Leerlingen islamitische school verlaten zaal bij dansoptreden

Als een streetdance-optreden in De Balie begint, verlaten leerlingen van islamitische school As-Siddieq de zaal. Mag niet van het geloof. Is dit gek of juist de ultieme integratie?

Leerlingen van de andere scholen gaan los in De Balie tijdens de debatbattle van Discussiëren kun je leren Beeld Tony Perez
Leerlingen van de andere scholen gaan los in De Balie tijdens de debatbattle van Discussiëren kun je lerenBeeld Tony Perez

De grote zaal van debatcentrum De Balie zat vol, de kinderen hadden er zin in. Dit was weer eens iets anders dat een ochtendje taal en rekenen. Op het podium stonden acht basisschoolleerlingen klaar voor de debatbattle van Discussiëren kun je leren. De negende leerling, van islamitische school As-Siddieq, ontbrak nog.

Het voorprogramma begon, streetdancers vertoonden hun kunsten onder luid gejuich van honderden basisschoolleerlingen. Het dak ging eraf. Pas toen de dansers van het podium waren en de muziek verstomde, kwam de klas van As-Siddieq binnen.

Waarom waren ze zo laat, vroeg de presentatrice aan de leerlinge van de islamitische school. Ze mogen van hun geloof niet naar dans kijken en muziek luisteren, antwoordde ze.

Tolerant
Tijdens het debat discussieerden tien- en elf­jarigen over stellingen die te maken hebben met de multiculturele samenleving: of het belangrijk is dat kinderen zich verdiepen in ­elkaars achtergrond, of docenten vaker moeilijke onderwerpen moeten bespreken in de klas.

De leerlingen bleken buitengewoon tolerant. Ook de leerling van As-Siddieq verdedigde de stelling dat het belangrijk is dat kinderen opgroeien te midden van andere culturen.

Tijdens het juryberaad volgde opnieuw een optreden. Kinderen betraden het podium om mee te dansen. De leerlingen van As-Siddieq waren kort daarvoor alweer vertrokken. Ook in de klassen van de andere scholen zitten moslimleerlingen, die bleven in de zaal of dansten mee op het podium.

Ultieme integratie?
Het vertrek van de kinderen verliep rustig en was niet storend. Pas later viel het kwartje: is dit echt gebeurd? Natuurlijk, we hebben wel eens gehoord dat zang en dans niet passen binnen fundamentalistische interpretaties van de islam, maar gebeurt dat niet alleen in streng-gelovige landen?

Was dit een vleugje Saoedi-Arabië in Amsterdam? Een bewijs van segregatie? Of is het juist de ultieme integratie dat leerlingen van ­
As-Siddieq meedoen aan het debat en dat anderen rekening houden met hun geloof?

Sofyan Mbarki
Raadslid PvdA, voormalig docent op Calvijn met junior College

"Ik heb vroeger zelf op islamitische school El Amien gezeten in Amsterdam. Wij deden gewoon mee aan alle activiteiten. Ik vind het gek dat deze klas de zaal uit loopt. En dat zeg ik dan vooral als pedagoog en moslim. Dit is verwarrend voor kinderen."

"Het is mooi dat de school meedoet aan het debat, maar loop dan niet weg als de muziek aangaat. We leven in een samenleving met veel muziek. Zo plaatst As-Siddieq zich buiten de gemeenschap. Ik wil wel van deze school horen hoe zij invulling geeft aan burgerschap in het onderwijs."

Geert Driessen
Onderwijskundige aan de Radboud Universiteit, gespecialieerd in onderwijs aan allochtone kinderen

"Ik vind dit wel heel erg ver gaan, zeker omdat het jonge kinderen betreft. Laat ze lekker meedoen en genieten. Muziek hoort erbij in Nederland. Ik beschouw dit als een vorm van segregatie, waarbij een groep zich afzet tegen de wereld om zich heen."

"Straks komen ze op de middelbare school wel verplicht in aanraking met muziek en dans. Aparte islamitische scholen kunnen als tussenstap fungeren in het integratieproces. Maar dit is niet de goede ­richting."

Chantal Deken
Discussiëren Kun Je Leren, organisator van het debat

"Wij zijn erg blij dat ­­As-Siddieq meedeed aan het debat en de lessen die daaraan voorafgingen. De school heeft vragen gesteld bij de streetdance. In overleg zijn we tot deze oplossing ­gekomen die geen afbreuk doet aan de inhoud van het programma."

"Overigens zien we vaker dat scholen afzien van deelname vanwege de vorm of inhoud die wij kiezen. Dat is niet per se iets islamitisch. In die zin heeft ­­As-Siddieq lef getoond. Zij kiezen voor de dialoog."

Samira Bouchibti
VVD-raadslid, geeft op scholen gastlessen over identiteit

"Dit is niet normaal en ­vergroot de segregatie. Deze school sluit zich af. Zo ontstaat een enclave in de samenleving. We moeten normen stellen. Ik ga hierover vragen stellen aan het college. De gemeente moet in gesprek met deze scholen."

Simone Kukenheim
Wethouder Onderwijs (D66)

"Ik vind dit jammer, want zang en dans dragen bij aan de ontwikkeling van kinderen. Het is een gemiste kans dat deze scholieren niet mogen kijken. Maar ik vind het wel goed dat As-Siddieq meedoet aan Discussiëren kun je leren, want leerlingen komen zo met elkaar in aanraking."

"Het is aan de Inspectie om te onderzoeken of deze school voldoende aandacht geeft aan burgerschap. De gemeente gaat het gesprek aan met alle scholen in de stad. En dan vragen wij ook door."

Jamila Zemouri
Woordvoerder Stichting ­Islamitische Scholen ­Amsterdam, de drie vestigingen van As-Siddieq vallen hier ook onder

"Van segregatie is geen sprake. As-Siddieq heeft juist gekozen om deel te nemen aan dit debat. Zoals we ook naar musea gaan en meedoen aan het project Oorlog in mijn buurt, omdat we deel uitmaken van de multiculturele samenleving. Maar we doen dit met behoud van onze identiteit."

"We doen veel aan burgerschapsonderwijs. Muziek is niet verboden in de islam, maar meestal doen ­jongens en meisjes dit gescheiden. Wij bereiden onze leerlingen voor om deel uit te maken van de samenleving en het is de keuze van het kind wat het wel en niet doet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden