Leerlingen Hyperion Lyceum plegen cijferfraude

Drie leerlingen uit de vierde klas van het Hyperion Lyceum in Noord hebben met behulp van een keylogger hun eigen cijfers aangepast.

Olga Ketellapper
Het Hyperion Lyceum in Noord. Beeld Google Streetview
Het Hyperion Lyceum in Noord.Beeld Google Streetview

Dat meldt de school in een brief die dinsdag naar alle ouders en leerlingen is gestuurd. De rector noemt het 'een ernstige zaak die wij hoog opnemen'.

De drie jongens plaatsten een keylogger in de vorm van een usb-stick in een computer, vertelt een woordvoerder van de school. Een keylogger houdt al het typgedrag op een computer bij, en dus ook wachtwoorden.

Met de verzamelde gegevens konden de jongens inloggen in het cijfersysteem van de school en hun cijfers aanpassen. Volgens de woordvoerder hebben zij alleen hun eigen cijfers aangepast.

Zeven leerlingen
Een docent vond de keylogger drie weken geleden in de computer en meldde dat bij het bestuur. Daarop heeft de school onderzoek verricht.

Bij zeven leerlingen werden in het systeem verdachte cijfers gesignaleerd, waarna gesprekken met deze leerlingen zijn gevoerd. Uiteindelijk bleken alleen drie jongens uit de vierde klas daadwerkelijk betrokken bij de cijferfraude. Zij hebben bekend cijferfraude te hebben gepleegd.

Geschorst
De jongen die de keylogger heeft aangeschaft is geschorst en van school verwijderd. Hij stond er al niet zo heel best voor. De andere twee jongens, die volgens de woordvoerder vooral meededen omdat zij het 'spannend' vonden, zijn tijdelijk geschorst maar mogen wel weer terugkomen.

Het Hyperion Lyceum is een school voor vwo+, met gymnasium en atheneum. De school heeft de computers inmiddels beter beveiligd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden