Update

Leefbaar niet blij met Ajax-supporter Aboutaleb

ROTTERDAM - Leefbaar Rotterdam is woedend over de benoeming van Ahmed Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam. ''Het is een Amsterdammer, het is een carrièremaker en een Ajaxsupporter, maar het allerergste is dat Aboutaleb twee paspoorten heeft,'' zei fractievoorzitter Ronald Sörensen.

''Hij heeft carrière gemaakt door dingen te zeggen die wij denken. En als wij dat zeggen, zijn we extreem rechts,'' aldus Sörensen. Leefbaar Rotterdam had ook grote bezwaren tegen de procedure en had een referendum willen houden.

De PVV wil in een debat met het kabinet proberen de benoeming van Aboutaleb tot burgemeester van Rotterdam tegen te houden. Eerder poogde de PVV Aboutaleb al uit het kabinet te krijgen vanwege zijn dubbele nationaliteit.

De gemeenteraad had vier uur nodig om tot een besluit te komen. De raad moest kiezen uit twee kandidaten. Wie de andere kandidaat was, is niet bekend. Voor de vergadering begon, werd duidelijk dat CDA'er Gerd Leers, burgemeester van Maastricht, uit de race was.

Aboutaleb reageerde donderdag vanuit Marseille verrast en opgetogen. Hij merkte op dat er 'totaal geen logica' in zijn loopbaan zit. Rotterdam noemt hij 'een heel leuke stad, met een bijzondere bevolkingssamenstelling en een mooie historie.'

Hij ontkende dat sprake was van een vlucht uit Den Haag. '' Ik heb het altijd naar mijn zin gehad in Den Haag. Nog steeds.''

De VVD vindt het niet gepast dat Aboutaleb al na twee jaar opstapt als staatssecretaris. Verder zijn de Haagse reacties overwegend positief, al had het CDA liever een partijgenoot op die plaats gezien.

Burgemeester Job Cohen gaf donderdag zijn eerste reactie tijdens een debat met en over Marokkanen. Hij noemde de voordracht een 'fantastisch statement'.

Zijn mededeling werd met applaus begroet. Politici en andere kopstukken van Marokkaanse afkomst reageerden enthousiast. ''Dit kan voor heel veel jongeren aanleiding zijn om hard te studeren en te werken, omdat ze zien hoever ze kunnen komen,'' aldus Farid Azarkan, directeur van het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN).

GroenLinks-raadslid Fenna Ulichki prees Aboutaleb. ''Hij is niet bang om hard te zijn. Maar hij heeft nooit de Marokkaanse cultuur aangewezen als primaire bron van problemen.''

Wethouder Lodewijk Asscher zei 'intens trots op Ahmed en op Rotterdam' te zijn. ''Hij is één van de heel weinige mensen die zowel Rotterdam als Amsterdam kunnen dienen. Als wethouder was hij altijd al begaan met Rotterdam.''

Cohen heeft twee keer openlijk beaamd dat Aboutaleb burgemeester van Amsterdam zou kunnen worden. Dat dit nu niet (direct) gebeurt, is voor stadsdeelbestuurder Fatima Elatik geen probleem. ''De eerste Marokkaanse burgemeester van Amsterdam word ik.'' (HET PAROOL)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden