Leegloop hoogste managers bij ABN

AMSTERDAM - Sinds de overname van ABN Amro eind vorig jaar door drie banken is een groot aantal managers al vertrokken. Dertien van de hoogste afdelingshoofden hebben de bank de rug toegekeerd.Binnen de bank wordt verwacht dat nog voor de zomer driekwart van de topmanagers de onderneming heeft verlaten. Velen wachten nog even de uitbetaling van de jaarbonussen in april af, zo meldt NRC Handelsblad op basis van anonieme bronnen binnen de bank. Onder de afzwaaiende managers zitten de hoofden personeelszaken, juridische zaken, financiën en strategische zaken.

Ook het hoofd van de interne controle is vertrokken. Dat is mogelijk in strijd met de eis die minister Wouter Bos van Financiën heeft gesteld aan de overname. Hij wilde dat tijdens het overgangsproces cruciale functies zoals het toezicht intact blijven.

Ook De Nederlandsche Bank, toezichthouder op het bankwezen, eiste dat de continuïteit gegarandeerd moet zijn door ABN Amro-personeel op belangrijke posten niet meteen te vervangen.

Veel topmanagers verdwijnen na een hint van de nieuwe eigenaren. Anderen wachten niet af.

ABN Amro wordt in drie delen opgeknipt. De afdeling consumentenbankieren gaat naar Fortis, evenals het vermogensbeheer. De afdeling voor grote zakelijke klanten gaat naar Royal Bank of Scotland, die er al een eigen topmanager heeft neergeplant.

Bij vermogensbeheer, dat inmiddels al is samengevoegd met het veel kleinere vermogensbeheer van Fortis, zijn slechts drie van de tien topmanagers afkomstig van ABN Amro.

Bij het gefuseerde vermogensbeheer vervallen negenhonderd van de 2900 banen, zo liet Fortis vorige week weten. Dat is meer dan de vijfhonderd waarop de vakbonden rekenden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden