Lees ons liveblog terug: OM eist 4 jaar in zaak Badr Hari

Tegen vechtsporter Badr Hari heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag 4 jaar gevangenisstraf geëist, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

Het OM vindt dat de 29-jarige vechtsporter zich schuldig heeft gemaakt aan geweldsmisdrijven, waaronder de zware mishandeling van zakenman Koen Everink tijdens dancefestijn Sensation 2012 in de Amsterdam Arena.

Andere verwijten betreffen zware mishandeling dan wel pogingen daartoe in het uitgaansleven, openlijke geweldpleging en de mishandeling van een ex-vriendin in haar huis. Ook heeft de Amsterdammer met zijn auto een voetganger aangereden op de Albert Cuypmarkt in de hoofdstad. Daarvoor eiste het OM 750 euro. Eindhovenaar Ferhat Y., medeverdachte in de Sensationzaak, hoorde 20 maanden tegen zich vorderen.

Voor de mishandeling van Everink door het duo is voldoende bewijs, aldus het OM. Volgens justitie gaat het echter niet om een poging tot doodslag, waarop aanvankelijk was ingezet. Op de zitting was op camerabeelden te zien hoe Everink de skybox wordt uitgeduwd en dat zijn linkervoet bijna helemaal van zijn onderbeen is geraakt.

Leugenachtige verklaringen
De verklaringen van Everink dat Hari en Y. tot het groepje mannen behoorden dat hem te grazen nam, zijn betrouwbaar en krijgen steun van andere getuigen, aldus officier van justitie Maaike Bienfait. Dat geldt volgens haar niet voor de verklaringen van Hari, die stelde dat hij één klap heeft gegeven. Ook Estelle Cruijf, die Sensation samen met Hari bezocht, heeft leugenachtige verklaringen afgelegd, aldus justitie.
De rechtbank wees een verzoek van de advocaat van Hari, Bénédicte Ficq, af om Everink nader te horen over het lekken van het strafdossier.

De rijksrecherche heeft vastgesteld dat Everink het dossier aan een journalist van Brandpunt Reporter gaf. Everink zegt dat de journalist hem heeft misleid. Ficq denkt echter dat Everink heeft meegewerkt aan een 'schaduwonderzoek' van de journalist om een anoniem gebleven getuige te beïnvloeden. Maar de rechtbank zag 'geen begin van aannemelijkheid' voor die stelling.

Tijdens een pauze in het strafproces werd Hari in de centrale hal van het gerechtsgebouw volop herkend door andere bezoekers. Menigeen wilde met hem op de foto. Hari liet deze belangstelling glimlachend over zich heenkomen.

Voor het proces heeft de rechtbank ook donderdag en volgende week maandag nog uitgetrokken.

Lees hieronder het liveblog door Paroolverslaggever Albert de Lange, woensdag vanuit de rechtbank.

Zitting geschorst tot morgen half tien, dan komt Hari's advocaat Bénédicte Ficq aan het woord.

DE EIS: Een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met aftrek van voorarrest. Een meldingsgebod en behandelverplichting bij de reclassering.

Dan de persoonlijke omstandigheden van Badr. Er is geen sprake van een stoornis, wel van grensoverschrijdend gedrag, als hij gekrenkt wordt of aan zelfoverschatting lijdt, en als hij gedronken heeft. Er is weinig schuldgevoel bij hem. De officier werkt naar de eis toe.

'Kort lontje, plat machtsvertoon, weet-u-wel-wie-ik-ben?, Badr lijkt zich onaantastbaar te wanen en handelt navenant', zegt de officier. 'Veel angst bij aangevers en getuigen, dat achten wij strafverzwarend, aldus de officier. Stelselmatige intimidatie. Wat voor wereldkampioen ben je nou helemaal als je buiten de ring een dergelijk spoor van mishandeling door Amsterdam trekt? Steevaste ontkenning, graag in de rol van slachtoffer. Pas als het dossier hem dwingt gaat hij verklaren dat hij misschien toch wel ter plaatse was', schetst de officier.

Dan komt de officier te spreken over de enorme media-aandacht voor deze zaak. Er is veel over Hari geschreven, journalisten hebben zo hun eigen onderzoekjes gedaan. Hari is een BN'er geworden, ook als kickbokser en man-van Estelle. Roem brengt ook een extra verantwoordelijkheid met zich mee, zegt de officier. Badr heeft zichzelf, door interviews te geven, tot bekendste verdachte van het land opgewerkt. Hij dacht aan damage-control te doen, maar dat heeft zich tegen hem gekeerd. Maar ook het buitenproportionele geweld heeft veel media-aandacht veroorzaakt.

Is er sprake van 'trial-by-media'? vraagt de officier zich af. Hij meent van niet, de aandacht was lang niet altijd schadelijk, hij heeft ook kans gezien een charme-offensief te voeren. De pers-aandacht kan, zegt hij, in deze zaak niet leiden tot enige strafvermindering.

OM: Badr heeft zichzelf, door interviews te geven, tot bekendste verdachte van het land opgewerkt.Beeld anp

Dan is Badr nog met zijn Bentley Continental tegen een vrouw aangereden op de Albert Cuypmarkt. Zij liep ernstig letsel op; een verbrijzelde enkel, gescheurde enkelbanden. De vrouw heeft er nog altijd last van, Hari heeft nooit enige belangstelling voor haar getoond.

Club Blinq. Badr en drie andere mannen worden door de portier geweigerd, waarop een zware mishandeling volgt. De portier, die later geopereerd moet worden aan z'n oogkas, wil geen aangifte doen: er is geen enkele beveiliging tegen deze jongens. Als Badr maanden later zijn rol in deze zaak erkent, dan noemt hij het optreden van de portier 'discriminerend'. Wel heeft hij 5000 euro aan de portier betaalt, als hij de naam van Hari niet meer noemt.

De zaak-Cooldown. Slachtoffer doet pas na maanden aangifte van een kopstoot door Badr Hari, die zes hechtingen nodig maakten. Hari bekent pas nadat de veiligheidsbeelden onomstotelijk bewijs leveren. Ook op beeld: bij het verlaten van de zaak, houdt Hari bij de portier een vinger voor zijn mond; mondje dicht.

Dan de zaak rond een ex van Badr, Rosa Monshouwer, met wie hij drie jaar een relatie had. Zij berichtte een vriend dat Badr 'goed heeft huisgehouden'; ze kan voorlopig niet in bikini, de hele woning is in een ruïne veranderd. Maar ze wil geen aangifte doen. Badr kon het niet verkroppen dat ze een nieuwe vriend had en maakte alles stuk wat in zijn buurt kwam. De vrouw is, in juli 2011, mishandeld door Badr, zegt de officier, de aanklacht luidt huiselijk geweld.

Nu volgt de zaak Club Air. Eigenaar Jeroen van de Berg had tien nieuwe kronen nodig, nadat Badr hem keiharde klappen uitdeelde. De clubeigenaar had in het voorbijgaan zijn hand op de schouder van Badr gelegd om een botsing te voorkomen. Badr: 'Wie ben jij dan wel?', direct gevolgd door een vuistslag. Broertje Yassine Hari heeft later de schuld op zich genomen. In oktober werd hij ter zitting aangehouden wegens meineed.

Er is door vrienden van Badr naderhand geprobeerd om de veiligheidsmensen van Jimmy Woo te bewerken, die dan ook zeer terughoudend bleven tegenover de politie. Het slachtoffer heeft niet meegewerkt met de politie, de zaak zou 'onderling geregeld' zijn. Officier acht poging zware mishandeling bewezen.

We gaan nu luisteren naar een aantal mishandelingen in Amsterdamse clubs. Eerst de Jimmy Woo. Op 12 mei 2012 heeft Badr iemand een glas in het gezicht geduwd. Het slachtoffer wil geen aangifte doen. Op beelden van de beveiligingscamera's is een woeste duw- en trekpartij te zien, met een herkenbare Badr. (Hijzelf zit in de zaal ondertussen te sms'en.)

Badr Hari-weetjes (4): elke zaterdag staat in de bijlage PS de Wereld van Het Parool de rubriek 'Trekpleister', waarbij foto's van lezers te zien zijn bij bekende toeristische plekken. Als het Rode Plein een keer aan de beurt is, zou deze foto van Badr Hari van afgelopen november zeker niet misstaan.

Everink heeft voor 133.000 euro aan materiële en immateriële schade geclaimd bij Badr. De officier heeft hiermee het verhaal over Sensation beëindigd, na een korte schorsing, gaan we verder met het geweld in diverse Amsterdamse clubs. Einde middag de strafeis.

De officier hecht aan de verklaring van Badr geen enkele waarde; hij heeft gelogen en gedraaid, zegt Bienfait, samengevat. Hari en Y. hebben Everink gezamenlijk mishandeld, en geen van beiden heeft – anders dan beweerd – geprobeerd de ander tot kalmte te manen.

De officier van Justitie wil niet naar de beschuldiging van 'poging tot doodslag', maar wel naar 'zwaar lichamelijk letsel', in vereniging gepleegd. Er is sprake van een nauwe en bewuste samenwerking en van voorbereiding; het barmeisje werd vijf minuten weggestuurd. Dat leidt tot voorbedachte rade. Wat de motieven zijn geweest, weten we niet, zegt de officier, mogelijk wekte de persoon van Everink grote irritatie in de skybox.

De politie heeft de box afgesloten om 04:10 uur. Vroeg in de ochtend is de skybox vrijgegeven, dat is om vele redenen te betreuren, zegt de officier. Er was wel opgeruimd, maar niet schoongemaakt.

Er is een theedoek gevonden met dna-sporen van Badr en Everink, die doek is niet door de politie veiliggesteld, maar door een medewerker van de Arena overgedragen. Dat vermindert de waarde van het bewijsmiddel nogal. Het forensisch onderzoek kende meer fouten, maar dat leidt, zegt de officier, niet tot onontvankelijkheid van het OM.

Badr Hari in een interview in Het Parool in 2007:

'Kijk, omdat ik met mijn bijna twee meter lange lijf zo lekker zelfverzekerd zit te wezen bij die persconferenties in Japan, verdien ik ook het meeste geld van al die gasten. Ik heb de beste contracten en de grootste sponsors. En ik maak het in de ring ook vaak waar, natuurlijk. Of ik miljonair ben? Ha, doe een gok! Ik kan alles kopen wat mijn hartje begeert en mijn hartje begeert veel, weet je. Ik heb het goed. Ik lach mijn ballen uit mijn broek. Ik ben bijna 23 jaar en de BMW 5-serie die daar staat, is van mij.'

Estelle heeft bij de politie de vermoorde onschuld gespeeld; zij en Badr hadden op het terras van de skybox gestaan, niks gezien en gemerkt. Later bij de rechter-commissaris erkent ze wel dat Badr in het tumult stond. Badr Hari, hij zit onderuit gezakt, wipt met z'n rechterbeen en draait aan z'n baard.

De betrouwbaarheid van Everink. Hij heeft, aldus een deskundige, 'islands of memory', het verhaal wijzigt steeds en wordt aangevuld met latere informatie.

Maar zegt, officier van Justitie Bienfait, in de kern heeft Everink altijd hetzelfde verklaard: dat Hari en Y. hem mishandelden. Er is geen reden om daaraan te twijfelen. Dat hij later in, getapte, telefoongesprekken wisselende verhalen heeft, is niet zo gek, zegt de officier.

Ze geeft een opsomming van de verhalen die Hari, via de telefoon of in de media, heeft verspreid, eerst dat hij er niets mee te maken had, en later over een 'corrigerende tik'. Schoppen, dat deden de anderen.

Badr is een moordwapen dat sneller is dan een vuurwapen, heeft anonieme getuige NN4 gezegd. Everink zei, toen hij buiten de skybox was, bij herhaling: 'Dit is toch niet normaal', wijzend naar de open botbreuk. Hij bevestigde direct dat Badr Hari het had gedaan, hebben drie mensen verklaard. Zijn gezicht was volledig dichtgeslagen, aldus een getuige. 'Er zijn altijd problemen als Badr er is.'

Saskia Martens was getuige en is met Koen Everink meegegaan naar het ziekenhuis. Zij heeft vier mannen slaande bewegingen zien maken, ze begreep niet waarom. 'Het kwam out of the blue'.

Martens ging in paniek vrienden zoeken. Later zou de eigenaar van de skybox, Peter Steenbakkers, tegen haar zeggen: 'Het is jammer dat je alles gezien hebt, was beter geweest van niet.' Ze wijst bij de politie Hari en Y. als de daders aan.

Everink was in de skybox naar het toilet gegaan en kreeg, toen hij er uit kwam, direct klappen. Verloor bewustzijn. Toen hij bijkwam zag hij Badr Hari staan, die hem opnieuw geslagen zou hebben. Hij zegt zich de grimas van Badr duidelijk te herinneren.

Iemand anders trapte hem, hij ging weer knock-out. 'Opkankeren uit onze skybox, kankergek', hoorde hij. Vervolgens werd hij eruit gesmeten. Later bij de politie: 'Ik heb heel duidelijk Hari en die Turkse man (medeverdachte Y.) herkend. Ik heb Badr 100 procent zeker zien slaan.' Everink is heel consequent, zegt Bienfait.

Skybox 233 is van Steenbakkers, een kleine, smalle ruimte. Uit de beelden van de Amsterdam Arena komt naar voren dat Everink om 03:14 uur uit de skybox wordt gegooid - op de beelden is te zien dat zijn linkeronderbeen er 'los' bij hangt.

Binnen 13 minuten zijn Hari en Estelle verdwenen. Hari heeft kennelijk letsel opgelopen; hij lijkt op de beelden zijn lip te deppen en lijkt last te hebben van zijn rechterhand. Om half zes in de ochtend doet Everink in het ziekenhuis aangifte. Hij is niet in staat te tekenen.

Het verwijt van de verdediging dat Justitie bezig is met heksenjacht op Hari, werpt Bienfait verre van zich. Er is inderdaad veel getapt, maar dat had er mee te maken dat veel getuigen zich schuil houden of onder druk gezet zijn. Ook mevrouw Cruijff is getapt, omdat ze had gelogen bij de politie en ontlastende fake-telefoongesprekken voerde, zoals bleek.

Eerder vandaag: Badr Hari voor de rechtbank, tijdens een schorsing op de eerste dag van de hervatting van de rechtszaak tegen hem.

Beeld anp

Het requisitoir omvat 76 pagina's en wordt nu rondgedeeld.

Bienfait schetst het verloop van het strafrechtelijk onderzoek. Er liepen al twee onderzoeken tegen Hari, toen in juli 2012 de mishandeling plaatsvond in de skybox van de Arena, waar Sensation White plaatsvond.

Hari heeft onderzoek bemoeilijkt door de pers op te zoeken en getuigen te bewerken. Er zijn meer dan vijftig getuigen gehoord door Justitie. Het lek van Everink heeft de zaak nog verder vertraagd, maar is niet van invloed geweest op het tactisch onderzoek, dat al was afgerond.

Officier van justitie Bienfait zit er klaar voor. Ze zal zo'n vier uur aan het woord zijn, en we gaan naar beelden kijken, op een drietal enorme flatscreens.

Badr Hari-weetjes (3): in november haalde hij een grap uit door op Twitter te melden dat hij zijn moeder een Lamborghini Aventador cadeau had gedaan. Het bleek zijn eigen auto te zijn.

De rechtzaak zou in oktober al worden afgerond, en de waarnemende advocaat van Y., mr Tonckens, kent de zaak goed, zegt de voorzitter, en hij is overal bij geweest. De zitting van nu is lang genoeg van tevoren aangekondigd, en verder uitstel is niet wenselijk. Tonckens krijgt tot maandag. 'We gaan de zaak niet langer aanhouden.'

Nu schorsing voor de lunch tot 13.45 uur.

OM wil, als de zaak als geheel wordt aangehouden, vanmiddag niet met de eis komen. Korte schorsing: de rechtbank trekt zich terug voor beraad over de vraag aanhouden (= nu stoppen) of doorgaan en over het verdedigingsbelang van Ferhat heen stappen.

Nu gedoe over Ferhat Y., mede-verdachte van Hari, wiens advocaat ziek is. Hij wil dat zijn zaak wordt aangehouden, maar dat levert in de organisatie van het proces grote moeilijkheden op. Het Openbaar Ministerie is fel tegen afzonderlijke behandeling.

Vraag dient zich nu aan of de officier van Justitie, gesteld dat zaak tegen Hari en Y. voor bepaalde tijd wordt aangehouden, vanmiddag met de eis wil komen, of ook later.

Rechtbank en beide officieren in de raadkamer zijn verdwenen. De vraag is: gaan we schorsen voor de lunch, zoals aangekondigd, of voor langere tijd.

De rechtbank overweegt het volgende: eerlijke procesvoering is uitgangspunt. Het is duidelijk dat Everink het dossier aan de KRO heeft verstrekt, maar of zijn betrouwbaarheid getoetst kan worden met een nieuw verhoor lijkt de rechtbank te betwijfelen. Ook is er geen begin van aannemelijkheid dat getuigen daadwerkelijk door Everink zijn beïnvloed.

Er is onvoldoende grond om het drietal te horen, verzoek van Ficq afgewezen.

Rechtbank heeft ruim een uur nodig gehad om tot een besluit te komen over de vraag of drie getuigen gehoord kunnen worden: slachtoffer Koen Everink en twee medewerkers van KRO's Reporter. We gaan het nu horen.

Op 9 juli 2012 schreef misdaadverslaggever Paul Vugts voor het eerst in Het Parool over de mishandeling tijdens dance-evenement Sensation:

Zware mishandeling skybox

In een skybox van de Arena waar vechtsporter Badr Hari met vrienden dancefeest Sensation bijwoonde, is een 38-jarige man zwaar mishandeld. De man ligt in een ziekenhuis. De politie kon vanmorgen niet zeggen of hij al een verklaring heeft kunnen afleggen. Hari ontkent met klem dat hij iets met de vechtpartij te maken had.

Een zelfverklaarde getuige vertelde de website Crimesite hoe hij het slachtoffer uit de viproom zag komen. 'Zijn hele kop in elkaar. Zijn neus, zijn ogen. Er was veel bloed, maar het bizarst is dat zijn voet gewoon los hing, het bot stak eruit en zijn voet hing half los naar achter.' De getuige zegt Hari vervolgens te hebben gezien 'met zijn klauw onder het bloed met een theedoek erom'.

Hari erkent dat hij met zijn vriendin Estelle Cruijff in de skybox was, maar maakt zich boos om de suggestie dat hij de man heeft mishandeld. Hij heeft van de vechtpartij 'niets meegekregen' doordat hij 'in de deuropening' met Cruijff naar de menigte stond te kijken, laat hij optekenen in De Telegraaf. 'Ik hoorde niet eens dat er wat gebeurde.'

Toen bleek dat er in de lounge een vechtpartij was geweest, zou het stel over een reling zijn gestapt en via de gewone tribunes zijn weggegaan.

Hari's advocaat Bénédicte Ficq toont zich geërgerd dat hij met de mishandeling in verband wordt gebracht. 'Op het moment dat ergens een opstootje is en kennelijk iemand is geslagen terwijl Hari in de buurt was, wordt dat meteen opgepakt alsof hij wel de dader zal zijn.'

De zitting zou om 12:00 uur worden hervat, maar dat is niet gebeurd. Kennelijk heeft de rechtbank meer tijd nodig.

Badr Hari-weetjes (2): de vechtsporter houdt van Johnny Cash, getuige deze retweet van begin december.

Koen Everink is niet aanwezig in de rechtbank. Hij schijnt bij de Australian Open te zijn.

Punt van orde: Bayens en Bergman zijn echt geïsoleerd, zegt rechter Wieland, het begint op enig moment op gijzeling te lijken, dat willen wij niet. Ficq is akkoord dat ze weer worden 'vrijgelaten'. De rechtbank gaat nadenken; zitting wordt om twaalf uur hervat.

Handelingen van een journalist kunnen natuurlijk nooit de ontvankelijkheid van het OM raken, zegt de officier. Ficq is verbaasd. Er bestaan opnames van telefoongesprekken tussen Badr in de gevangenis en zijn vriendin Estelle, hier als 'bajesgesprekken' aangeduid. Ook die heeft Everink onder ogen gehad.

Overigens begrijpt Ficq niet waarom de gezondheidstoestand van Everink een verhoor in de weg zou staan; hij hoeft niet over zijn mishandeling te praten, maar het gaat over zijn samenwerking met de KRO. Hij hoeft van Ficq niet op de zitting te komen, het kan wat haar betreft zelfs beter bij de rechter-commissaris.

De zaal is in afwachting van de rechtbank. Zo verder met het proces tegen Badr Hari: 2800 pagina's politiedossier. Het woord is aan het Openbaar Ministerie, in reactie op de vragen van Ficq.

De officier vraagt zich af wat getuigenverhoor van Everink nog toevoegt; hij is al eens gehoord, en eenzelfde verzoek is als eerder door de rechter afgewezen. Het politiedossier is aan 'KRO Reporter' gegeven, lang nadat het politie-onderzoek al was afgerond, er is geen enkele aanwijzing voor beïnvloeding van getuigen, zegt de officier. En het is niet relevant om te toetsen wat journalisten aan eigen onderzoek doen, dus Bayens en Bergman hoeven ook niet gehoord te worden.

Wist u dat (1): Badr Hari af en toe een potje jeu de boules speelt?

Buiten de rechtszaal worden de camera's veel gebruikt, in de zaal is er slechts één aanwezig.

Een pauze in een strafproces met Badr Hari als middelpunt is beduidend anders dan die in een gemiddelde zaak. Als Hari koffiedrinkt met zijn advocaten in de centrale hal van het gerechtsgebouw in Amsterdam-Zuid, wordt hij volop herkend door andere bezoekers. Menigeen wil met hem op de foto.

Hari mag dan verdachte zijn in een pittige strafzaak, voor velen is hij toch vooral een bekende Nederlander en een vechtsportheld. Hari laat de publieke belangstelling zonder morren en glimlachend over zich heenkomen.

(Door: ANP)

De schorsing wordt door het Openbaar Ministerie benut om een reactie te formuleren op de gevraagde getuigenverhoren van Ficq. Daarna zal de rechtbank een beslissing moeten nemen. Mochten de rechters besluiten het verzoek in te willigen, dan kunnen Bayens en Bergman, die aanwezig zijn, direct gehoord worden. Everink zou in Australië zitten. De schorsing duurt nog voort.

Ficq wil weten waaruit de bemoeienis van 'KRO Reporter' precies heeft bestaan. Het horen van de drie getuigen is van groot belang voor de verdediging, zo besluit ze.

Heeft ze overwogen een klacht in te dienen bij de deken of de Raad voor de Journalistiek, wil de voorzitter weten. Dat iss prematuur, zegt ze. De rechtbank trekt zich terug voor beraad.

Everink heeft, zegt Ficq, geprobeerd getuigen te beïnvloeden. Everinks telefoon is getapt. Ook daaruit zou blijken dat hij, in samenwerking met de KRO, gepoogd heeft getuigen te bewerken. Hij heeft, zegt Ficq, zich bezig gehouden met een schaduwonderzoek en daarmee het lopende onderzoek beïnvloed. Hij moet daarover komen verklaren, meent Ficq.

En daarover moet Dirk Bayens ook iets zeggen, daarbij komt hem geen verschoningsrecht toe. De KRO heeft getuigen voorzien van relevante informatie uit het dossier, dat is volgens haar van invloed geweest op het verloop van de zaak.

Rechtbank stelt voor om Bayens en Bergman in een kamertje af te zonderen. Ficq begint haar verhaal. Waarom moet Everink ter zitting komen getuigen? Het slachtoffer zegt zich verzet te hebben tegen de uitzending van 'KRO Reporter', maar volgens Ficq heeft hij volop meegewerkt. Net als zijn advocaat. Terwijl Everink nu zegt dat de publiciteit hem immateriële schade heeft berokkend, dat moet hij komen toelichten, zegt Ficq.

Er zijn bovendien sterke aanwijzingen dat Everink willens en wetens het dossiers ter beschikking heeft gesteld, zodat zijn bereidheid tot liegen kan worden gewogen. De betrouwbaarheidstoets.

Rechters F.M.S. Requisizione, F. Wieland en B.C. Langendoen voorafgaand aan de hervatting van de rechtszaak tegen Badr Hari.

Beeld anp

Raadsvrouw Ficq heeft de rechtbank gevraagd, in belang van de verdediging, voor de zitting van vandaag drie getuigen op te roepen: Koen Everink, Dirks Bayens van 'KRO Reporter' en Elisa Bergman, een medewerkster van het programma. Ze licht dat verzoek zo meteen toe.

Ze heeft Dirk Bayens op de gang gezien en wil dat hij, en zijn collega, de zaal nu verlaten, alvorens zij haar vraag toelicht. Bayens vertrekt.

Ficq wil ook dat aanwezige journalisten niet twitteren als zij spreekt.

De aankomst van Badr Hari, eerder deze ochtend.

De uitzending van Brandpunt Reporter, 'Skybox 233', werd op 26 september uitgezonden door de KRO. De aflevering is nog steeds terug te kijken.

Beeld KRO Reporter

Everink hoopte met zijn lek een tot dusver anonieme getuige tot een verklaring te bewegen, maar voelt zich misleid door 'KRO Reporter', dat de inzage in het dossier zou hebben 'misbruikt' voor de uitzending. Everink is er kwaad over, maar er zijn volgens hem meer lekken. 'Ik heb zelf overigens ook niks te verbergen,' schreef hij in een brief aan justitie.

Hij krijgt van zijn advocaat geen stukken meer, en dat vindt hij best. 'Ik wil m'n leven hervatten.' Hij betuigt spijt dat hij journalisten vertrouwd heeft: 'Medialand was voor mij een heel nieuwe ervaring.'

De rechtbank zit. De rechtbank heeft toegestaan dat de zitting gefilmd wordt, maar Badr wil niet in beeld. Er is onderzoek gedaan naar het lekken van het complete dossier naar de KRO. Ficq heeft daarover beklag gedaan – dat heeft tot de lange schorsing van het proces geleid – en de rijksrecherche heeft vastgesteld dat het dossier door Koen Everink, slachtoffer van Badr, aan de journalisten is gegeven. Ambtenaren bij politie en/of justitie zijn daarmee vrijgepleit.

Badr Hari zit klaar, advocate Benedict Ficq achter hem. Het wachten is nu op de rechtbank. De zaal afgeladen met media – 41 geaccrediteerde journalisten – en een goed gevulde publieke tribune, veel studenten.

Verslaggever Albert de Lange van Het Parool is aanwezig in de rechtszaal. Hij bericht: Badr Hari heeft de rechtbank betreden, in een zee van flitslicht. Vandaag en morgen vindt het proces plaats. Mogelijk wordt vanmiddag al de strafeis bekend.

Badr Hari komt met onder anderen zijn advocate Bénédicte Ficq aan bij de rechtbank in Amsterdam voor de hervatting van de rechtszaak tegen hem. De kickbokser staat terecht voor een reeks geweldsincidenten, waaronder een mishandeling tijdens Sensation in de Amsterdam ArenA.

Beeld anp

Justitie verdenkt Badr Hari (29) onder meer van een poging tot doodslag op zakenman Koen Everink. Die werd tijdens dancefestijn Sensation in juli 2012 zwaar mishandeld in een skybox van de Amsterdam ArenA. Everink (39) liep ernstig letsel op. Ferhat Y. is medeverdachte in deze zaak. Hari was op de bewuste avond in het gezelschap van zijn vriendin Estelle Cruijff.

Voor de rechter koos Hari ervoor zich te beroepen op zijn zwijgrecht, naar eigen zeggen om degenen die hem van zijn voetstuk willen zien vallen, niet verder te 'voeden'. Y. heeft verklaard dat hij Everink juist heeft willen helpen. Hari's advocate wil onder anderen Everink horen over het lekken van het dossier. Volgens de rijksrecherche heeft hij hierin de hand gehad.

Voor het restant van het proces zijn nog enkele dagen uitgetrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden