Update

Leers: Mauro (18) moet terug naar Angola

De jonge asielzoeker Mauro Manuel (18) moet terug naar Angola, hoewel hij sinds acht jaar woonachtig is bij een pleeggezin in Nederland. Dat heeft minister Leers van Immigratie en Asiel besloten.

Redactie / ANP
Mauro Manuel. Beeld ANP
Mauro Manuel.Beeld ANP

Er zijn meer gevallen die vergelijkbaar zijn met Mauro, zei de minister, dus kan hij geen uitzondering maken. Het CDA steunt de opstelling van Leers (ook CDA), terwijl deze partij hem eerst nog opriep een uitzondering voor Mauro te maken. Volgens CDA'er Raymond Knops heeft de minister hem ervan overtuigd dat hij voor Mauro geen gebruik kan maken van de mogelijkheid om voor schrijnende gevallen een uitzondering te maken.

De minister zei daar zelf over dat deze zogeheten discretionaire bevoegdheid geen 'rommelpot' is voor gevallen waarin politieke druk is ontstaan.

Oplossing
Onder druk van de Tweede Kamer, die deels meent dat Mauro moet blijven, zegde Leers eerder toe op zoek te zullen gaan naar een oplossing. Volgens Joël Voordewind, Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie, studeert Leers nog op een oplossing in de vorm van een studievisum.

Leers bood een studievisum aan als oplossing voor Mauro, meldde de NOS gisteren. Hij studeert nu aan het mbo, maar zou een hbo-diploma moeten halen om in aanmerking te komen voor een zogenoemde kennismigrantenregeling. Met zijn eerste baan moet hij dan wel 35.000 euro per jaar verdienen. Leers zelf ontkent volgens het ANP dat hij Mauro een verblijfsvergunning op basis van werk of studie heeft aangeboden.

Brief
Mauro Manuel kwam in het nieuws nadat bekend was geworden dat hij afgelopen zomer een brief stuurde aan Leers, waarin hij onder meer schreef: 'Mijn naam is Mauro Manuel. Ik ben achttien jaar oud en ik woon al acht jaar in een pleeggezin (Hans, Anita en mijn kleine broertje Tjeerd) waar ik het heel erg naar mijn zin heb. Ik voel me bij hen thuis en ben heel erg bang dat ik ze binnenkort moet gaan missen.' De brief is hier te lezen.

Tevreden
De PVV is tevreden met het besluit van minister Leers om Mauro geen verblijfsvergunning te geven.

Woordvoerder Asiel en Immigratie Sietse Fritsma stelt in een persbericht van de partij dat dit het enige juiste besluit is: 'Een verblijfsvergunning zou een beloning zijn van drie kwalijke zaken: het negeren van de vertrekplicht die al in 2007 op Mauro rustte, het in de wind slaan van rechterlijke uitspraken en het illegaal in Nederland verblijven. Je zou dan natuurlijk ook het verkeerde signaal afgeven richting andere vreemdelingen dat het loont om je niets aan te trekken van regels en plichten.'

Vluchtelingenwerk
VluchtelingenWerk Nederland vindt dat de Tweede Kamer met een oplossing moet komen om Mauro Manuel in Nederland te houden. 'We weten dat de minister serieus heeft gezocht naar een oplossing voor Mauro, maar die oplossing moet nu echt van de Tweede Kamer komen door bijvoorbeeld de initiatiefwet van de PvdA en ChristenUnie aan te nemen', zei directeur Dorine Manson.

VluchtelingenWerk pleit ervoor om asielzoekerskinderen die goed ingeburgerd zijn na vijf jaar een verblijfsvergunning te geven. De PvdA en de CU willen dat minderjarige asielzoekers voortaan na acht jaar in Nederland mogen blijven. Voorwaarde is wel dat zij niet illegaal zijn geweest en dat zij of hun ouders de procedure niet hebben gefrustreerd. De twee partijen presenteerden daartoe dinsdag een initiatiefwet.

Kinderen van asielzoekers en alleenstaande minderjarige asielzoekers zijn meestal na vijf jaar helemaal in Nederland geworteld, stelt Manson. 'Dat zien onze vrijwilligers en dat wordt door deskundigen onderschreven.'

Kinderombudsman
Volgens de Kinderombudsman Marc Dullaert is de uitzetting van de 18-jarige Angolees Mauro Manuel is in strijd met het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. 'We laten hem eerst hechten en studeren en nu hij volwassen is, wordt hij uitgezet. Dat is in strijd met de rechten van het kind en niet humanitair', zei Dullaert bij de NOS. Volgens hem moet het hele beleid worden aangepast. 'Kinderen die hier langdurig zijn, lopen schade op als ze hier in onzekerheid verblijven. Als ze ook nog worden uitgezet, lopen ze een extra trauma op.'

Dullaert noemt het veel eerlijker als direct wordt gezegd waar kinderen aan toe zijn. 'Dit kan niet door de beugel. Hij is slachtoffer van het slechte beleid', zei hij en noemde het besluit 'zeer schokkend'. De Kinderombudsman krijgt een groot aantal meldingen van soortgelijke gevallen binnen. 'Vandaag is het Mauro, morgen een ander kind.'

Geraakt
Medewerkers en leerlingen van het ROC Eindhoven zijn geraakt door het besluit van minister Gerd Leers. 'Wij vinden dit vreselijk triest', zei schooldirecteur Antoine Wintels. Mauro volgt een ict-opleiding op het ROC. Ondanks de schok die vandaag door de school ging, zit er voor het ROC niets anders op dan zich neer te leggen bij het besluit. 'Wij respecteren democratisch genomen beslissingen', aldus Wintels, die net als zijn collega's de debatten in de Tweede Kamer over Mauro nauwlettend zal volgen.

Leerlingen en medewerkers van ROC Eindhoven vieren momenteel herfstvakantie. Wintels merkt onder meer via de sociale media hoe zeer het besluit van Leers leeft onder de leerlingen van zijn school.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden