Leefkringhuis Noord krijgt ruim drie ton noodsubsidie

De gemeente Amsterdam kent een eenmalige subsidie van 340 duizend euro toe aan het Leefkringhuis in de Vogelbuurt, in Noord. Dit moet de instelling, die met grote financiële problemen kampt, de rust geven om orde op zaken te stellen.

Het Leefkringhuis in de Koekoeksstraat in Noord. Beeld Google streetview
Het Leefkringhuis in de Koekoeksstraat in Noord.Beeld Google streetview

In juni wendde het Leefkringhuis, dat figureerde in de prijswinnende documentaireserie Schuldig, zich al tot de gemeente met de vraag om hulp. Stadsdeel Noord was het huis al tegemoetgekomen met extra geld. Nu komt daar een incidentele subsidie van ruim drie ton bij.

Het Leefkringhuis regelt behalve schuldhulpverlening ook zaken als noodopvang en de Voedselbank. De financiering van het huis is zo'n rommel dat de subsidie de 'dringende liquiditeitsproblemen' moet oplossen, zodat rust ontstaat om goed naar de problemen binnen het huis en het bestuur te kijken.

Harde eisen
De gemeente stelt hiervoor wel harde eisen. Zo moet het volledige bestuur op korte termijn worden vervangen, moeten mensen worden ontslagen en zal het Leefkringhuis moeten meewerken aan verder onderzoek naar de toekomstige taken.

De financiële problemen worden volgens het bestuur veroorzaakt door de terugloop van donaties na de deelname aan het televisieprogramma. Sinds de uitzendingen vorig jaar is er twee ton minder dan normaal aan giften ontvangen.

De gemeente wijst vooral naar de bestuurlijke problemen waar het huis mee kampt. Vandaar ook de harde voorwaarde dat het bestuur wordt vervangen. Het Leefkringhuis geeft aan op zoek te zijn naar geschikte kandidaten.

Sluiten kan niet
Ondanks de bestuurlijke en financiële problemen acht de gemeente het wel belangrijk dat het huis voorlopig open blijft. 'Sluiten zou ten koste gaan van de kinderen in het logeerhuis, de vrouwen met hun kinderen in de vrouwenopvang, de ontvangers van voedselpakketten en de vaste gebruikers van de inloopfunctie maatschappelijke dienstverlening,' schrijft de gemeente in een brief over de toegekende subsidie.

Verder onderzoek moet uitwijzen wat de precieze meerwaarde is van het huis, zodat het Leefkringhuis zich in de toekomst op die specifieke aspecten kan richten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden