PlusPS

Leerlingen op de basisschool zweren erbij: de squishy

Basisschoolleerlingen zijn in de ban van squishies: stressballen in de vorm van eenhoorns, watermeloenen en bakjes friet. 'Zodra ik erin knijp, word ik kalm.'

Demi Hendriks, Favoriete squishy: de watermeloen, mét geur Beeld Carly Wollaert
Demi Hendriks, Favoriete squishy: de watermeloen, mét geurBeeld Carly Wollaert

Een volwassene zal het sponzige ding misschien verwarren met een piepend hondenspeeltje, maar basisschoolkinderen zweren erbij: knijpen in een 'squishy' helpt tegen stress. En ze zijn gewoon heel leuk.

De stressballen in felle kleuren en gekke figuren zijn overgewaaid uit Japan, waar de beeldbepalende subcultuur kawaii staat voor alles wat schattig en onschuldig is.

Eerder zagen we al Hello Kitty's, meisjes met roze haar en eenhoorns met regenboogmanen.

Nu is het de beurt aan vrolijke vormen van PU-schuim, die tussen de 3 en 13 euro per stuk kosten. Liefst zo groot mogelijk, met een ­lachend gezichtje en slow rising - dat betekent dat ze na een ferme kneep langzaam terug in model komen.

De squishies zijn zo ­populair dat een aantal ­Amsterdamse basisscholen, zoals de Anne Frankschool in Zuid, inmiddels een verbod heeft ingesteld.

Squishies in het klaslokaal zouden de leerlingen te veel van hun werk houden. Natuurlijk hebben ­kinderen daar geen boodschap aan, want ze zijn gewoon heel 'satisfying' en je hebt er nooit genoeg.

Yuna Griffioen en Keet Castelijn Beeld Carly Wollaert
Yuna Griffioen en Keet CastelijnBeeld Carly Wollaert

Yuna Griffioen (10) en Keet Castelijn (10), groep 7
Favoriete squishy: de galaxy drol

'BGFF' noemen Yuna (l) en Keet zichzelf: Beste Gekke Friends Forever. Elke woensdagmiddag spelen ze samen. Met Schleichpaarden, hond Tommy en sinds kort ook met squishies. Voor sinterklaas kregen ze de eerste, en inmiddels hebben ze beiden een behoorlijke collectie.

Favoriet is de galaxy drol. Een blauw-roze squishy in de vorm van een drol, die lekker zoet ruikt en glitters heeft. Keet: "Slow rising squishies zijn gewoon heel satisfying. Dat betekent dat het er fijn uit ziet. Hij gaat langzaam terug naar zijn vorm en daar word ik rustig van."

Yuna: "Mijn moeder haat hem. Sommige squishies vindt ze nog wel schattig, maar met die drol mocht ik eigenlijk niet op de foto. Terwijl hij door dat roze en blauw juist heel stijlvol is."

Voorlopig zijn de vriendinnen nog niet uitgekeken op de squishies. Hooguit op de galaxy drol wanneer ze iets ouder zijn, na de zomervakantie misschien. Nu is het vooral nog heel leuk.

En het is niet alleen voor kinderen, volwassenen kunnen ook best een stressbal gebruiken, zegt Keet. "Als mijn vader een beetje gestresst is roep ik: 'Alarm alarm, galaxy drol waar ben je?' Dan kom ik snel met mijn squishy aanrennen en laat hem er even in knijpen."

Ondanks alle glitters en zoete kleurtjes zien ook ­Yuna en Keet ze vooral als een middel tegen stress. Keet: "In de toetsweek nam iedereen squishies mee naar school. Als een vraag moeilijk was, kneep je er even in voor je weer verderging."

"Bij mijn spreekbeurt had ik ook veel stress. Op dat soort momenten heb je squishies gewoon echt nódig." Yuna voegt daar gniffelend aan toe: "Als ze er niet meer zouden zijn, ontstaat er een groot probleem: de squishy-noodramp."

Mattheo Asvo en Maas Castelijn Beeld Carly Wollaert
Mattheo Asvo en Maas CastelijnBeeld Carly Wollaert

Mattheo Asvo (8) en Maas Castelijn (8), groep 5
Favoriete squishy: de reep chocola

Voor Mattheo (r) en Maas is de squishy vooral een handig middel tegen stress en boosheid. De krullenbollen zitten naast elkaar in de klas. De hype keken ze af van hun oudere zussen; zelf hebben ze nog geen Instagram-­account. Elke dag gaan de speeltjes mee naar school.

Maas: "Van mijn zakgeld koop ik ze bij de sigarenboer in de Van Wou­straat, die heeft altijd de nieuwste ­rages. Een tijdje terug had hij als eerste de fidget spinners en nu heeft hij alle soorten squishies."

Echte stress zeggen de jongens - na een korte aarzeling - niet te hebben op school. Maar het gebeurt nog weleens dat tijdens een spel op de Playstation of een potje voetbal de gemoederen hoog oplopen, en dan helpen squishies een ruzie voorkomen. Mattheo: "Zodra ik erin knijp, denk ik ­alleen nog maar aan de squishy. Daar word ik kalm van."

Soms wordt er een gekaapt, maar daar hebben de jongens een oplossing voor. Grijnzend kijken ze elkaar aan. Maas: "Het zijn meestal meisjes. Dan kun je gewoon een squishy van haar pakken en heel hard wegrennen."

De stressballen zijn ontspannend, maar lenen zich volgens de vrienden ook prima voor wat ouderwets kattenkwaad. Mattheo: "Laatst hadden we een grap uitgehaald met de meester. De squishies moesten in de la, maar we maakten een schijnbeweging en hielden ze stiekem op schoot. Toen konden we met één hand schrijven en met de andere er stiekem in knijpen. Het leek net alsof we aan opletten ­waren."

Had de meester dan niks door? Maas, een tikkie beteuterd: "Jawel, en toen nam hij ze in."

Demi Hendriks Beeld Carly Wollaert
Demi HendriksBeeld Carly Wollaert

Demi Hendriks (11), groep 8
Favoriete squishy: de watermeloen, mét geur

Ruim een jaar geleden ontdekte Demi de squishies dankzij YouTube. Op dat moment waren ze in Amerika al immens populair, maar in Nederland nog slecht verkrijgbaar. En als je er voor weinig geld een bestelde via een Chinese webshop, duurde het weken voor je hem in huis had.

Dat moest toch anders kunnen. Met moeder Mia Smalbil zette ze webwinkel Squishy Shop op, en ze verkoopt zo'n 1200 octopus unicorns, regenboog-aardbeien en panda buns per week.

Voordat een squichy in het assortiment wordt opgenomen, wordt het model door de elfjarige aan een strenge keuring onderworpen. "Ze moeten van goede kwaliteit zijn, dus we verkopen vooral ronde vormen. Niet te veel uitsteeksels, want die breken snel af. En ze moeten zacht zijn, dat is heel belangrijk. Bij Chinese webshops als Ali­Express en Banggood zijn ze soms te hard. Dan vind ik ze niet leuk."

Naast YouTube is de hype onlosmakelijk verbonden met Instagram, waar veelvuldig korte filmpjes en foto's van nieuwe aanwinsten worden gedeeld. Van zogenaamde 'unboxings' - het uitpakken van een verrassingspakket squishies - tot aan spelletjes als de 'squishy vs. real foodchallenge'.

Om maar even een idee te geven: daarbij brengt persoon 1 twee cloches in beeld, waarop persoon 2 moet raden onder welk deksel de stressbal zit verstopt.

Ook veelbekeken zijn de filmpjes waarbij iemand in beeld in een squishy knijpt en buiten beeld met een hand in slijm - een andere hype onder kinderen - duwt. "Het lijkt dan net of het smakkende geluid uit de squishy komt. Er is ook een woord voor, iets met setting, ehm... satisfying."

Of de trend en de webshop jaren mee kunnen, durft ze niet te zeggen. "Na de zomer ga ik naar de middelbare school, dan houdt het voor mij wel een beetje op."

Aan het zakeninstinct van de jonge ­ondernemer zal het niet liggen. "Sinds ik de webshop heb, denken veel kinderen op school dat ze wel gratis squishies van me mogen. Maar zo werkt het natuurlijk niet."

Extra populair
"Sinds december is de trend van squishies ontploft," zegt Mia Smalbil, eigenaar van Squishy Shop Nederland. Begonnen als grap doet de in Amsterdam gevestigde webshop ­inmiddels goede zaken.

Populair zijn vooral de slow rising jumbo squishies, die extra groot zijn (vanaf 12 cm).

Naast kinderen toont volgens Smalbil ook de gezondheidssector interesse in de stressbal. "Er zijn veel kinderartsen, tandartsen en logopediepraktijken onder de afnemers. De squishies zijn verrassingen voor patiëntjes of liggen in de wachtkamers tegen de zenuwen."

Verbannen
Vijf hypes die eerder werden verbannen van basisscholen:
- Tamagotchi's (1996)
- Scoubidoutouwtjes (2004)
- Pokémonkaarten (voor het laatst in 2016)
- Fidget Spinners (2017)
- Kneedgum (om de paar jaar een opleving)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden