Leerlinge verliest zaak van lyceum

AMSTERDAM - Het Amsterdams Lyceum hoeft geen schadevergoeding te betalen aan een oud-leerlinge met dyslexie. De rechter vindt dat de school aan haar verplichtingen heeft voldaan. Eva van der Laan en haar ouders hadden bij de rechtbank een schadevergoeding geëist van bijna 27.000 euro.

De ex-leerlinge, die dyslectisch is, vindt dat Het Amsterdams Lyceum (HAL) haar niet goed heeft begeleid. Van der Laan bleef zitten in de derde klas van het vwo. Vooral Frans was een probleem. Ze stond aan het eind van het jaar gemiddeld een 1,6. Frans vergde zo veel aandacht dat ze ook onvoldoendes haalde voor andere vakken, stelde ze. Vervolgens ging ze naar 4-havo. Een jaar later slaagde ze voor haar eindexamen. Op een particuliere school doorliep ze vervolgens in één jaar de laatste twee klassen vwo.

Volgens Van der Laan was ze blijven zitten omdat de school en de leraar Frans zich niet hielden aan het dyslexiebeleid, dat onder meer inhield dat ze meer tijd zou krijgen voor proefwerken.

De familie Van der Laan probeerde de kosten voor de privéschool te verhalen op het lyceum, maar de rechter wees de vordering af. De school heeft aan haar verplichtingen voldaan. De mentor heeft met Van der Laan gesproken en de ouders zijn door de leraar Frans verwezen naar de dyslexiecoördinator. De ouders klaagden pas in mei bij de schoolleiding, aan het eind van het schooljaar, zodat Het Amsterdams Lyceum niet tijdig kon optreden.

Willem Lindeboom, advocaat van de school, is niet verrast door de uitspraak. ''Wij wisten dat we een behoorlijke kans van slagen hadden. Daarom hebben we ook niet meegewerkt aan een schikking van deze zaak.'' (MICHIEL COUZY)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden