PlusAchtergrond

Leerlingen over de afgeblazen eindexamens: ‘Wow, dit is veel minder stress’

Zo’n 200.000 middelbare scholieren doen dit jaar geen centraal eindexamen: een unicum. Vijf Amsterdamse eindexamenleerlingen vertellen over het abnormale einde van hun middelbare schoolcarrière.

Manon Mulders: 'Mijn examens gaan waarschijnlijk wel door.'Beeld Manon Mulders

De 15-jarige Manon Mulders uit Noord zit op culinaire vakschool Hubertus & Berkhoff en doet dit jaar alvast in sommige vakken haar vmbo-examen.

“Ik vind het wel balen dat het landelijk examen niet doorgaat. De resultaten daarvan kun je namelijk vergelijken met andere klassen. Hoewel het voor andere kinderen zwaarder zal aankomen, gaan waarschijnlijk mijn eigen examens in juni nog door, dus ik zit er niet zo mee.

Ik zit nu in de derde, en doe nu alvast examens die meetellen voor volgend jaar, omdat sommige vakken volgend jaar niet meer gegeven worden. Zo moet ik examen doen in koken, bakken en serveren. Serveren vind ik het leukste vak: soms komen er oudere mensen bij ons eten, en die vertellen prachtige verhalen over vroeger.

Waar ik nog het meeste van baal? Ik zou deze week eigenlijk met mijn beste vriendin naar een concert van Davina Michelle gaan, maar dat wordt nu verplaatst. En waarschijnlijk valt dat dan ook nog eens tijdens mijn praktijkexamens.”

Arnoud Gielen: ‘Dit geeft meer stress dan wanneer de centrale examens door zouden gaan.’Beeld Arnoud Gielen

Arnoud Gielen (19) woont in de Watergraafsmeer en zit in de zesde van het St. Ignatiusgymnasium.

“Dit geeft me eigenlijk meer stress dan wanneer de centrale examens door zouden gaan. Het geeft namelijk veel druk op de schoolexamens die ik volgende week heb. Nu sta ik op slagen, maar dat zou na de schoolexamenweek anders kunnen zijn.

Ik zou het zuur vinden als mijn schoolexamens van volgende week plots bepalen of ik zou slagen. Dan leg je er een week van tevoren een hele andere druk op, dan daarvoor. Maar de school krijgt de ruimte om ze tot juni af te nemen, en zou ook toetsen kunnen vervangen door opdrachten.

Tuurlijk zal er een randje aan blijven zitten van: o ja, dit is het coronadiploma. Maar als de overheid zegt dat het een volwaardig diploma is, komt het wel goed. Ik heb in elk geval deze dagen meer tijd om te leren. Op school zit je nog weleens in een les waarin je niet zoveel doet, maar nu kan ik mijn tijd zelf inplannen.”

Liv van Uum: 'De champagne kan al bijna koud.'Beeld privébeeld

De Amstelveense Liv van Uum (17) zit in 5 havo op het Hermann Wesselink College.

“Het is schrikken. Het examen wordt toch als iets groots gezien: de laatste toetsen ooit die je op de middelbare school maakt. Daar komt best veel druk op te staan. Het is fijn dat ik die niet meer hoef te doen, want het zijn toch grote, urenlange toetsen. Maar het is wel jammer, omdat je er vijf jaar naartoe werkt en je hele toekomst erop gebaseerd is.

Ik sta er persoonlijk heel goed voor: voor bijna alles een zeven. En ik hoef nog maar vier schoolexamens te doen, dus de champagne kan al bijna koud. Minister Slob stelde me wel gerust: het is wel een echt diploma, geen coronadiploma.

26 mei zou ik op examenreis naar Mallorca gaan. Of dat doorgaat, is nog maar de vraag. Ik hoop natuurlijk van wel: zo’n examenreis doe je maar een keer in je leven. Maar ja, je gezondheid gaat voor alles. En ik kan over vijftig jaar toch aan mijn kinderen vertellen: die coronacrisis, daar zat ik middenin.”

Mischa Mellema: 'We gaan nog lang napraten over het coronavirus.'Beeld privébeeld

Mischa Mellema (17) woont in Noord en zit in zijn examenjaar op De Nieuwe Havo.

“Wow. Dit is heel veel stress minder. Op de basisschool hoor je al dat het examen een verschrikking is, dus je wordt er toch wel op voorbereid. Op de middelbare school hoorde ik dat het wel te doen was door goed je best te doen en thuis stof door te blijven nemen. Daardoor kreeg ik er wel vertrouwen in. Maar het blijft een spannende tijd.

Van wat ik las, zou je grotendeels over kunnen gaan met de cijfers die je al hebt. Ik heb wel twee onvoldoendes: Duits kan ik gewoon niet, en kunstgeschiedenis spreekt me niet aan, ik onthoud het niet. Maar verder zou dat betekenen dat ik al geslaagd ben.

Ik moet wel alsnog binnen zitten door alle coronamaatregelen. Maar goed, het is ook niet niks dat landen zomaar hun grenzen sluiten. Het coronavirus is denk ik wel iets waar we nog lang over gaan napraten.”

Charlotte van Eeden: 'Ik behoor tot de generatie die nooit eindexamen heeft gedaan.'Beeld privébeeld

De 18-jarige Charlotte van Eeden woont in Centrum en zit in 6 vwo op het Gerrit van der Veen College.

“Ik ben in shock. Ik ga niet meer aan school werken, in elk geval. Het is absurd dat ik voor de rest van mijn leven tot de generatie behoor ben die nooit eindexamen heeft gedaan. Dat ik mijn kleinkinderen kan vertellen: ik kreeg het diploma gewoon in m’n schoot geworpen eigenlijk.

Ik ben opgelucht, ik dacht dat de examens verplaatst zouden worden naar augustus. Ik merkte ook deze week dat ik het wel moeilijk vond om me thuis vijf uur achter elkaar te concentreren. Ik ben er niet bang voor dat mijn diploma minder waard wordt: ik wil conservatorium doen. Maar misschien dat als je geneeskunde wilt doen, de toelatingstoetsen zwaarder worden.

Mijn moeder is docent en had op een gegeven moment een leerling met corona. Wel zonder symptomen, dus wij hoefden niet in quarantaine. Maar toen wilde ik al liever niet meer naar school. Toen ik hoorde dat de scholen gingen sluiten, was ik dan ook gerustgesteld. Het is snel gegaan sindsdien.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden