Leegstand kantoor zwaarder belast?

DEN HAAG - Er komt mogelijk toch een soort leegstandsbelasting op panden die niet gebruikt worden. Staatssecretaris Frank Heemskerk (PvdA) van Economische Zaken zal binnenkort de mogelijkheden onderzoeken.Eigenaren van leegstaande kantoren en bedrijfspanden zouden volgens Heemskerk beboet moeten worden. De staatssecretaris, die eerst de juridische en fiscale mogelijkheden onder de loep wil nemen, werd op het spoor gezet door de PvdA-fractie in Amsterdam.

De PvdA vraagt het college al enige tijd in Den Haag aan te dringen op de komst van zo'n 'leegstandstaks'. Wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) van ruimtelijke ordening liet het onderwerp eerder rusten, omdat hij verwachtte dat de belasting geen haalbare kaart zou zijn. Hij suggereerde meer in kraakacties dan in boetes te zien. Wel stuurde hij, na een door de PvdA ingediende motie van de gemeenteraad, een brief naar het kabinet waarin hij om de taks vraagt.

Intussen stuurden de PvdA-raadsleden Sabina Gazic en Michiel Mulder ook zelf een brief aan minister Wouter Bos van Financiën waarin ze de belastingmaatregel bepleitten. Zij wezen hem erop dat in Amsterdam 1,2 miljoen vierkante meter kantoorruimte leegstaat, bijna twintig procent. Tegelijkertijd kamp de stad met woningnood en exploderende huizenprijzen. De kantoren zouden gebruikt kunnen worden voor minder rendabele functies als kinderdagverblijven of jongerenhuisvesting. In slechts enkele gevallen zouden ze tot volwaardige woningen kunnen worden omgebouwd.

Mulder noemde het 'goed nieuws' dat Den Haag zich op de leegstand heeft geworpen. ''Gelukkig. En het kan, want in België heeft men goede ervaringen met de Vlaamse 'krotbelasting'. Deze belasting is in 1995 ingevoerd.''

Inmiddels pleiten ook de steden Den Haag, Ede en Tilburg voor een leegstandsbelasting.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden