Leden FNV Bondgenoten tegen pensioenakkoord

Ook de leden van FNV Bondgenoten wijzen het pensioenakkoord af. In het door de bond gehouden referendum stemde ruim 96 procent tegen het akkoord dat vakbeweging, werkgevers en kabinet in juni sloten.Dit heeft voorzitter Henk van der Kolk vandaag in Utrecht bekendgemaakt.

ANP/Redactie
Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten © anp Beeld
Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten © anp

De leden steunen daarmee de opstelling van de bond, die fel tegen het akkoord is. Van de leden heeft ruim een vijfde, 22,7 procent, zijn stem uitgebracht.

Bondgenoten had het akkoord negatief voorgelegd aan zijn leden. In dat akkoord is afgesproken dat de AOW-leeftijd in 2020 omhoog gaat van 65 naar 66 jaar en vervolgens wordt gekoppeld aan de toenemende levensverwachting. Bondgenoten is fel tegen omdat het voor mensen met lagere inkomens ondoenlijk wordt eerder te stoppen met werken.

Binnen de FNV is Bondgenoten niet de enige vakbond die moeite heeft met het akkoord. Ook ambtenarenvakbond Abvakabo heeft er problemen mee. De leden daarvan spreken zich in september uit.
De referenda zijn overigens niet bindend, bovendien hebben Bondgenoten en Abvakabo samen 45 procent van de stemmen in de federatieraad, wat geen meerderheid is.

Geen referendum
FNV Bouw gaat het pensioenakkoord niet in een referendum voorleggen aan de leden. Dat maakte de vakbond vandaag bekend.
De bouwbond blijft bij het standpunt 'ja, mits'. De komende tijd hoopt de bond via de politiek te bereiken dat mensen met een zwaar beroep ook in de toekomst op hun 65e kunnen stoppen met werken, zonder daarvoor koopkracht in te leveren.

De bond vindt het weinig zinvol leden om een 'ja' of een 'nee' te vragen. Wel roept FNV Bouw de leden op per e-mail hun mening te geven. 'Vragen worden beantwoord, opmerkingen worden serieus genomen', aldus Kerstens.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden