Plus

Leefbare stad zonder bierfiets? De wet ligt dwars

Het Amsterdamse bierfietsverbod is dinsdag door de rechter van tafel geveegd. De drukte bezweren via de juridische route blijkt lastig.

De gemeente heeft het verbod op bierfietsen in de binnenstad onvoldoende onderbouwd, aldus de rechter Beeld Eva Plevier
De gemeente heeft het verbod op bierfietsen in de binnenstad onvoldoende onderbouwd, aldus de rechterBeeld Eva Plevier

De uitspraak die de Amsterdamse rechtbank gisteren deed, leest als een flink pak op de broek voor de gemeente. Die wil per 1 januari een verbod op de bierfiets invoeren voor delen van de binnenstad, maar de rechter staat dit voorlopig niet toe. Amsterdam heeft zijn huiswerk niet goed gedaan, zo blijkt uit het vonnis.

Zo is niet duidelijk op welke klachten Amsterdam zich baseert. Ook is het verbod 'onvoldoende daadkrachtig' geformuleerd en is te weinig rekening gehouden met de belangen van de exploitanten. Zij moeten uitwijken naar gebieden buiten de binnenstad, maar moeten hun bar op wielen daar vanuit het centrum wel naartoe kunnen verplaatsen.

Corridor
Maar een corridor door de binnenstad is niet geregeld, waardoor de ondernemers in overtreding zijn als ze de bierfiets naar hun nieuwe plek brengen. Ze worden hierdoor onnodig gedwarsboomd, aldus de rechter.

Het verbod mag niet ingaan op 1 januari. De gemeente moet eerst haar huiswerk overdoen.

Dit is slecht nieuws voor bewoners die overlast ervaren van dronken Britten die op de bierfiets door de binnenstad gaan.

Dit gevaarte is uitgegroeid tot symbool van de ongein waarmee toerisme in Amsterdam gepaard gaat. Vandaar dat burgemeester Eberhard van der Laan hieraan een einde wil maken. De juridische nederlaag is extra pijnlijk voor Van der Laan, jurist en ex-advocaat.

Pandjesbazen
De uitspraak toont ook aan hoe lastig het is om drukte te bestrijden. Eind oktober zei Van der Laan dat Amsterdam fundamentele maatregelen zal nemen om de drukte in de stad te bolwerken.

Hij erkende hierbij dat dé oplossing nog niet is gevonden. Opmerkelijk genoeg noemde hij het verbod op de bierfiets juist als voorbeeld van een concrete maatregel die wél is gelukt. Tot gisteren.

Ook de strijd tegen de vakantieverhuur stuit aan alle kanten op juridische grenzen. Wethouder Laurens Ivens sloot vorige week een nieuwe overeenkomst met Airbnb om pandjesbazen de voet dwars te zetten. Hij had zo'n moeizaam tot stand gekomen akkoord niet nodig gehad als de wet hem zou helpen in deze strijd. Dat had hem maandenlange onderhandelingen bespaard.

Juridische bezwaren
Maar de wet maakt het lastig om illegale vakantieverhuur aan te pakken. Het is niet eens mogelijk een, door Amsterdam zo gewenste, meldplicht voor verhuurders in te stellen, waardoor handhaving veel eenvoudiger is. Het terugbrengen van de maximale verhuurtermijn van zestig naar dertig dagen, ook een wens van de gemeenteraad, stuit evenzeer op juridische bezwaren.

Dan maar onderhandelen. De komst van ijswinkels, Nutellazaken en een donutketen in het centrum zijn ook moeilijk te stuiten langs juridische weg. Wethouder Kajsa Ollongren praat en praat en praat en probeert vastgoedeigenaren zo te overtuigen geen winkels meer te verhuren aan toeristische ondernemers.

Haar belangrijkste wapen? Een hartstochtelijk beroep op hun hart voor de stad. Juridische machtsmiddelen ontbreken.

Niet strafbaar
Amsterdam wil ook een einde maken aan door touroperators georganiseerde zuiptochten waarbij toeristen zich onder leiding van een gids volgooien met shots. Maar hoe?

Het is te prijzen dat Amsterdam in haar aanpak van drukte de juridische grenzen opzoekt. Maar het is lastig om ondernemers te dwarsbomen die veel geld willen verdienen aan toerisme.

Ze doen dat met wansmaak en faciliteren toeristen die overlast veroorzaken. Dat is onwenselijk, maar niet direct strafbaar. Het wordt een lange en ingewikkelde strijd.

Zie ook deze lezersbrieven over 'het meest idiote en gevaarlijke voertuig van de stad'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden