Plus

Leerlingen hoeven niet stil te zitten op Spring High in Nieuw-West

Van je tiende tot je zeventiende op een en dezelfde school. Het kan, in Nieuw-West op Spring High.

Ballen, wiebelplaten, hometrainers: op Spring High hoef je niet stil te zitten. Liever niet zelfs Beeld Dingena Mol
Ballen, wiebelplaten, hometrainers: op Spring High hoef je niet stil te zitten. Liever niet zelfsBeeld Dingena Mol

Het mag geen middenschool heten, ook geen vrije school, eigenlijk zelfs geen school.

Spring High is iets tussen een middelbare school en een basisschool in, want in het pand vol ramen in de Herman Poortstraat in Nieuw-West zijn kinderen van tien tot zestien jaar welkom. De school is een splinternieuw onderwijsinitiatief van schoolbesturen Esprit en STWT.

Deze eerste schooldag bedenken 35 kinderen - die volgens de 'ouderwetse' indeling in groep 7, 8 of de eerste zouden zitten - bordspellen. Op het eerste gezicht lijkt het een normaal klaslokaal, ietwat leeg, maar verder niets opvallends. Totdat je onder de tafels kijkt: daar staan geen stoelen, maar ballen, wiebelplateaus en zelfs hometrainers.

Een jongen valt van een bal, klimt er weer op en gaat verder waar hij mee bezig was. Een groepje jongens en meisjes wiebelen op hun plankjes terwijl ze geconcentreerd tekenen.

Bewegen en leren
Stilzitten en stampen? Dat doen ze niet op Spring High. Kinderen moeten juist bewegen, weet Camyre de Adelhart Toorop, projectleider en initiatiefneemster van de school en conrector op het Cartesius Lyceum.

"Toen ik mijn zoontje naar de kleuterklas bracht, ging hij daar zitten op een stoel en toen ik hem ophaalde zat hij er nog steeds. Waarom kun je niet bewegen en leren tegelijk?"

Spring High is een nieuwe school in Amsterdam voor leerlingen in de leeftijd van 10- 14 jaar Beeld Dingena Mol
Spring High is een nieuwe school in Amsterdam voor leerlingen in de leeftijd van 10- 14 jaarBeeld Dingena Mol

De wetenschap bevestigt De Adelhart Toorops vermoeden: leren gaat beter als je veel beweegt. De kinderen van Spring High krijgen ook minimaal een uur gym per dag.

Dat bewegen vond Christopher (12) zo aantrekkelijk dat hij een plekje op het populaire St. Nicolaas Lyceum, waar hij was ingeloot, inruilde voor Spring High. Hij is deze eerste dag enthousiast, terwijl hij op een hometrainer zit en overlegt met klasgenoten. "Dit is beter dan stilzitten."

Deze eerste weken kijken de docenten wat voor kinderen ze in de klas hebben, en wat ze nodig hebben. Daarna wordt een coachgesprek gehouden en een portfolio samengesteld.

Die leraren komen zelf overigens van uiteenlopende scholen: zo is er een docent van de Day a week School voor hoogintelligente kinderen, en een gymleraar van het Berlage Lyceum.

Aan het einde van de schooldag is er een gezamenlijke afsluiting, meester Lenny vertelt alvast iets over de volgende dag Beeld Dingena Mol
Aan het einde van de schooldag is er een gezamenlijke afsluiting, meester Lenny vertelt alvast iets over de volgende dagBeeld Dingena Mol

Spring High werkt nog niet toe naar een diploma - dat was op korte termijn nog wat te hoog gegrepen. Een diploma kunnen leerlingen op een andere school van schoolbestuur Esprit halen. En strikte niveaus worden niet gehanteerd.

"Er wordt zo vroeg geselecteerd in het onderwijs, wij willen kinderen in die moeilijke puberfase juist wat meer tijd geven. Als je een vmbo-advies krijgt op je twaalfde, wil dat niet zeggen dat het nog past als je vijftien bent," benadrukt De Adelhart Toorop.

Verveling
Opvallend: de meeste kinderen op de Spring High zijn jongens, aangetrokken door de mogelijkheid van bewegen. Toch is Anjani (10) juist naar Spring High gekomen omdat ze meer denk­uitdaging wilde. Op de basisschool verveelde ze zich. Ze vindt de school leuk en begint meteen enthousiast te vertellen over het kikkerspel dat ze heeft ontworpen.

De dag begint en eindigt in een kring in de kantine. Als Camyre de Adelhart Toorop aan het eind van de dag vraagt hoe de leerlingen het hebben gehad, roept een jongen uitgelaten: "Het lijkt niet op school!" Een groter compliment kan een schoolleider zich eigenlijk niet wensen.

Door de hele stad beginnen dit schooljaar nieuwe scholen met creatieve inslag. Het Parool volgt de eerste weken van deze pioniers.

Er is veel ruimte voor inbreng van de leerlingen zelf Beeld Dingena Mol
Er is veel ruimte voor inbreng van de leerlingen zelfBeeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden