Leerlingen Fons Vitae kunnen pas in augustus herexamen doen

Herexamenkandidaten van het Fons Vitae Lyceum, waar woensdag urenlang brand woedde, kunnen pas in augustus weer examen doen.

De brand gezien vanaf de Apollolaan. Beeld Maarten Brante

De krap twintig examenkandidaten, die woensdag in het gebouw hun herexamens deden, moesten door de brand na anderhalf uur plotseling weg.

Er is nog geprobeerd de examens voort te zetten in een zijvleugel, maar ook die werd op last van de brandweer ontruimd. Zij moeten in augustus een nieuwe poging wagen alsnog te slagen.

Vanwege het tropenrooster, ingesteld wegens de warmte, waren er aan het begin van de middag maar vijftig leerlingen in het gebouw, onder meer voor bijles.

Onbewoonbaar
Donderdag inventariseert rector David Asser de schade aan de school met een verzekeringexpert. Behalve het dak, dat grotendeels is verbrand, heeft de school veel waterschade. Waarschijnlijk is het pand tot na de zomervakantie onbruikbaar.

Twintig buurtbewoners in appartementen die tijdens de brand thuis waren, werden een paar uur in een buurthuis opgevangen. Eén woning is voorlopig onbewoonbaar verklaard.

Examenuitreiking
Donderdag en vrijdag zijn de leerlingen vrij. Voor daarna kijkt de school hoe er les kan worden gegeven. Er staan één lesweek en één toetsweek op stapel voor de vakantie begint op 22 juli.

Andere scholen hebben aangeboden de leerlingen te huisvesten, maar Asser wil liefst dat de scholieren bij elkaar blijven.

De eindexamenuitreiking voor de geslaagden gaat wel door, in de Vondelkerk. Asser: "We willen zoveel mogelijk laten doorgaan, maar moeten ons ook recupereren. Het voelde alsof mijn eigen huis in brand stond."

Brandalarm tijdens herexamen

Felix Lommerse (17) zat woensdagmiddag in de gymzaal van het Fons Vitae Lyceum zijn herexamen aardrijkskunde te maken. Hij was nét niet geslaagd, en zou al met een 5,4 voor het vak zijn VWO-diploma kunnen halen. Hij had zelfs nog een examentraining gedaan, en het examen ging best goed.

Maar precies halverwege het herexamen ging het brandalarm af. Eerst leek het nog een brandoefening, maar al gauw kwam de afdelingsleider binnen. "Toen wisten we dat het serieus was," zegt Lommerse.

Hoewel er nog is geprobeerd de examengroep afgezonderd de examens af te laten maken (dat moet heel secuur en onder toezicht gebeuren anders is het examen niet geldig), moest iedereen uiteindelijk op last van de brandweer vertrekken.

"Eerst was er de stress om je school in de fik te zien gaan en thuis besefte ik pas wat voor concequenties dit heeft." Lommerse heeft eind augustus, als de 'derde tijdvak'-herexamens zijn, een vakantie gepland met vrienden. Het is nog maar de vraag of die door kan gaan. "Het is heel jammer, maar ik maak me niet zo druk. Ik doe wat ik moet doen om te slagen."

Gelukkig heeft hij een tussenjaar gepland, dus hij maakt zich geen zorgen over of hij aan een studie kan beginnen. "Het is natuurlijk niemands schuld, maar het is wel erg balen."

Erger vindt hij het feit dat de school waar hij zes jaar zat opeens in brand stond. "Dat zag er zo raar uit."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden