Column

Leerdam

Theodor Holman

Dat John Leerdam, tijdelijk Tweede Kamerlid voor de PvdA, niet tot de allerslimsten behoort, was al bekend. Hij mag zich graag aanstellen. Hij is dan ook acteur en regisseur geweest. Dramaqueen. Altijd dol op het spelen van een rol.

En dus loog Leerdam dat hij wist wie Jael Jablala was, loog hij dat hij de zaak met collega Jeroen Dijsselbloem had besproken en loog hij dat hij er méér van wist dan de verslaggever. Dat hij Ariel Sharon nog in vol politiek bedrijf waande, terwijl de oud-premier van Israël al sinds 2006 in coma ligt, sluit daar mooi op aan.

Hij improviseerde maar wat voor de bühne in zijn rol als politicus. Een foppoliticus. En omdat hij ook nog eens artistiek pijnlijk derderangs is en nooit tussen de schuifdeuren vandaan is gekomen, is de enige tekst die hij luid op een toneel en in het volle leven weet te debiteren: "Ik kom mijn excuses aanbieden." Maar door zijn gebrek aan talent klinkt zelfs die ene zin vals.

Diederik Samsom reageerde op zijn blunderende en liegende collega ook wonderlijk: hij vond Leerdam 'een beetje dom'.

Een flauwe reactie. Flauw omdat hij de vertederende woorden van Máxima gebruikte en hij die vertedering ten onrechte voor Leerdam wilde stelen.

Flauw ook omdat hij die leugens 'een beetje' dom vond. Zo van 'heel erg is het niet'. En flauw ook omdat Samsom deed wat hij Rutte verwijt: de dommigheid van Leerdam weglachen.

Kan Leerdam nog met recht een minister of minister-president wegsturen 'omdat hij niet de waarheid heeft gesproken', terwijl hij zelf als jokkebrok is ontmaskerd?

Kan hij straks nog het woord voeren als een echte 'straatterrorist' door de overheid wordt vastgehouden? En kunnen we Leerdam als politicus op een missie naar Israël laten gaan als hij zo beledigend blundert?

Kun je sowieso het land wel dienen, voor je kiezers opkomen, het kabinet controleren, als nota bene je eigen baas en partijgenoot en de man die de oppositie wil leiden, over je zegt dat je een beetje dom bent - en eigenlijk bedoelt dat je een ongelooflijke zak bent, die niet alleen het aanzien van de politiek, maar ook zijn eigen partij schade heeft toegebracht?

John, je oogst geen applaus, de zaal is leeg en je script is waardeloos.

Wat doe je daar?

Zijn enige tekst is: 'Ik bied mijn excuses aan'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden