Leen een mens op het Levende Boeken Festival

Het tienjarig bestaan van het initiatief Mensenbieb wordt gevierd met het Levende Boeken Festival. Op 29 en 30 april kun je in de Centrale OBA mensen ontmoeten die je anders niet snel zou spreken.

Charlotte Knobben
Drie levende boeken uit de Mensenbieb. Beeld Mensenbieb
Drie levende boeken uit de Mensenbieb.Beeld Mensenbieb

In een normale bibliotheek leen je een boek, in de Mensenbieb leen je een mens: bijvoorbeeld een transgender, een ex-verslaafde of een veganist. Zo krijg je de kans om de verhalen te leren kennen die schuilgaan achter een gezicht.

Initiatiefnemer Hermen Jan Rijks: "Het idee komt oorspronkelijk uit Denemarken. Ik was zo enthousiast over het concept, dat ik besloot zoiets hier op te starten. In de afgelopen tien jaar hebben er ruim tweehonderd evenementen plaatsgevonden: op festivals, markten, congressen, braderieën, musea, bij personeelsdagen en in parken."

Vijftig levende boeken
Om stil te staan bij het tienjarige jubileum vindt 29 en 30 april het Levende Boeken Festival plaats in de Centrale OBA, van 14:00 uur tot 19:00 uur. Het festival is door middel van een crowdfundingactie tot stand gekomen.

Er zullen ongeveer vijftig levende boeken aanwezig zijn, onder andere een ex-gedetineerde, een dakloze, een blind persoon, een vluchteling, een ex-prostituee en een Wajongere. Een halfuur lang kan je gratis met een levend boek praten en je blik verruimen.

Levende boeken
De levende boeken, de mensen dus, haalt Rijks overal vandaan, maar veelal uit zijn eigen netwerk.

De Mensenbieb wil mensen met elkaar in gesprek brengen, zegt Rijks: "Bij elk evenement vraag ik mij af: welke onderwerpen wil ik aan de orde stellen? Vaak probeer ik twee werelden te koppelen die niet veel van elkaar weten en elkaar niet snel tegenkomen. Denk aan een politieman op een krakersfestival en een homo op een evenement in de Veluwe."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden