Leerlingen Comenius Lyceum alsnog geslaagd na fout examinatoren

Acht eindexamenleerlingen van het Comenius Lyceum in Nieuw-West die slecht nieuws kregen, zijn tóch nog geslaagd. De examinatoren hebben een fout bij het nakijken over het hoofd gezien.

Het Comenius College in Amsterdam Nieuw-West Beeld Google Street View
Het Comenius College in Amsterdam Nieuw-WestBeeld Google Street View

Een bizarre en ongelukkige fout, noemt examensecretaris Paul Slomp van het Comenius het voorval. "Een uiterst pijnlijke zaak."

De leerlingen van de havo-klas kregen donderdag nog te horen dat ze niet waren geslaagd, mede vanwege de grove onvoldoende voor het kernvak Nederlands. Maandagochtend bleek echter dat niet de volledige score van de toets is meegewogen voor het eindcijfer.

"Het lijkt erop dat de database van Cito, waarin alle scholen de eindexamenscores invoeren, last heeft gehad van een bug," zegt Slomp. Het Nederlands examen bestaat onder andere uit open vragen en meerkeuzevragen. "Het programma heeft de punten voor meerkeuzevragen niet meegeteld."

Kwalijk
Zowel de eerste als de tweede examinator is bij het nakijken niets opgevallen. En dat is kwalijk, zegt Slomp. "De examenuitslag van leerlingen mag niet ten koste gaan van een falende computer. Bij de docenten is geen belletje gaan rinkelen en zij schamen zich dood. We hadden nooit verwacht dat zoiets kon gebeuren."

De fout werd ontdekt toen Slomp samen met de vermeende gezakte leerlingen de toets doorliep in voorbereiding voor de herkansing. "Toen bleek dat het examen helemaal niet zo slecht was gemaakt, gingen de alarmbellen wél af. Ik heb de scorelijsten erbij gepakt en warempel, er stonden vreemde tekens."

Extra lessen
Na het corrigeren kon Slomp acht leerlingen alsnog feliciteren. Volgens Slomp zijn de scholieren 'heel blij', hoewel sommigen kinderen nu minder tijd hebben voor de herkansing van een ander vak. Ze hadden zich de afgelopen dagen namelijk voorbereid op de herkansing Nederlands. "We bieden deze leerlingen daarom extra lessen."

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt de dubbele fout bij het nakijken van het examen. Volgens de woordvoerder van Cito, verantwoordelijk voor de database, komt een fout zoals op het Comenius nagenoeg niet voor. "Ik heb hier nog nooit een melding over gehad," aldus Aukje Bergsma. "Ongelofelijk vervelend, maar de verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de school. Bij dit soort zaken is zorgvuldigheid geboden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden