hij heeft geen zin zijn basisformatie van het duel met PEC Zwolle helemaal op de schop te gooien. 'Ik geef de spelers de kans om revanche te nemen', zei de coach, die wel met de gedachte speelt om de ervaren Christian Poulsen een basisplaats te geven. De Boer kan tegen Heracles wel weer beschikken over Joël Veltman, die geschorst was voor de bekerfinale.

Niklas Moisander is er vandaag niet bij, als Ajax het in Almelo opneemt tegen Heracles. Beeld anp
Niklas Moisander is er vandaag niet bij, als Ajax het in Almelo opneemt tegen Heracles.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden