Leegloop bedreigt positie Damrak

De beursvloer in Amsterdam, september 1998. © ANP

Het voortbestaan van de Amsterdamse beurs is in gevaar. De vereniging van beursgenoteerde bedrijven maakt zich grote zorgen over de toekomst van de oudste beurs ter wereld.

De beurs, die dit jaar vierhonderd jaar bestaat, kampt al jaren met leegloop. Sinds de eeuwwisseling daalde het aantal noteringen van 200 naar 125 en de afgelopen twee jaar kwam er geen enkel nieuw bedrijf bij. Vorige week werd bekend dat het Japanse Canon printerfabrikant Océ van het Damrak wil halen.

Nu dreigt ook de verkoop van een belangrijk deel van de optiehandel, waarmee NYSE Euronext toestemming hoopt te krijgen van de Europese Commissie voor een fusie met de Duitse beurs.

Faciliteiten
'De Amsterdamse beurs marginaliseert,' zegt Harm-Jan de Kluiver, algemeen secretaris van de Vereniging van Effecten Uitgevende Ondernemingen (Veuo). De recente fusie van de Amsterdamse beurs met Parijs, Brussel, Lissabon en New York en de voorgenomen fusie met de Duitse beurs dreigen ongunstig uit te pakken. De Veuo vreest dat het Damrak straks door opgelegde bezuinigingen geen faciliteiten meer kan bieden aan het bedrijfsleven.

'De Amsterdamse beurs dreigt een bijkantoor van Parijs te worden. Dat risico wordt nog veel groter als het plan de Optiebeurs af te stoten doorgaat. Dan zal de handel in Amsterdam en het belang van de beurs in Euronext nog verder afnemen.'

Zware klap
Het verdwijnen van de Amsterdamse beurs zou een zware klap zijn voor het bedrijfsleven, zegt De Kluiver. 'Voor middelgrote bedrijven wordt het dan heel lastig nog geld op te halen. En het verlies van de beurs zou Nederland als vestigingsplaats voor grote bedrijven ook veel minder aantrekkelijk maken.'

Pogingen om Nederland als financieel centrum te promoten, kwamen tot dusver nog niet voldoende uit de verf. De Kluiver vindt daarom dat de overheid veel meer moet doen voor behoud van de beurs. 'Net zoals de Franse regering dat doet.'

De Veuo vertegenwoordigt 83 van de 125 beursfondsen die in Amsterdam genoteerd staan. Gezamenlijk zijn de leden goed voor bijna 92 procent van de totale beurswaarde in Amsterdam.

Eerder liet de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) al weten dat een mogelijke verkoop van de Optiebeurs door NYSE Euronext voor de beleggersvereniging onbespreekbaar is. In dat geval kan de Nederlandse financiële sector de beurs maar beter weer terugkopen, vindt directeur Jan Maarten Slagter. (Henk Schutten)

Vandaag in Het Parool: Damrak dreigt bijkantoor Parijs te worden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden