Leegloop bij Huurdersvereniging Amsterdam houdt aan

Vijdag lieten vier huurdersorganisaties van woningcorporaties per brief aan wethouder Laurens Ivens (SP, Wonen) weten dat zij hun lidmaatschap bij de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) wegens aanhoudende conflicten hebben opgezegd.

Ton Damen
De Huurdersvereniging Amsterdam is weer vier leden kwijt Beeld Het Parool
De Huurdersvereniging Amsterdam is weer vier leden kwijtBeeld Het Parool

Het aantal leden van de HA is intussen meer dan gehalveerd. André Kroon van Huurgenoot, de huurdersorganisatie van Stadgenoot, laat namens de vier opgestapte huurderskoepels weten dat zij geen enkel vertrouwen meer hebben in de HA.

Hij noemt de situatie zorgelijk omdat de HA namens huurders het overleg voert met de gemeente en de woningcorporaties. In de opzeggingsbrief stellen de huurderskoepels dat leden bij de HA nauwelijks inbreng hebben, wat bij een vereniging wel zou moeten.

Er is volgens Kroon weinig transparantie. "De vereniging wordt al meer dan een jaar door ruzies en reorganisaties verscheurd."

Overleg met Ivens
De vertrekkende organisaties zijn behalve Huurgenoot (Stadgenoot), Arcade (De Key), Huurders Belangen Vereniging de Alliantie Amsterdam (HBVA), Huurders Ymere Amsterdam (HYA), en HBO Argus (Eigen Haard). Eerder deze maand werd al bekend dat ook de bewonersraad Rochdale en vier lokale huurdersverenigingen de HA de rug toekeren.

Volgens Kroon heeft onder de corporatiekoepels alleen de woningcorporatie Duwo voor studenten het lidmaatschap van de HA nog niet opgezegd. Onder de lokale huurdersverenigingen zijn het de Huurdersvereniging Centrum, Huurdersvereniging Oud-West, Huurdersvereniging De Baarsjes/Bos en Lommer, en de Huurdersvereniging Zuidoost die nog lid van de HA zijn.

De afgescheiden huurdersorganisaties worden niet meer door de HA vertegenwoordigd, en willen voortaan zelf het overleg met bijvoorbeeld wethouder Ivens voeren. Kroon: "Dat moet ook krachtens de nieuwe Woningwet van juli 2015. De HA bleef echter gewoon op de oude manier werken, en sprak ook namens ons. Dat is nu voorbij."

Geen nieuw bestuur
Bij de HA, waar niemand meer de pers te woord staat of reacties geeft, is binnenkort ook geen bestuur meer. Vier leden van het bestuur zijn in de zomer afgetreden. Daarna werd een interim-bestuur voor enkele maanden van kracht. Die periode is nog eens drie maanden verlengd. In december stopt het interim-bestuur en er is nog geen zicht op een nieuw bestuur.

Penningmeester Jan Kok verhuisde mee van het oude bestuur naar het interim-bestuur. Oud-voorzitter en ad-interimdirecteur Winnie Terra is volgens het bestuur op non-actief gezet. Zij zelf wil dat niet bevestigen.

In juni kwam de Rekenkamer Metropool Amsterdam met een kritisch rapport over de subsidiestromen naar huurdersorganisaties. De HA was organisatorisch en financieel nauw vervlochten met de wijksteunpunten en het Amsterdams Standpunt Wonen, inmiddels !Woon geheten. Beide organisaties zijn tussen 2015 en eind dit jaar gesplitst, maar kregen ruzie over taken en geld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden