Live

LEES TERUG: Bevrijdingsdag in Amsterdam

Het Parool deed uitgebreid verslag van de feestelijkheden rondom Bevrijdingsdag in Amsterdam. We bezochten onder andere Het Bevrijdingsfestival in Zuidoost en het Westerpark, maar ook de Vrijheidslunch in Vondel CS en Vrijheidsmaaltijd in Noord. Lees in het liveblog terug hoe Amsterdam Bevrijdingsdag vierde.

(Lees je het liveblog op je mobiel? Klik dan hier om ook de foto's te kunnen bekijken.)

null Beeld Jasper Piersma
Beeld Jasper Piersma

Het Concert aan de Amstel begint om 21.00 uur. Het liveblog van Het Parool komt tot een einde, terwijl de Bevrijdingsdagfestivals in de stad vanavond nog even door gaan: in het Westerpark en bij Roest in Oost tot 23.00 uur. Het Concert aan de Amstel is live te volgen bij de NOS.

De Philharmonie Zuid-Nederland, een samenvoeging van twee regionale orkesten, verzorgt onder leiding van dirigent Arjan Tien het feestelijke concert, met bijdragen van Jenny Arean, Hans Dagelet, Liza Ferschtman, Wouter Hamel en Scapino Ballet Rotterdam.

Dat 4 en 5 mei onlosmakelijk verbonden zijn, horen we terug in de bijdragen van Jenny Arean en Hans Dagelet. En met het 'Scherzo' uit de 9e Symfonie 'Uit de nieuwe wereld' van Dvo¿ák, waarvan het Largo op 4 mei in De Nieuwe Kerk gezongen en op de Dam gespeeld is.


Op de Amstel hebben zich veel bootjes verzameld, al worden ze door de politie op gepaste afstand gehouden. Tussen de woonboten ingeklemd liggen er ook in de Prinsengracht veel bootjes die komen kijken naar het concert, alhoewel dat kijken dan onder de brug door moet gebeuren. Het zal dus vooral bij luisteren blijven. Voor nu vermaken zij zich prima met eigen muziek en een hapje en een drankje.

null Beeld Jasper Piersma
Beeld Jasper Piersma

Barbara van Beukering, hoofdredacteur van Het Parool, sprak tijdens de vrijheidsmaaltijd in VondelCS.

Elk jaar wordt Bevrijdingsdag afgesloten in Amsterdam met het 5 mei-concert op de Amstel. Bij dit licht klassieke concert zijn de koning, vertegenwoordigers van het parlement en de rijksministerraad aanwezig.

Op een podium, tegen de sfeervolle achtergrond van de Amstel, treden ieder jaar een ander orkest en bekende Nederlandse artiesten op.

De registratie van het concert door de NOS wordt door 1 miljoen Nederlanders bekeken.

De mannen van het licht bij het Amstelconcert moeten gevaarlijke capriolen uithalen om bovenin de metershoge lichttoren te komen. Vanaf daar besturen de heren de lichtshow bij het concert. Het gevaarte blokkeert het zicht van mensen die nog op zoek zijn naar een plekje.

null Beeld Jasper Piersma
Beeld Jasper Piersma

Wie straks nog wat wil zien van het Concert op de Amstel, moet snel zijn. Ondanks dat het concert pas om 21:00 uur begint, zitten mensen al rijendik met meegebrachte stoelen - en flessen wijn - langs de kant van de Amstel.

Zelfs een groepje Chinese toeristen heeft een plek veroverd. Wat ze precies gaan zien, weten ze nog niet. Maar ze hebben gehoord dat de Nederlandse koning er zal zijn.

Voor wie geen plekje weet te veroveren of überhaupt niet in Amsterdam is: de NOS en SBS 6 zijn aanwezig om alles vast te leggen.

null Beeld Jasper Piersma
Beeld Jasper Piersma

Op het Bevrijdingspodium in het Westerpark leeft de Amsterdam Klezmer Band zich uit. Opzwepende polka doet de menigte deinen, tot aan de grasweide aan toe.

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

In het Westerpark wordt naast de grote optredens ook gemusiceerd door kleine groepjes. Zo ook bij het Transformatorhuis, waar een bandje vrolijke muziek maakt met een accordeon in de hoofdrol.

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

Op het Vrijheidsplein is het druk maar gelukkig is er genoeg eten, ziet verslaggever Mike Hofman. De eerste mensen zitten inmiddels aan de lange tafels. Met de Afrikaanse drummuziek op de achtergrond en het heerlijke avondzonnetje, waan je je heel even ergens anders.

undefined

null Beeld Mike Hofman
Beeld Mike Hofman

Een 'goede sfeer' en 'gezellige drukte'. Zo typeert de politie de verschillende Bevrijdingsfestivals in het land. Die verlopen tot nu toe zonder problemen. Wel wordt gewaarschuwd voor zakkenrollers.

Op het Bevrijdingsfestival in Assen gaf premier Mark Rutte het startsein voor de overige Bevrijdingsfestivals. Hij ontstak daar om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur. In het noorden van het land zijn verder festivals in Leeuwarden en Groningen.

In Haarlem was het op een gegeven moment zo druk, dat de politie festivalbezoekers aanraadde om sommige ingangen van het terrein te mijden.

De andere festivals zijn in Zwolle, Utrecht, Almere, Wageningen, Den Bosch, Roermond, Vlissingen, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Zonder uitzondering gaat het volgens de politie in deze steden allemaal soepeltjes bij de Bevrijdingsfestivals.

Op Vrijland, bij Roest in Amsterdam-Oost, is de hoelahoep populair. Het festival is uitverkocht en een grote groep mensen geniet van de zon. En van de vrijheid, natuurlijk.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Met het boek ‘Oorlog in mijn Buurt –De Pijp’ in de hand liep vanmiddag een groep belangstellenden langs huizen in De Pijp, waar kinderen en ouderen oorlogsverhalen vertelden.

Gerritje Nuisker (75 jaar) woonde tijdens de oorlog met haar ouders in de Mauvestraat op nummer 8. In hun kleine huisje verstopten haar ouders ook twee onderduikers. De spanning was zo groot dat Nuisker, ondanks haar jonge leeftijd in de oorlog, zich nog heel veel levendig kan herinneren.

undefined

null Beeld Ronnie Kroes
Beeld Ronnie Kroes

In het Westerpark spelen de Malcanisten, een folkbandje, op het Bevrijdingsfestival. Zonnetje, muziek en in het gras zitten: vrijheid in Amsterdam.

null Beeld Tom Schuitemaker
Beeld Tom Schuitemaker

In Noord wordt al wel smakelijk gegeten: de organisatie deelt kopjes soep uit aan de gasten. De honderden meters tafels met duizend tafelgasten is een indrukwekkend gezicht.

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

Het eten laat nog even op zich wachten, maar dat mag de pret niet drukken met deze band. Een aantal bandleden komen uit een Oegandees weeshuis en spelen zonder moeite een liedje van The Beatles.

null Beeld Mike Hofman
Beeld Mike Hofman

Terwijl het eten wordt klaargezet bij het Vrijheidsdiner in Oost, wordt er gevoetbald. De hele buurt lijkt uitgelopen te zijn, meldt verslaggever Mike Hofman.

null Beeld Mike Hofman
Beeld Mike Hofman

Nog zo'n spontane sessie. Tussen de etende mensen bij De Rollende Keukens zingt het twintigkoppige shantykoor Nieuwendam een absolute meedeiner. Het publiek doet ook hier enthousiast mee, en anders krijg je van de koordirigent op je kop.

null Beeld Jasper Piersma
Beeld Jasper Piersma

Het banket aan het IJ is officieel begonnen en de gasten laten het zich duidelijk smaken. Er worden hapjes en pannen uitgewisseld. Dan wordt er een pauze ingelast waarin Anna Enquist een gedicht over vrijheid voordraagt.

Luid applaus valt haar ten deel, waarna het bestek door de gasten weer ter hand wordt genomen. Maar eerst volgt er een toost: 'Laten we proosten op deze vrijheid!' Er wordt hard gejuicht.

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

Vlak voor het grote podium in het Westerpark is midden in het publiek een spontane drum- en danssessie begonnen. Niet eerder klapte het publiek zo enthousiast mee als nu.

null Beeld Jasper Piersma
Beeld Jasper Piersma

Het is een vrolijke bedoening bij de Vrijheidsmaaltijd in Noord, meldt verslaggever David Oranje. De laatste gasten worden binnengeloodst, waarna aan de dis begonnen kan worden. Er klinkt zachtjes Spaanse muziek over de promenade, terwijl de gasten genieten van het uitzicht over het IJ.

Als onderdeel van een kunstproject uit Amsterdam-Noord hangen boven de tafels origami vogels, aan lijnen gespannen. Op de vogels staan vredeswensen geschreven.

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

Eerder vanmiddag: in het kader van het programmaonderdeel 'Huizen van verzet' draagt kinderboekenschrijver Jacques Vriens voor uit zijn boek 'Oorlogsgeheimen' in boekhandel Jimmink op de Rooseveltlaan.

Er staat daar nog meer op het programma. Zo direct begint een Vrijheidsmaaltijd.

Om 20:00 uur vertelt An Huitzing van Stichting Wolff vertelt over fotograaf en verzetsstrijder Annemie Wolff. Zij portretteerde Peter Kahn met zijn ouders in 1943. Kahn en zijn ouders overleefden de oorlog dankzij het onderduikadres, Roompotstraat 11, van hun NSB-huisbaas.

null Beeld Ronnie Kroes
Beeld Ronnie Kroes

Het stroomt vol bij de Vrijheidsmaaltijd. Gasten hebben van alles en nog wat meegesleept: van fruitsalades tot merquezworstjes. Mensen schudden vriendelijk de handen van hun tafelgenoten. Er wordt gelachen en gedronken. Het belooft een fraai feestmaal te worden, meldt verslaggever David Oranje.

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

Gemma Zwaard, van de organisatie van de Vrijheidsmaaltijd: 'Ik vind het geweldig: paté, taarten, quiches en salades. Ik heb er ontzettend zin in.'

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

Om 17:00 uur zijn alle 14 bevrijdingspodia in Nederland in contact met elkaar. Paroolcolumnist en theatermaker Johan Fretz houdt een speech op het Amsterdamse podium. Hij brengt de vrijheidstoast uit, waarna in heel Nederland diverse vrijheidsdiners van start gaan. In het Westerpark gaat de Nederlandse band Adam & The Relevants nu spelen.

Bekijk een eerder opgenomen video van de Vrijheidstoast van Johan Fretz hier.

null Beeld Jasper Piersma
Beeld Jasper Piersma

Bianca Stigter, schrijver van 'De bezette stad - Plattegrond van Amsterdam 1940-1945' gidste geïnteresseerden in een historische tram door Amsterdam onder Duitse bezetting.

null Beeld Ronnie Kroes
Beeld Ronnie Kroes
null Beeld Ronnie Kroes
Beeld Ronnie Kroes

Doordat er geen ingangcontrole is in het Westerpark hebben veel mensen eigen drank of eten mee. Maar deze meneer maakt het wel heel bont: met een campinggasstelletjes en een wokpan bereidt hij kipblokjes en roerbakgroenfe.

Voor andere bezoekers staan verderop De Rollende Keukens, die een uitgebreid assortiment aan eten hebben. Het verplicht eten van een vet patatje of frikandel is dus niet per se nodig.

null Beeld Jasper Piersma
Beeld Jasper Piersma

De honderden meter lange eettafel voor de Vrijheidsmaaltijd aan de IJpromenade in Noord is alvast gedekt. Het tafelkleed? Een op stof gedrukte kopie van Het Parool, gedateerd zondag 6 mei 1945.

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

Verslaggever Jasper Piersma: 'Vrijheid betekent bij het kleine, uit pallets opgebouwde podium Earth in het Westerpark vooral je armen in de lucht gooien en dansen op de beats van dj's Du Chatinier & JP.'

null Beeld Jasper Piersma
Beeld Jasper Piersma

Op het feest bij het homomonument is Timo misschien wel de uitbundigste danser van allemaal. Gevraagd naar of hij het naar zijn zin heeft, kijkt hij bijna verontwaardigd: 'Natuurlijk man!'

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

Kinderen voor Kinderen zingt het laatste nummer. De kinderen in het publiek vinden het fantastisch en dansen vrolijk mee.

null Beeld Mike Hofman
Beeld Mike Hofman

Nadat hij een patatje vrede heeft gegeten, is verslaggever Mike Hofman teruggekeerd naar het Vondelpark: 'Het is nog drukker dan begin van de middag. Kinderen voor Kinderen staat namelijk op het podium. Een bewaker treedt op als uitsmijter bij het verhoogde plateau. 'Even wachten meneer, het is vol.'

null Beeld Mike Hofman
Beeld Mike Hofman

Nu op het bevrijdingspodium in het Westerpark: het Nederlands Blazers Ensemble, samen met een bijzondere verzameling van musici uit Amsterdam West. Podium Mozaïek, zoals ze zichzelf noemen, is afkomstig uit landen waar zij de strijd om vrijheid aan den lijve hebben ondervonden.

'Met net zoveel muzikanten op het podium als jullie in het veld,' meldt de presentator die het gezelschap aankondigt. Het NBE speelt nummers uit landen waar vrijheid niet vanzelfsprekend is.

null Beeld Jasper Piersma
Beeld Jasper Piersma

Het Nationaal Comité 4 & 5 Mei heeft twee apps gemaakt dit jaar. Eén met het programma van de bevrijdingsfestivals in het land. De ander is DuifKopter. In dat spel ben je een duif met een propeller op zijn hoofd die zijn familieleden en vrienden moet bevrijden.

'Vrijheid bereik je niet door muren te bouwen, maar door deuren te openen', citeert het Comité de Finse politicus Urho Kekkonen (1900-1986). Die deuren zijn makkelijk te openen, blijkt bij een eerste poging van DuifKopter.

null Beeld DuifKopter
Beeld DuifKopter

Het is zo warm op Vrijland dat mensen hun eigen manieren hebben gevonden om af te koelen.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

De presentatrice dirigeert de mensenmassa om een grote driehoek op het plein te vormen. Een fotograaf die in de Westerkerk naar boven is geklommen, vereeuwigt het moment. Achter de groep wappert fier de regenboogvlag, terwijl de menigte zwaait naar de fotograaf.

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

Wachten, wachten, wachten. In de lange rij voor de ingang van het festivalterrein van Vrijland.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Hellen van snackbar Natuurlijk Smullen aan de Jan van Galenstraat poseert met haar patatje vrede, dat ze speciaal voor vandaag heeft klaargemaakt. 'Ik ben zelf van joodse komaf, dus ik wilde per se iets doen'.

Hellen is ooit Amsterdammer van de dag geweest in het Parool. 'Daar ben ik zo trots op. Kijk, ik heb het artikel uitgeknipt en ik laat het aan iedereen zien

Hellen met haar patatje vrede Beeld Mike Hofman
Hellen met haar patatje vredeBeeld Mike Hofman

David Oranje, bij het homomonument: 'De andere stage-entertainer, toepasselijk Mobieltje geheten, doet ook niet kinderachtig over het wagen van enkele danspassen. Het publiek is erg van haar gecharmeerd en juicht haar vriendelijke toe.'

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

Het stokje op de Westermarkt is overgenomen door het dj-duo De iPodjes. Op het podium host, springt en poseert Snorella op de muziek. Ze heeft het overduidelijk naar haar zin.

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

Terwijl veel mensen in lange rijen voor de muntjesbalie staan, is deze meneer opzoek naar hele andere munten. Hij zamelt buitenlandse munten en biljetten (en guldens) in voor de kinderboerderijen in Amsterdam. 'Kijk eens thuis onder uw matras en misschien liggen er nog wat vakantierestjes,' roept hij de passanten toe.

Het geld wisselt hij uiteindelijk in voor 'gewone' euro's. De melkbussen waar het geld in gedaan kan worden staan door heel Amsterdam, maar vandaag dus ook op deze bakfiets in het Westerpark.

Meer informatie op muntenactie.nl.

null Beeld Jasper Piersma
Beeld Jasper Piersma

Op Vrijland wordt ook voedsel ingezameld voor de Voedselbank, meldt verslaggever Josien Wolthuizen.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Festival Vrijland bij Roest wordt goed bezocht. Het publiek staat rijen dik.

null Beeld Marieke Monden
Beeld Marieke Monden

Het mooie weer zorgt ervoor dat de meeste mensen in het Westerpark een kleedje hebben meegenomen en – met een biertje in de hand – in het gras zitten. Voor het bevrijdingspodium, waar nu de Amsterdamse-Londense indierockband Cheaters speelt is dan ook nog genoeg plek voor degene die een dansje willen wagen.

null Beeld Jasper Piersma
Beeld Jasper Piersma

In het Westerpark kunnen bezoekers een offline stemwijzer doen, meldt verslaggever Jasper Piersma. Door middel van stickers kan je bij 30 stellingen aangeven of je voor of tegen bent. Door je formulier met overgebleven stickers in een hypermoderne prullenbak te gooien, rolt daar op een bonnetje jouw stemadvies uit.

Meest opvallende stelling: nummer 22. Niemand - of is er iets weggescheurd? - heeft een rode sticker geplakt bij deze stelling over het homohuwelijk.

null Beeld Jasper Piersma
Beeld Jasper Piersma

Het Orakel orakelt nog steeds op de Dam.

De geheel goud beschilderde Adrian staat mee te deinen op de muziek op de Westermarkt. Hij is al helemaal in de feeststemming. 'Het is prachtig weer, er is leuke muziek. I couldn't ask for more.'

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

Bij het homomonument is het feest losgebarsten. De Commerciële Kut DJ's draaien de eerste houseplaten, terwijl de Westermarkt langzaam volloopt.

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

En we gaan weer even terug naar het Vondelpark:

Het is ten strengste verboden voor kinderen op de tafels te staan, meldt verslaggever Mike Hofman. De beveiliging houdt het in de gaten. 'Jammer,' zegt een vader. 'Ik vond het net zo'n puik plan.'

null Beeld Mike Hofman
Beeld Mike Hofman

Haar oma heeft in het verzet gezeten, vertelde Hadewych Minis (37) vorige week in Het Parool. In die zin is de Tweede Wereldoorlog voor haar heel dichtbij.

De engelen van de post werden ze genoemd, de dochters van de chef van het postkantoor. Oma en haar zussen hielden Joodse onderduikers verborgen, redden parachutisten uit bomen waarin zij vast waren komen te zitten, waagden zich door mijnenvelden. 'Ze vertelde er vaak over en dat waren voor mij heel beeldende verhalen. Mijn oma is altijd mijn voorbeeld geweest. De moed die zij destijds had, is indrukwekkend.'

'Papa, iedereen staat en we kunnen niks zien,' zeggen de teleurgestelde meiden tegen hun vader bij het Openluchttheater. Ze willen naar huis.

null Beeld Mike Hofman
Beeld Mike Hofman

Ook het GVB is 5 mei niet vergeten. Alle trams zijn voorzien van rood-wit-blauwe vlaggetjes.

null Beeld Jasper Piersma
Beeld Jasper Piersma

Buitenschoolse opvang Woestzuid is ook gearriveerd bij het Openluchttheater. 'Tellen, tellen, tellen,' aldus de begeleidster. 'Oh wacht, doe allemaal je hesje aan!'

null Beeld Mike Hofman
Beeld Mike Hofman

Bij het homomonument op de Westermarkt verzamelt zich al een hoop publiek voor het feest dat daar vanaf 15:00 uur gaat beginnen. Het podium en de stands staan klaar, housemuziek stampt al hard uit de speakers. Toeristen nemen foto's van de bloemenkransen op de aanpalende steiger.

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje
null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

Dit was het uitzicht voor de bandleden van Kensington tijdens hun optreden in het Westerpark.

In deze bus naast het Openluchttheater huist een heus theater. Het is er bloedheet binnen. De voorstelling is gebaseerd op het boek 'Pietje de clown en het broertje van de maan'.

null Beeld Mike Hofman
Beeld Mike Hofman
null Beeld Mike Hofman
Beeld Mike Hofman

Het is nog altijd even druk bij het Openluchttheater. Over een paar minuten begint de muzikale voorstelling van Frank Groothof.

null Beeld Mike Hofman
Beeld Mike Hofman

De jongerenpartij van D66 deelt in het Westerpark nep xtc-pillen uit om mensen bewust te maken van het feit dat je geen idee hebt wat je slikt. 'Het zouden net zo goed snoepjes kunnen zijn.'

null Beeld Loeka Oostra
Beeld Loeka Oostra

Op het grote grasveld in het Westerpark speelt een bandje op een podium gemaakt van vlonders gemoedelijke muziek ten overstaan van toeschouwers die zittend van de zon genieten. Een gemaskerde vrouw paradeert rond op stelten. Op de achtergrond zijn snoeihard snerpende gitaren te horen op het Bevrijdingspodium.

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

Het tentje met schaafijs bij het podium bij het Anton de Komplein doet goede zaken met dit mooie weer. 'Morgen regent het weer,' prijst de verkoper zijn ijs aan. 'Voor jou er wat rum bij?,' vraagt hij gekscherend aan een klein jongetje die met een euro van zijn moeder ook een bakje komt halen.

null Beeld Jasper Piersma
Beeld Jasper Piersma

Op de Nieuwmarkt is vandaag een gratis minifilmfestival, met een groot scherm en plaats voor ruim zeshonderd toeschouwers. Een prachtige speelfilm zal de dag op passende wijze besluiten: 'La vita è bella' , de Italiaanse tragikomedie uit 1997 van Roberto Benigni.

Vanaf 17:00 uur kun je een plekje uitzoeken en een hapje eten op het plein. De film start bij schemering.

Het Talent Stage in het Westerpark trekt ook het nodige publiek. Twee gitaristen en een drummer ondersteunen de piano spelende zangeres Sofia Dragt. Bij het afsluiten bedankt ze hartelijk het publiek. Luid applaus valt haar ten deel.

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

De presentator van het Bevrijdingsfestival Zuidoost gaat het publiek in voor een antwoord op zijn vraag. 'Als ik op een plek ben waar geen vrijheid is, dan realiseer ik me dat ik hier in Nederland volledig vrij ben,' reageert een vrouw in het publiek.

Ook bij de Gashouder is het inmiddels flink druk. Friet en ijs gaan als warme broodjes over de toonbank, meldt David Oranje. Terwijl er vrolijke sambamuziek klinkt, proberen verderop de PvdA en Bits of Freedom mensen te werven.

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

IJburg heeft geen monument of plaquette ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Maar dit jaar is er een mobiel monument met foto's van fotografen die lid waren van het illegale fotografencollectief 'De ondergedoken camera'. Veel straten op Haveneiland zijn naar hen vernoemd, zoals Cas Oorthuys en Emmy Andriesse.

Kensington zwaait af en bedankt het Amsterdamse publiek. Het is nu flink druk in het Westerpark: het grasveld zit tjokvol mensen.

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

'Kan je eigenlijk weten wat vrijheid is, als je geen oorlog of onderdrukking hebt meegemaakt?,' vraagt de presentator van het Bevrijdingsfestival Zuidoost het publiek. Het is een kwestie waar hij de bezoekers wil over laten nadenken op deze Bevrijdingsdag.

Daarna start de eerste band van vandaag Damsko United Brass Band de muziek. De Amsterdamse band speelt zelfgecompeneerde jazzmuziek, met een multicultureel sausje.

null Beeld Jasper Piersma
Beeld Jasper Piersma

Gevraagd of de muziek van Kensington een beetje in de smaak valt, knikken de militairen in het Westerpark eensgezind. 'Ja hoor, wij hebben het lekker naar ons zin.'

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

In het bomvolle Openluchttheater is 'De Gruffalo' van Meneer Monster begonnen, maar het is slecht te verstaan. De acteurs hebben geen microfoon.

'Ik was vorig jaar in Haarlem, daar was het íets drukker,' grapt een bezoeker van het Bevrijdingsfestival Zuidoost.

En nee, het is ook nog niet bepaald druk te noemen op het 5 mei-feest in de Bijlmer. Normaal gesproken is het festival op het Anton de Komplein zelf, maar dit jaar heeft het podium vanwege de aanwezige markt moeten verhuizen naar het grasveld naast het sportcentrum.

De magere opkomst lijkt de band die het festival opent niet zo erg uit te maken. 'Dames en heren, wat een lekker weer!,' roept de saxofonist.

null Beeld Jasper Piersma
Beeld Jasper Piersma

De rockmuziek van Kensington schalt door het Westerpark. Het is bijzonder druk voor het Bevrijdingspodium. Backstage staan militairen goedkeurend mee te luisteren. Zij begeleiden de band tijdens de helikoptervluchten over Nederland.

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

In het Westerpark is het nog lang niet zo druk. Op het Talent Stage is een jong bandje zich aan het inspelen. Ze kunnen op goedkeurend geklap rekenen van de toeschouwers.

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

Ook de kinderdagverblijven weten het Openluchttheater in het Vondelpark te vinden.

Een strenge mevrouw spreekt de kinderen eerst toe, meldt Mike Hofman. Ze mogen niet bewegen tijdens de voorstelling, ze moeten stil zijn en mogen de acteurs niet in de weg lopen.

Het is inmiddels helemaal vol bij het Openluchttheater. Ouders en kinderen klagen dat ze niks kunnen zien.

null Beeld Mike Hofman
Beeld Mike Hofman

Jacques Klöters speecht bij de vrijheidsmaaltijd van AT5, Het Parool en AvroTros in het Vondelpark. 'Verzet begint bij een heel klein ding: je verplaatsen in de ander en daar consequenties aan verbinden.'

'Er is veel onrecht in de wereld, als je dat in je omgeving merkt, moet je je bek open doen. Doe wat je kan. Ook als dat tegen je eigen belang ingaat.'

Het festivalterrein is nog niet heel druk. Vooral ouders en kinderen wandelen over de marktjes. Op de grasweide zitten mensen in het zonnetje, wachtend tot de optredens beginnen.

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

Het Vondelpark Openluchttheater opent vandaag om 13:00 uur met de jeugdvoorstelling 'Meneer monster speelt de Gruffalo'. Dit jaar bestaat het openluchttheater 40 jaar.

null Beeld Mike Hofman
Beeld Mike Hofman

Bezoekers in de rij voor het Anne Frank Huis krijgen vandaag aardbeien van een medewerker. Met dit initiatief wil het museum een vrolijke middag voor de onderduikers in het Achterhuis in de herinnering brengen: 8 juli 1944.

'De helpers hebben kistjes met aardbeien op de kop getikt, een buitenkans. In de kantoorkeuken is het een drukke bedoening. Anne Frank krijgt ‘de bibberatie van opwinding’ als ze met z’n allen de aardbeien schoonmaken en plukken. ‘Het moest tenminste plukken verbeelden, er ging meer in de monden dan in de emmer,' schrijft Anne. De rest van de aardbeien wordt geweckt.'

Verslaggever David Oranje is ook net in het Westerpark aangekomen. 'Het is al gezellig. Mensen op het grasveld genieten van de zon. En ouders met kinderen lopen af en aan tussen de her en der opgestelde kraampjes.'

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

De band Kensington, 'Ambassadeur van de vrijheid' op deze dag, is geland in Amsterdam. Kensington speelt van 13:00 tot 13:30 uur op het Bevrijdingsfestival in het Westerpark.

Gisteren was de generale repetitie voor het Bevrijdingsconcert op de Amstel. Ook de lichtshow werd uitvoerig getest.

null Beeld Koert Bary
Beeld Koert Bary

De Vrijheidsmaaltijd bij Vondel CS is goed bezocht door oud én jong.

null Beeld Marieke Monden
Beeld Marieke Monden

Journalisten, columnisten en presentatoren van AT5, Het Parool en AvroTros schuiven in het Vondelpark aan voor een vrijheidsmaaltijd.

null Beeld Marieke Monden
Beeld Marieke Monden

David Oranje meldt dat het Orakel op de Dam stil aan het vallen is. 'Af en toe klinkt er een toespeling op vrijheid, maar het zijn vooral toeristen die zich bezighouden met het kunstwerk.'

'Wel blijkt het Orakel verstandig, want het adviseerde de aanwezigen om (de website van) Het Parool te lezen voor al het nieuws over 4 en 5 mei.'

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

In 27 Amsterdamse huizen wordt verteld over verzetsstrijders: van strijdbare communisten en moedige leraren tot dapperen die stierven.

Het Joods Cultureel Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei comité organiseren 4 en 5 mei het dubbelprogramma Open Joodse huizen - Huizen van verzet. Zo vertellen neef Paul van Tongeren over zijn tante Jacoba, leidster van verzetsgroep Groep 2000, en zoon Peter Polak over het verzetswerk van zijn vader, 'rode arts' Ben Polak, en zijn moeder, Pim Eldering, redacteur en koerier van De Vrije Katheder.

'Het zijn verhalen die zich in de huizen hebben afgespeeld,' zegt Corline van Es van het 4 en 5 mei comité. 'Bijzonder, kleinschalig en superpersoonlijk.'

De sprekers, onder wie overlevenden en nazaten, voormalige en huidige bewoners, vertellen hun verhalen over vervolging, oorlog en bevrijding aan de hand van foto's, films, dagboekfragmenten, gedichten, literatuur en muziek. Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken.

Voor een volledig overzicht klik hier.

(Door: Marjolijn de Cocq)

De tentoonstelling in het Verzetsmuseum gaat onder andere over Nelly. Haar familie is Nederlands, maar was tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Nazi's. 'Ongelooflijk,' zegt een moeder. 'Zo triest dat je denkt dat dit het beste is.'

Op de foto zijn Henk, Nelly, Eva en Jan anno nu te zien. Allen hebben ze de oorlog overleefd.

null Beeld Mike Hofman
Beeld Mike Hofman

Het Orakel bast: 'Vrijheid is zonder handen door rood fietsen' en 'Vrijheid is diepgang, maar is diepgang ook vrijheid?'. Voorafgaand was een aanklacht tegen de digitale samenleving te horen.

Het kunstwerk blijft maar praten: 'Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, waar we trots op moeten zijn. Beledigingen vallen hier niet onder.' Tot nu toe is er dan ook geen onvertogen woord bij het uitspraken van Het Orakel, meldt David Oranje.

De Bond tegen vloeken is ook aanwezig op de Dam. Hans Alderliesten (links): 'Leuk initiatief en goed dat wij in Nederland alles tegen elkaar kunnen zeggen, maar daar hoeft geen vloeken bij te komen kijken. Wij komen luisteren vandaag.'

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

Bij het Verzetsmuseum is de entree gratis voor kinderen tot en met 15 jaar. Deze oude lift is een tijdmachine. We gaan terug naar 1940 en volgen het waargebeurde verhaal van de kinderen Eva, Jan, Nelly en Henk.

null Beeld Mike Hofman
Beeld Mike Hofman

Een kleine menigte heeft zich verzameld voor het Orakel. Toeristen kijken verwonderd op bij het bewegende kunstwerk van Atelier Van Lieshout. Dat doet inmiddels uitspraken als: 'Let's smoke a joint together and enjoy the sunshine.'

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

Het Orakel is tot nu toe positief gestemd, meldt verslaggever David Oranje. 'Vrolijke uitspraken over vrijheid, vreedzaam samenleven en zelfs koffie galmen over de Dam.'

Gisteren voerden de kinderen met Ella de opera 'Brundibár' uit, meldt verslaggever Mike Hofman bij de Plantage Middenlaan. In de Tweede Wereldoorlog voerde het Nieuw Amsterdam Kinderkoor de opera uit in het Tsjechische concentratiekamp Theresienstadt. De meeste kinderen overleefden de oorlog niet.

Ella: 'Wat is het goed georganiseerd allemaal. Wat dat betreft lijken jullie op de Duitsers.'

Ella Weissberger Beeld Mike Hofman
Ella WeissbergerBeeld Mike Hofman

Overal in de stad vinden vandaag vrijheidsmaaltijden plaats. Parool, AT5 en AvroTros organiseren om 12:00 uur een vrijheidslunch bij Vondel CS. De voorbereidingen zijn in volle gang.

Lees hier het artikel over Vondel CS in de oorlog.

null Beeld Marieke Monden
Beeld Marieke Monden

Bij de Plantage Middenlaan wordt de eerste narcissenbol geplant door Ella Weissberger. Ella is één van de enige overlevenden van de oorspronkelijke cast van het Nieuw Amsterdamse kinderkoor.

null Beeld Mike Hofman
Beeld Mike Hofman

Ook Job Cohen bevindt zich onder de toehoorders op de Dam. Hij vindt het Orakel 'een mooi en prima initiatief'.

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

Marian vindt het een mooi werk, dat Orakel op de Dam. Ze heeft goede hoop dat we een mooie samenleving in stand houden, want er zijn alleen positieve sms'jes te lezen.

null Beeld David Oranje
Beeld David Oranje

Iedereen kan op 5 mei zijn boodschap laten uitspreken door 'Het Orakel op de Dam'.

Je kunt een sms sturen naar 2255, begin het bericht met Orakel gevolgd door het sms-bericht. Je tekst wordt in alle vrijheid verkondigd.

Het Orakel staat 5 mei van 10.00 uur tot 22.00 uur op de Dam.

Het Orakel Beeld Atelier Van Lieshout
Het OrakelBeeld Atelier Van Lieshout

Zo direct planten kinderen van het Nieuw Amsterdams Kinderkoor narcissen bij het oorlogsmonument op de Plantage Middenlaan. De vorm en kleur van de bloemen symboliseren de Jodenster.

null Beeld Mike Hofman
Beeld Mike Hofman

Welkom bij het liveblog over de activiteitein rondom Bevrijdingsdag in Amsterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden