Leegstand kantoren Amsterdam neemt toe

Het kantorenpark aan de Zuidas in Amsterdam. © ANP

De leegstand van kantoren in groot-Amsterdam is opgelopen tot bijna negentien procent van de totaaloppervlakte van 10,5 miljoen vierkante meter. Op dit moment staat circa twee miljoen vierkante meter kantoorvloer leeg.

Dat blijkt uit de jaarlijkse tussenrapportage van makelaar Colliers International, het voormalige Boer Hartog Hooft. Daarnaast staat nog eens elf procent van de bedrijfsruimte (loodsen en magazijnen) te huur.

De hoeveelheid kantoorruimte die te huur staat, blijft groeien. Maar volgens Jaap van Rhijn van Colliers vlakt die groei wel sterk af. Kwam er tussen 2009 en 2010 nog tien procent aanbod bij, ten opzichte van een jaar geleden is de hoeveelheid te huur staande kantoorruimte 3,5 procent gestegen.

Daarnaast zijn er nieuwe kantoren bijgekomen, zoals de hoofdkantoren van Hema en VNU en het UN Studio Tower aan de Zuidas, waardoor het aantal vierkante meters 2,5 procent is gegroeid. Hema verliet zijn oude onderkomen in Zuidoost voor nieuwbouw. De hoeveelheid bedrijfsruimte nam snel toe doordat, ondanks de enorme leegstand van 1,3 miljoen vierkante meter, in Osdorp een compleet nieuw bedrijvenpark werd bijgebouwd.

Tegenover de groeiende kantorenvoorraad staat een gestagneerde verhuur. De verhuur is in de eerste negen maanden van dit jaar echter exact gelijk met die van een jaar geleden: 160.000 vierkante meter. Door het grote aanbod van kantoorruimte, daalt de waarde van kantoorgebouwen; volgens Colliers dit jaar gemiddeld 1,5 procent.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat zeker 1,5 miljoen vierkante meter kantoorvloer nauwelijks nog kans maakt een huurder te vinden, omdat deze zich in verouderde kantoorgebouwen bevindt, of op een plek staat waarvoor weinig animo is. Als dit soort kantoorruimte gesloopt wordt of van functie verandert, zou de leegstand in de regio Amsterdam tot acht procent kunnen slinkenen. Gisteren werd bekend dat hotelexploitanten TVHG en Holiday Inn plannen hebben om in drie van zulke kantoorgebouwen grote hotels te vestigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden