Leefkringhuis ontvangt na docu Schuldig minder donaties

Het Leefkringhuis in de Vogelbuurt in Noord zit in de financiële problemen. Na een prominente rol in de documentaireserie Schuldig komen er minder donaties binnen.

Het Parool
Dierenspeciaalzaak Ambulia van Dennis van den Burg speelde een grote rol in docuserie Schuldig Beeld HUMAN
Dierenspeciaalzaak Ambulia van Dennis van den Burg speelde een grote rol in docuserie SchuldigBeeld HUMAN

Dat zegt een medewerker in een reactie op berichtgeving in Trouw.

De serie, die vrijdag de Zilveren Nipkow-prijs kan winnen, werd gemaakt om de schuldenproblematiek in de wijk te laten zien. Het Leefkringhuis, waar medewerker Paul Scheerder als een soort bezorgde grootvader de boel bestiert, speelde een voorname rol. Maar sinds de uitzendingen vorig jaar is het aantal giften met 200.000 euro afgenomen.

Gewoonlijk krijgt het Leefkringhuis, dat behalve schuldhulpverlening ook zaken als noodopvang en de Voedselbank regelt, rondom kerst zeker 3 ton in donaties van bedrijven en particulieren. De giften vullen de 700.000 euro gemeentesubsidie aan, die nodig is voor de negen gebouwen en vijftien medewerkers van het Leefkringhuis, waar dag en nacht hulp wordt geboden.

'Lijkt hier op rolletjes te lopen'
Scheerder vermoedt dat de serie zozeer een positief beeld van hun werk schetste, dat donateurs dachten dat het geld niet meer nodig is. "Het lijkt alsof het hier op rolletjes loopt en dat we het zelf wel redden." Hij benadrukt dat het niet de schuld is van de serie, maar dat het een van de mogelijke verklaringen is voor de plotselinge afname van donaties. Behalve de mindering in geld zijn er juist wel veel meer klanten gekomen. "We krijgen brieven uit het hele land met verzoeken om hulp."

Voor de makers van de Human-serie, Esther Gould en Sarah Sylbing, is het nieuws over de terugloop van donaties schrikken. Het was juist de bedoeling van de serie om inzicht te geven in de complexe wereld van schulden en armoede. Gould en Sylbing werden verkozen tot journalisten van het jaar en hun serie bereikte een miljoenenpubliek.

Niet de schuld van Schuldig
De gemeente vindt het overigens niet aannemelijk dat de terugloop in financiën door de documentaireserie komt. Maar de woordvoerder van wethouder Arjan Vliegenthart (armoede) zegt dat er wordt gekeken hoe de financiële problemen kunnen worden verholpen. "We gaan het Leefkringhuis voor de mensen in Noord niet zomaar laten omvallen."

Andere hoofdpersonen uit de serie zijn er juist beter van geworden. Zo gaat het met dierenwinkelhouder Dennis van den Burg goed. Hij kreeg van wildvreemden donaties om zijn schuld van meer dan 40.000 euro aan te pakken. Ook met Ditte Kuijpens, de vrouw die ooit danseres was geweest op Ibiza, gaat het beter. Ze is nu schuldenvrij, bleek uit een recent interview in PS van de week.

Lees hier het Interview met Ditte Kuijpens: 'Je moet in dit land gewoon werken, ook al ben je ziek'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden