Leenstelsel blijkt toch studeerdrempel

De invoering van het leenstelsel, waardoor studenten hun studiefinanciering moeten lenen, heeft ervoor gezorgd dat in 2015 minder studenten voor een opleiding op een hbo of universiteit hebben gekozen. De instroom daalde met 6,8 procent.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt dat minister Jet Bussemaker (Onderwijs) excuses moet maken aan de studenten.Beeld ANP

Dat blijkt uit een rapport over de gevolgen van het leenstelsel dat maandagavond naar de Tweede Kamer is gestuurd. Vooral in het hbo was de daling met negen procent groot. Op universiteiten steeg het aantal studenten dit studiejaar weliswaar met een procent, maar dat komt vooral omdat meer buitenlandse studenten de weg naar Nederlandse scholen wisten te vinden.

Al voor de invoering van de omstreden maatregel werd gewaarschuwd dat een lening in plaats van een beurs potentiële studenten zou afschrikken, vooral diegenen met een krappe beurs. Het aantal studenten met laagopgeleide ouders die een lager inkomen hebben, daalde. Zoals de Onderwijsinspectie vorige week in het jaarlijkse rapport over de staat van het onderwijs concludeerde, krijgen die leerlingen al op de middelbare school minder snel een havo- of vwo-advies. Dat zij ook minder vaak hun weg naar het hoger onderwijs weten te vinden, is daar een direct gevolg van.

De oppositie in de Tweede Kamer is geschrokken van de cijfers. SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt dat minister Jet Bussemaker (Onderwijs) excuses moet maken aan de studenten. CDA-Kamerlid Michel Rog vindt dat de forse terugloop in het hbo vooral te zien is bij de kwetsbare groepen. "Daarvoor heeft het CDA steeds gewaarschuwd. De minister deed het af als spookverhalen en bangmakerij."

Hoger onderwijsBeeld Startmonitor @ Het Parool

Bussemaker reageert laconiek op de uitkomsten van het onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van haar ministerie. Volgens haar komen de cijfers overeen met de verwachting en met voorlopige cijfers uit februari.

CDA'er Rog snapt die gelatenheid niet. "Het zou passender zijn als de minister zou erkennen dat 8400 jongeren door haar beleid niet zijn gaan studeren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden