Leden voor toegankelijke Elfstedentocht

Als er in de winter van 2015/2016 een Elfstedentocht wordt gereden, mogen alle leden van de Vereniging de Friesche Elfsteden aan de start verschijnen. De leden stemden vandaag, tijdens een algemene vergadering, massaal voor de verandering van het startbeleid, zo maakte de vereniging bekend.

null Beeld anp
Beeld anp

Tot nu toe kon slechts de helft van de ruim 30.000 leden de ijzers onderbinden om het Elfstedenkruisje te bemachtigen. Daarbij speelde de veiligheid op het ijs mee, maar de reden was ook van praktische en logistieke aard. Zo moesten deelnemers zich voorheen inschrijven op de vliegbasis Leeuwarden, waarvoor pendeldiensten op en neer reden. Dat is straks niet meer nodig door de bouw van een nieuwe ijshal in de Friese hoofdstad, de Elfstedenhal.

De vereniging zei al in november, toen besloten werd de verandering in het startbeleid voor te leggen aan de leden, gekeken te hebben naar vergelijkbare schaatstoertochten in het land. Daar deden in enkele gevallen tienduizenden mensen aan mee en de tochten verliepen toch goed. Ook de kennis over de draagkracht van het ijs is de afgelopen jaren verbeterd, waardoor de risico's beter kunnen worden ingeschat.

Het bestuur van de Friesche Elfsteden kreeg al jaren verzoeken om het startbeleid te herzien. Het opheffen van de deelnemerslimiet betekent wel dat er nog verscheidene organisatorische veranderingen moeten worden doorgevoerd. Zo moet er gekeken worden naar het gespreid starten en ook moet de route worden aangepast, onder meer bij het traditionele knelpunt Sneek.

De laatste Elfstedentocht is alweer een tijd geleden verreden: in 1997. Henk Angenent kwam toen in Leeuwarden als eerste over de finish.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden