Plus

Leerorkest breidt uit naar Curaçao: 'Ieder kind heeft recht op kunst'

Het Leerorkest uit Zuidoost heeft zijn vleugels uitgeslagen naar Curaçao. Honderd kinderen in Santa Maria krijgen een klassiek instrument om samen muziek te maken.

Patrick Meershoek
Dennis Aalse is muzikaal leider van het Leerorkest op Curaçao. Beeld Leerorkest
Dennis Aalse is muzikaal leider van het Leerorkest op Curaçao.Beeld Leerorkest

Het schoolorkest is al geboekt voor een groot concert op 2 juli volgend jaar, wanneer Curaçao de nationale feestdag Dia di Bandera viert. Dat wordt nog spannend, want de honderd deelnemende scholieren van het Kolegio Maria Auxiliadora hebben nog maar net kennisgemaakt met hun instrumenten.

"Dat komt goed," zegt directeur Marco de Souza van het Leerorkest in Zuidoost. "Iedereen is ontzettend enthousiast. De kinderen vinden het prachtig."

Nieuw hoofdstuk
De Souza is net terug van Curaçao, waar hij de start meemaakte van weer een nieuw hoofdstuk in het bijzondere verhaal van het Leerorkest. Het project ging ruim tien jaar geleden van start op drie basisscholen in Zuidoost.

Kinderen zonder muzikale scholing kregen de instrumenten om samen een symfonieorkest te vormen. Dat lukte wonderwel, en inmiddels zijn alleen al in Amsterdam ruim dertig orkesten te vinden en een veelvoud daarvan in de rest van het land.

De gedachte achter het project is dat alle kinderen recht hebben op het spelen van muziek. "Het muziekonderwijs in Nederland is sterk ­gericht op de ontwikkeling van talent," legt De Souza uit.

"Maar veel kinderen krijgen niet eens de kans om een muziekinstrument te ontdekken. Wij geloven dat het bespelen van een instrument bijdraagt aan de innerlijke groei van een kind. Alleen al daarom moet kunst voor iedereen toegankelijk zijn."

Dat geldt zeker ook voor de scholieren op Curaçao. De basisschool Maria Auxiliadora staat in Santa Maria, een wijk die bekendstaat om de grote armoede. "Het zijn kinderen die aan het leven beginnen met een 0-2 achterstand," zegt De Souza.

"Tegelijk zit in die armoede een kracht die ontroert en inspireert. Samen met de ouders heeft de schoolleiding een nieuw lokaal voor de muzieklessen neergezet. De mensen willen heel graag."

Wachtlijst van scholen
De muzikale infrastructuur op Curaçao is niet te vergelijken met die in Nederland, en het kostte de organisatie de nodige moeite om voor alle instrumenten docenten te vinden. "We zijn op het hele eiland op zoek gegaan," vertelt De Souza.

"Soms zijn het enthousiaste amateurs die les gaan geven. We gaan de mensen leren groepsles te geven. Die gaan we hard nodig hebben, want er is inmiddels een wachtlijst van scholen die willen meedoen. Volgend jaar willen we ook naar Bonaire."

De filosofie van het Leerorkest is dat alle scholen uiteindelijk zelfstandig draaien. De hulp van het bureau in Amsterdam-Zuidoost bestaat uit het gratis beschikbaar stellen van lesmateriaal en instrumenten en het delen van kennis.

De Souza: "Dat blijkt in de praktijk heel goed te werken. Het project zorgt voor veel positieve energie. De basisschool in Santa Maria heeft van een serviceclub een airco gekregen voor het muzieklokaal. Dat is daar geen overbodige luxe."

De instrumenten voor de kinderen komen uit het instrumentendepot dat sinds 2014 in Amsterdam-Oost is gevestigd. Daar worden instrumenten die tijdens inzamelingsacties zijn geschonken, opgeknapt en uitgeleend.

Drempel
Een bijdrage van het ministerie van Sociale Zaken zorgde ervoor dat onlangs nog eens 600 instrumenten konden worden aangeschaft. "De aanschaf van een instrument is doorgaans een drempel om muziek te gaan spelen," zegt De Souza. "Die drempel nemen wij weg."

De aanpak van het Leerorkest, constateert de initiatiefnemer met een glimlach, staat haaks op het huidige culturele klimaat in Nederland.

"Muziekeducatie is op het ogenblik zo georganiseerd dat het hoogdrempelig en kostbaar is. We vergeten de kunst voor de gewone mens. We moeten veel meer investeren in kunst voor iedereen. We willen juist het leven van kinderen in de Indische Buurt of Osdorp gelukkiger ­maken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden