Leegstand Amsterdamse kantoren toegenomen

De leegstand van kantoorgebouwen in de regio Amsterdam loopt weer op. Ondanks het aantrekken van de economie staat momenteel bijna 16 procent van de kantoorvloer in Groot-Amsterdam leeg.

De Amsterdamse Zuidas staat op plek 28 in de lijst met duurste kantoorlocaties ter wereld. Beeld anp
De Amsterdamse Zuidas staat op plek 28 in de lijst met duurste kantoorlocaties ter wereld.Beeld anp

De Zuidas is het enige kantoorgebied in Amsterdam waar de leegstand het afgelopen jaar is gedaald. Vorig jaar was gemiddeld maar 6 procent van de bijna 700.000 vierkante meter kantoorvloer in het gebied te huur, gevaarlijk dicht bij het percentage van 5 procent dat de vastgoedwereld aanvaardbaar vindt.

De leegstand zal dit jaar naar verwachting stijgen, onder meer doordat er zes kantoorgebouwen - tezamen goed voor 60.000 vierkante meter kantoorvloer - worden bijgebouwd.

Oude kantoorgebouwen blijven achter
Zo wordt het Atriumcomplex aan de Strawinskylaan momenteel met twee kantoortorens uitgebreid en start de bouw van het Goldstarcomplex aan de Mahlerlaan. De nieuwe gebouwen zijn al grotendeels verhuurd, maar voor 12 procent van de nieuwe kantoorvloer wordt nog naar huurders gezocht.

De meeste nieuwkomers in het gebied laten elders in Groot-Amsterdam oudere kantoorgebouwen leeg achter. Zo staan de voormalige onderkomens van accountant Deloitte en advocatenkantoor AKD op Sloterdijk momenteel leeg omdat de twee afgelopen jaar naar nieuwbouw aan de Zuidas zijn verhuisd.

Interessant voor buitenlanders
Er komt dit jaar ook veel ruimte vrij in bestaande Zuidastorens doordat Akzo Nobel, Stibbe en Nauta Dutilh naar nieuwbouw in het gebied verhuizen. Daardoor komt bijna veertigduizend vierkante meter 'oude' kantoorvloer leeg te staan. Ook zal er veel ruimte vrijkomen in de bestaande UN Studio-toren nu zakenbank RBS zijn activiteiten in Nederland beëindigt.

De lage leegstand maakt het gebied volgens makelaar Jones Lang Lasalle bij uitstek interessant voor buitenlandse vastgoedbezitters. Bijna de helft van de gebouwen in het gebied is in buitenlandse handen, met name bij Duitse vastgoedpartijen. Vorige week nog meldde zich de eerste Aziatische vastgoedbezitter aan de Zuidas.

Op plek 28 van de wereld
De Zuidas mag in Nederland gelden als het belangrijkste kantorengebied - wereldwijd stelt de wolkenkrabberstrook langs A10 Zuid niets voor. Weliswaar steeg de gemiddelde huur voor nieuwkomers aan de Zuid­as vorig jaar 1,4 procent naar gemiddeld 345 euro per vierkante meter, op andere toplokaties in de wereld gingen de huren nog veel verder omhoog. De totale huisvestingslasten liggen op de Amsterdamse Zuidas op 512 euro per vierkante meter.

De Zuidas is dan ook dit jaar pas terug te vinden op plek 28 van de huurlijst die makelaar Cushman & Wakefield jaarlijks uitbrengt. Vorig jaar stond het kantorengebied nog op de 22e plek. Het Londense West End is met 2344 euro per vierkante meter per jaar de duurste kantorenmarkt ter wereld Op plaats 2 en 3 volgen het central business district van Hongkong (1636 euro) en New York Midtown (1162 euro). Wereldwijd stegen de kantoorhuren 7 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden