Lees ons liveblog terug: Ajax wint met 1-0 bij Go Ahead Eagles

Ajax heeft met 1-0 de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles gewonnen. Invaller Lasse Schöne scoorde het winnende doelpunt. Door de overwinning staat Ajax alleen bovenaan in de Eredivisie, want Vitesse speelde gelijk tegen NEC.

null Beeld anp
Beeld anp

Doelpunt Lasse Schöne. 0-1 voor Ajax! Nadat hij de vrije trap in de muur heeft geschoten, krijgt hij een tweede kans en schiet de bal met een droge knal in de linkerhoek.

Ajax heeft zondag in Deventer de eerste volle voetbalweek in 2014 succesvol afgesloten. De ploeg van trainer Frank de Boer versloeg Go Ahead Eagles in een teleurstellende wedstrijd met 0-1, na voorgaande overwinningen tegen PSV (1-0) en Feyenoord (3-1). Invaller Lasse Schöne brak een kwartier voor tijd de ban in de Adelaarshorst. Dankzij de remise van Vitesse tegen NEC (1-1) staat de koploper nu 2 punten los van de Arnhemse rivaal.

Trainer Foeke Booy van de Eagles hoopte vooraf op enige onderschatting bij de landskampioen. Daar leek in de eerste helft zeker sprake van bij Ajax. De Amsterdammers speelden in een te laag tempo, waren slordig in de opbouw en leden op eigen helft een paar keer knullig balverlies (Daley Blind, Davy Klaassen, Ricardo van Rhijn).

Sigthórsson
Centrumspits Kolbeinn Sigthórsson, terug in het basisteam, had het Ajax een stuk makkelijker kunnen maken. De stevig gebouwde IJslander tikte in de 3e minuut de bal vanuit een riante positie recht in de handen van doelman Eloy Room.

Tien minuten later schoot Lesley de Sa uit een vloeiende aanval voorlangs. De 20-jarige vleugelspits had van De Boer een verrassende basisplaats gekregen. Met Bojan Krkic bezette hij de vleugels voor Ajax in de Adelaarshorst. Daardoor moesten Viktor Fischer en Schöne op de bank beginnen.

Na het redelijke openingskwartier viel Ajax stilaan terug. Met de steun van het thuispubliek groeide Go Ahead in de wedstrijd. Met dank aan de verkeerd wegkoppende Joël Veltman kreeg Jeffrey Rijsdijk, de vervanger van de geschorste clubtopscorer Erik Falkenburg, de eerste grote kans. Zijn schot kon door de Amsterdamse defensie nog net worden geblokt. Vlak voor de rust schoof de handige Sjoerd Overgoor de bal net naast.

Schöne
Na de rust toonde het doffe Ajax nauwelijks enige verbetering. Go Ahead hield op eigen helft de linies goed gesloten en loerde met de snelle aanvallers Xander Houtkoop en Jarchinio Antonia slim op de counter.

Met een dubbele wissel (Fischer en Schöne voor De Sa en Sigthórsson) trachtte De Boer zijn haperende ploeg van nieuwe impulsen te voorzien. Die ingreep pakte goed uit. Schöne knalde in de 74e minuut raak uit een vrije trap, die hij eerst zelf in de muur had geschoten (0-1). Marnix Kolder liet daarna een dikke kans van grote afstand liggen. Daarmee kwam het vrijblijvende Ajax met de schrik vrij.

(Door: ANP)

Lees hieronder het liveblog terug van Go Ahead Eagles - Ajax.

2e helft afgefloten

Jasper Cillessen wordt vanaf de tribune bekogeld met allerlei voorwerpen. Hij loopt weg, maar Wiedemeijer zegt dat hij gewoon de bal moet uittrappen. Cillessen verplaatst de bal naar de andere kant van het doel en trapt de bal ver naar voren.

Gele kaart Doke Schmidt

Krkic blijft gaan en versiert een hoekschop. Het is de achtste voor Ajax, Go Ahead kreeg er vier.

Omar Kavak komt in de plaats van Jarchinio Antonia

Vier minuten blessuretijd.

De Eagles schakelen een tandje bij en Ajax staat zowaar onder druk. De Boer staat zich enorm op te winden, omdat zijn spelers de bal blind naar voren schieten.

Drie tegen twee. Fischer, Krkic en Klaassen stomen op het doel van Room af. Maar Fischer is te nonchalant. Hij schiet tegen een verdediger van Go Ahead en de kans is voorbij.

Christian Poulsen komt in de plaats van Thulani Serero.

Steekpass van Fischer op Klaassen, maar die krijgt de bal niet helemaal onder controle. Room kan nog net ingrijpen.

Na een voorzet van Klaassen belandt de bal uiteindelijk bij Krkic. Die wacht, maakt een beweging naar links en schiet de bal vervolgens hard op de lat.

De spelers van Go Ahead Eagles ogen vermoeid. Als ze de bal hebben, hanteren ze steeds vaker de lange bal op Kolder.

Kolder krijgt in ogenschijnlijke buitenspelpositie de bal. Hij schiet in één keer, maar de bal gaat ver naast.

Vrije trap voor Ajax op 22 meter van het doel. Schöne schiet in eerste instantie in de muur.

Nog een kleine twintig minuten. De Eagles staan met de rug tegen de muur, maar loeren nog wel op de counter. De druk van Ajax neemt toe.

Lars Lambooij komt in de plaats van Jeffrey Rijsdijk

Serero gaat in het strafschopgebied op Room af, die hem iets naar de zijkant dwingt. Terwijl de keeper naar de grond duikt, valt Serero. Wiedemeijer geeft geen strafschop, tot onvrede van de Ajacieden.

Vrije kopkans voor Fischer. Toch is het een lastige kans, want hij moet uit stand koppen. Room tikt de bal weg.

Lasse Schöne komt in de plaats van Kolbeinn Sigthórsson. Viktor Fischer vervangt Lesley de Sa.

Schietkans voor Krkic in het strafschopgebied. Het lage schot wordt geblokkeerd door een verdediger.

Gele kaart Marnix Kolder na een overtreding op Veltman.

Turuc ontsnapt aan een gele kaart na een overtreding met gestrekt been op Serero.

Lasse Schöne en Viktor Fischer zijn de dugout uitgestuurd om zich warm te lopen.

Kopbal Kolder na een voorzet van Antonia. Cillessen vangt de bal zonder problemen.

Ajax heeft veel balbezit, maar komt moeilijk bij het strafschopgebied. Go Ahead Eagles houdt de ruimtes klein.

Gele kaart Davy Klaassen, omdat hij volgens scheidsrechter Wiedemeijer een schwalbe in het strafschopgebied zou hebben gemaakt. De herhaling laat zien dat Antonia hem wel degelijk raakte.

Ook bij het begin van de tweede helft blijft Ajax domineren, maar de voorzetten zijn tot nu toe ondermaats.

De Eagles voetballen door terwijl Boilesen op de grond ligt. Daarna doet Ajax hetzelfde. Klein opstootje nadat de bal over de zijlijn is gegaan.

2e helft is begonnen.

Go Ahead Eagles kreeg dit seizoen van alle clubs in de Eredivisie de meeste doelpunten tegen in de tweede helft: 28.

Ajax hield dit seizoen van alle clubs in de Eredivisie het vaakst de 0. Negen van de negentien wedstrijden kreeg het team van Frank de Boer geen doelpunt tegen. Go Ahead lukte dat dit seizoen slechts één keer.

Ajax had 65 procent balbezit in de eerste helft, Go Ahead Eagles 35 procent.

1e helft afgefloten.

De Boer staat langs de zijlijn en is duidelijk ontevreden over een voorzet van Van Rhijn die makkelijk door Room gevangen kan worden.

Counter van de Eagles na een pass van Overgoor op Antonia, maar die weet eenmaal bij het strafschopgebied niet wat hij moet doen en schiet de bal tegen Blind.

De beste kans voor de Eagles: Overgoor krijgt een vrije schietkans op de rand van het strafschopgebied, maar hij schiet naast.

Bij Ajax zijn Klaassen en Sigthórsson clubtopscorer met zeven doelpunten. Bij Go Ahead is dat Falkenburg, ook met zeven doelpunten, maar die speelt niet mee vanwege een schorsing.

Weer een overtreding op De Sa, nu aan de rechterkant van het strafschopgebied. Blind schiet de bal recht op Room, die dus ook geen moeite heeft om de bal te vangen.

Go Ahead Eagles zakt weer in. Alle spelers behalve Cillessen staan op de helft van de thuisclub.

Vrije trap Ajax op een paar meter van het strafschopgebied na een overtreding op De Sa. Krkic schiet 'm ruim over.

Het is een rustige wedstrijd, Wiedemeijer hoeft nauwelijks in te grijpen. Nu toevallig wel bij een duwfout van Boilesen op Kolder.

Veltman kopt de bal in zijn eigen strafschopgebied zo voor de voeten van Rijsdijk, maar die schiet via Van Rhijn over. De hoekschop levert ook niets op.

Mooie dieptepass van Moisander op de opkomende Boilesen. Die zet in één keer voor, maar Sigthórsson raakt de bal niet lekker met het hoofd.

Hoekschop voor de Eagles, maar Vriends kopt twee meter naast.

Voorzet van Moisander lijkt te worden aangeraakt door Turuc, maar Ajax krijgt geen hoekschop.

Room tikt de bal over het doel na een lepe bal van De Sa.

Tweede grote kans voor Ajax, maar De Sa schiet naast. Goed voorbereidend werk van Klaassen en Krkic.

Scheidsrechter Wiedemeijer maant Sigthórsson om zich aan de zijlijn te laten verzorgen aan zijn mond. Binnen 30 seconden staat de spits weer in het veld.

De Eagles zijn minder afwachtend dan Feyenoord afgelopen woensdag. De ploeg uit Deventer probeert het spel te maken, maar dat lukt nog niet echt. Ajax komt soms met gemak tot aan het strafschopgebied van de Eagles.

Grote kans voor Sigthórsson, maar hij schiet de bal recht in de handen van Room.

Bij de kans is hij aan zijn mond geraakt, het bloed sijpelt over zijn kin.

1e helft afgetrapt

FC Twente, de huidige nummer 3 van de Eredivisie, komt vandaag niet in actie. De wedstrijd tussen FC Groningen en FC Twente is afgelast.

FC Groningen deed er gisteren en vanochtend alles aan om het veld in de Euroborg sneeuwvrij te maken. Arbiter Richard Liesveld besloot rond 13.15 dat het veld te gevaarlijk is om op te spelen.

Wanneer de wedstrijd wordt ingehaald moet nog bekend worden gemaakt door de KNVB.

Goed nieuws! Medekoploper Vitesse heeft twee punten verspeeld in de derby tegen NEC: 1-1. Als Ajax wint van de Eagles staat de club alleen bovenaan.

De historie: Go Ahead Eagles - Ajax

Duels: 28
Winst Go Ahead Eagles: 7
Winst Ajax: 18
Gelijk: 3

Doelpunten Go Ahead Eagles: 30
Doelpunten Ajax: 54

De ploeg van coach Foeke Booy verloor eerder dit seizoen met 6-0 van Ajax in de ArenA, na een ruststand van 0-0. De Eagles versloegen de Amsterdamse ploeg op eigen veld in 1978 voor de laatste keer (1-0).

Ajax treedt vanmiddag tegen Go Ahead Eagles aan zonder Lasse Schöne en Viktor Fischer. Beiden moeten in Deventer op de bank beginnen. Trainer Frank de Boer geeft voor zijn aanval de voorkeur aan Lesly de Sa en Bojan Krkic.

In vergelijking met de voorgaande bekerwedstrijd tegen Feyenoord in de Arena (3-1) is het basisteam van Ajax op vijf plaatsen gewijzigd. Jasper Cillissen, Niklas Moisander, Kolbeinn Sigthórsson en Thulani Serero zijn in het Amsterdams elftal teruggekeerd. Krkic stond ook tegen Feyenoord al bij de aftrap in het veld. De Sa behoorde bij die bekerwedstrijd niet tot de selectie van De Boer.

Bij Go Ahead Eagles is Jeffrey Rijsdijk de vervanger van de geschorste Erik Falkenburg.

(Door: ANP)

De opstellingen

Go Ahead Eagles
Room, Schmidt, Vriends, V.d. Linden, Schenk, Overgoor, Rijsdijk, Turuc, Antonia, Kolder, Houtkoop.

Ajax
Cillessen, Van Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen, Klaassen, Blind, Serero, De Sa, Sigthórsson, Krkic.

Welkom op het liveblog van de wedstrijd Go Ahead Eagles - Ajax. De wedstrijd in stadion De Adelaarshorst in Deventer begint over een klein half uur.

Ajax treft vandaag in Deventer met Go Ahead Eagles een ploeg die bijzonder sterk op eigen veld presteert. Die formatie verloor dit seizoen alleen thuis van Vitesse.

Frank de Boer kan hier beschikken over een grotendeels fitte selectie. Van de vaste kern ontbreekt alleen aanvoerder Siem de Jong die met een spierblessure kampt.

Ajax, dat de laatste zeven competitiewedstrijden won, moet volgens De Boer waakzaam zijn voor de Eagles. 'Ze spelen verzorgd voetbal met snelle buitenspelers en een voetballend middenveld. Ook achterin willen ze graag opbouwen. Het ziet er daardoor allemaal heel verzorgd uit.'

Eerder dit seizoen eindigde het duel in de ArenA in 6-0, na een ruststand van 0-0.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden