Update

Leers liet Mauro extra verklaring ondertekenen na twijfels over familie

De Angolese asielzoeker Mauro heeft een verklaring over de mogelijke aanwezigheid van directe familieleden moeten afleggen, vlak voordat hij een studievisum kreeg. Minister Gerd Leers had een vermoeden dat de biologische moeder van Mauro in Nederland was.

Sebastiaan Timmermans
Mauro Manuel. Beeld ANP
Mauro Manuel.Beeld ANP

Dat meldt het Limburgs Dagblad. Mauro heeft altijd gezegd dat hij geen contact meer heeft met zijn Angolese ouders. Maar er rezen twijfels bij het ministerie van Immigratie en Asiel. Ook zouden er twijfels zijn over zijn exacte geboortedatum, omdat de gegevens in zijn paspoort niet overeen kwamen met de datum die Mauro opgaf toen hij in 2003 in Nederland kwam.

'Op de aard van die geruchten kan ik niet ingaan, maar ze waren voor ons voldoende om de advocaat van Mauro om een reactie te vragen', aldus een woordvoerster van de minister. Het gerucht ging volgens haar dat eerste- of tweedegraads familieleden van Mauro in Nederland aanwezig waren.

'Bedrogen'
Minister Leers heeft vervolgens volgens de Telegraaf gezegd dat 'Mauro de boel aantoonbaar heeft bedrogen'. Hij zou zijn uitspraken hebben gedaan tijdens de nieuwjaarslunch van het genootschap Hendrik VIII in Lanaken.

De woordvoerster stelt echter dat Leers deze uitspraken niet letterlijk zo gezegd heeft. Zij stelt alleen dat expliciet aan de advocaat van Mauro, Marq Wijngaarden is gevraagd of er familie van hem in Nederland aanwezig was. Het gegeven antwoord was uiteindelijk bevredigend genoeg om alsnog een studievisum aan Mauro toe te kennen.

Contact met familie
Wijngaarden laat aan het Limburgs Dagblad weten dat Mauro geen contact heeft met directe familieleden in Nederland. 'Mauro weet nergens van.'

SP-Kamerlid Harry van Bommel noemt het openlijk uiten van twijfels 'een minister onwaardig'. CDA-Kamerlid Raymond Knops wil weten wat er nu precies speelt rond het dossier.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden