Leerlingen in Noord mogen snipperdagen opnemen

De School voor Persoonlijk Onderwijs komt naar Amsterdam. Vanaf volgend jaar kunnen scholieren er in klassen van gemiddeld zestien leerlingen havo en vwo volgen.

Lorianne van Gelder
Middelbare scholieren Beeld Marcel Antonisse
Middelbare scholierenBeeld Marcel Antonisse

De middelbare school komt aan de Meeuwenlaan in Amsterdam-Noord, in de voormalige Huishoud- en Industrieschool aan het W.H. Vliegenbos.

Zeven jaar geleden had de School voor Persoonlijke Onderwijs (SvPO) zijn eerste vestiging in het Zeeuwse Kapelle. Dit terwijl de oprichters, het echtpaar Suzan Polet en Mischa van Denderen, Amsterdammers zijn. "We hadden het vaker geprobeerd, maar het lukte nu pas. Eindelijk is er ruimte in de stad," aldus Polet.

'Witte vlekken'
Het idee van de SvPO was simpel: in kleine klassen wordt met veel aandacht lesgegeven.

Een daadwerkelijke school stichten bleek echter lastig. Alleen op plekken in het land waar nog 'witte vlekken' waren, kon de SvPO terecht. Inmiddels heeft het schoolconcept zich zodanig bewezen dat staatssecretaris Sander Dekker toestemming heft gegeven voor nog eens acht SvPO-scholen, verspreid over het land. De school in Amsterdam is de vijfde.

Polet, zelf woonachting in Durgerdam, is blij dat er nu een school in haar woonplaats komt. Tegelijkertijd opent er in Utrecht ook een, waardoor de SvPO voet aan de grond krijgt in de Randstad.

Bestaande methodes
Het concept was in 2009 zijn tijd vooruit. Leerlingen werken met laptops, vakken kunnen al voor het eindexamenjaar worden afgesloten en huiswerk wordt op school gemaakt.

Lessen duren 85 minuten, een schooldag duurt van negen tot vijf en leerlingen mogen snipperdagen nemen. "Maar verder hebben we geen vernieuwend onderwijsconcept: we werken gewoon met bestaande methodes."

Inmiddels zijn in Amsterdam de afgelopen tijd veel nieuwe scholen gestart die ook gebruik maken van iPads, lange lessen, huiswerk op school en persoonlijke leertrajecten.

Nieuwkomers
De school in Noord heeft het eerste jaar plaats voor tachtig havisten en vwo'ers, daarna elk jaar voor hetzelfde aantal nieuwkomers. Het lyceum blijft met maximaal vierhonderd leerlingen wel kleinschalig, zegt Polet.

Hoe de school zulke kleine klassen en ruime onderwijstijd kan betalen, leidt altijd tot verbazing. Scholen worden door de overheid immers gefinancierd naar leerlingenaantal. Polet: "We hebben geen managementlagen, geen systeembeheer en een heel klein bestuur. Dat scheelt ontzettend veel geld - geld dat naar docenten voor de klas kan gaan."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden