Leerlingenvervoer: spugen, slaan, smijten

Het leerlingenvervoer brengt elke dag ruim tweeduizend Amsterdamse leerlingen die speciaal onderwijs nodig hebben of gehandicapt zijn naar school. Foto Ruud van Zwet

AMSTERDAM - Bedreigingen van medeleerlingen, chauffeurs die in het gezicht worden gespuugd en scholieren die, terwijl een busje met zeventig kilometer per uur over de Cornelis Lelylaan rijdt, in de kofferbak klimmen, de achterdeur opengooien en spullen naar buiten smijten.

De afgelopen maanden hebben zich tal van dit soort incidenten voorgedaan in de busjes van het Amsterdamse leerlingenvervoer voor het speciaal onderwijs. De Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) wil daar zo snel mogelijk een eind aan maken door begeleiders mee te sturen met de busjes.

Bovengenoemde incidenten werden in amper één week tijd gemeld bij DMO, blijkt uit een brief die in het bezit is van Het Parool. Maar de lijst van klachten en incidenten is veel langer en voert veel verder terug. In januari stelde de SP-fractie al vragen in de gemeenteraad over wantoestanden in het leerlingenvervoer. Aanleiding was dat twee zeer kwetsbare meisjes in Zuidoost zonder begeleiding het busje waren uitgezet.

''Dat waren meisjes die erg beïnvloedbaar zijn en die zomaar met een vreemde meegaan,'' zegt SP-raadslid Maureen van der Pligt. ''Er is een goede reden dat die kinderen niet zelfstandig naar school mogen reizen. Ik moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren.''
Volgens DMO is het de hoogste tijd een eind te maken aan deze wantoestanden. In de brief aan de scholen meldt DMO dat daarom vanaf komend schooljaar begeleiders gaan meerijden op de 'probleembusjes'.

Het leerlingenvervoer brengt elke dag ruim tweeduizend Amsterdamse leerlingen die speciaal onderwijs nodig hebben of gehandicapt zijn naar school. Om hoeveel probleembusjes het gaat en of op elk busje een begeleider komt, wil DMO niet zeggen.

Volgens een woordvoerder gaat het vooralsnog om een proef, waarover burgemeester en wethouders vandaag spreken. Ook zou er worden gepraat over alternatieve maatregelen, maar welke dit zijn, kon de woordvoerder niet zeggen. (JASPER KARMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden