Leers blokkeert toetreding Bulgarije en Roemenië tot Schengen

Nederland en Finland hebben de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Schengen-zone tegengehouden. Minister voor immigratie en asiel Gerd Leers (CDA) hield vandaag op een vergadering met zijn Europese collega's voet bij stuk.

Beeld ANP

Volgens de Europese Commissie voldoen de twee landen aan de voorwaarden om te worden toegelaten tot het Schengen-gebied, waarbinnen vrij gereisd kan worden. Nederland was het daar niet mee eens. Volgens Den Haag, en ook Finland, doen Roemenië en Bulgarije te weinig tegen corruptie en zijn zij niet in staat zijn hun grenzen goed te bewaken.

Geen nieuwe informatie
De kwestie is nu op de agenda geplaatst van een top in oktober van de Europese Raad. Volgens Leers heeft dat echter weinig zin. 'Ik verwacht de komende weken geen nieuwe informatie (...) die ons van gedachten zal doen veranderen', zei hij.

De Poolse minister van binnenlandse zaken Jerzy Miller, die de vergadering in Brussel voorzat, toonde zich niet gelukkig met het veto van Nederland en Finland. Volgens hem is Roemenië en Bulgarije beloofd dat ze mochten toetreden als ze aan alle voorwaarden voldeden en is die belofte nu gebroken.

Hard werken
De Roemeense minister van buitenlandse zaken Teodor Baconschi nam de afwijzing luchtiger op. Er is sprake van een vertraging, niet van een definitieve weigering, zei hij. Hij beloofde dat zijn land hard zal werken om de bezorgdheid weg te nemen. 'Roemenië zal Nederland en Finland op de volgende top van de Europese Raad in oktober proberen te overtuigen', aldus de minister.

Voor de toetreding van nieuwe landen is de unanieme instemming vereist van de 22 EU-landen die in de Schengen-zone zitten.

Vrachtwagens
Ondertussen zijn de negen Nederlandse vrachtwagens die al sinds vrijdagavond met bloembollen, planten en zaden door de Roemeense autoriteiten aan de grens werden tegengehouden, het land binnen gelaten.

Roemenië wilde deze en een zestal andere Nederlandse trucks niet binnenlaten omdat de producten zouden zijn besmet met een bacterie. Inmiddels zou de de Roemeense landbouwminister hebben gezegd dat er slechts een wormpje is gevonden gevonden.

Een groot deel van de lading zou ondertussen zijn verpieterd en de schade zou in de honderdduizenden euro's lopen.

Meer problemen
De brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) verwacht de komende tijd meer problemen. TLN is er net als andere brancheorganisaties van overtuigd dat de Roemeense actie niets van doen heeft met een bacterie, maar alles met het blokkeren van de de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het paspoortvrije Schengengebied.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden