Leegloop Gülenscholen houdt aan

De leegloop bij vermeende Turkse Gülenbasisscholen in Amsterdam houdt aan. Vorige week ging het nog om 100 leerlingen die van school wilden wisselen, inmiddels is dit aantal ruim verdubbeld.

Basisschool Witte Tulp. Beeld anp
Basisschool Witte Tulp.Beeld anp

Bij basisschool Witte Tulp in Osdorp hebben de ouders van 170 kinderen aangegeven dat ze hun kinderen daar weg willen hebben naar aanleiding van de spanningen die zijn ontstaan na de mislukte coup in Turkije. 119 kinderen zijn al ingeschreven bij een andere school, 51 zijn nog 'in bemiddeling', schrijft onderwijswethouder Simone Kukenheim in een brief aan de raad.

Bij Cosmicus Impuls willen 47 leerlingen wisselen, van wie 36 inmiddels elders zijn ingeschreven. In het voorgezet onderwijs hebben tot op heden 10 leerlingen van het Metis Montessori Lyceum zich bij een andere school ingeschreven.

Kukenheim zegt dat leerplichtambtenaren nauwlettend in de gaten houden of kinderen wel naar school gaan. Ze houden dagelijks contact met de twee basisscholen die worden gelieerd aan Fethullah Gülen, de prediker die door de Turkse president Erdogan verantwoordelijk wordt gehouden voor de coup. Ook is er in de week voor het einde van de schoolvakantie een 'bovenschool coördinatiepunt' ingericht, dat bemiddelt bij wisselen van school, zodat alle kinderen zo snel mogelijk weer in de klas zitten.

Lijst
Burgemeester Eberhard van der Laan stelt in een andere brief die ook vandaag naar de gemeenteraad is verstuurd nogmaals dat er bij de gemeente geen lijst bekend is van 'Gülenleerlingen'. D66-leider Jan Paternotte zei vorige week in een commissievergadering dat deze lijsten in de stad rondgaan en ook gedeeld worden met de Turkse autoriteiten.

Kukenheim antwoordde dat de lijsten bekend waren binnen 'de driehoek' van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie. Dat is niet het geval, schrijft Van der Laan. Wel is er een lijst, opgesteld door een groep die zich 'Veilig naar school' noemt, waarop de namen staan van 109 kinderen die van de twee scholen af zouden willen.

Ongeveer 20 kinderen daarvan willen helemaal niet van school wisselen, en zij voelen zich geïntimideerd omdat ze daardoor te boek zouden staan als Gülenaanhangers. "Het college beraadt zich op passende maatregelen," schrijft Van der Laan hierover.

Lees ook: Voorzitter Amsterdamse 'Gülenscholen': Intimidatie gaat verder [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden