Update

Leden CDA mogen lijsttrekker kiezen

De leden van het CDA mogen kiezen wie zij als lijsttrekker van de partij willen. Dat maakte partijvoorzitter Ruth Peetoom bekend na een vergadering van het partijbestuur in Utrecht.

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom tijdens de besloten vergadering van het partijbestuur in Utrecht. Beeld anp
CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom tijdens de besloten vergadering van het partijbestuur in Utrecht.Beeld anp

Peetoom verwacht dat zich 'veel meer dan twee kandidaten' melden voor het lijsttrekkerschap, zei ze na de vergadering.

Dat kunnen zij doen tot 4 mei. Enkele dagen later worden de kandidaten gepresenteerd aan de leden. In een eerste stemronde wordt het aantal gegadigden teruggebracht naar twee, waarna een tweede en laatste stemronde volgt. Op 1 juni moet dan duidelijk zijn wie de nieuwe lijsttrekker wordt.

Volgens Peetoom moet de nieuwe lijsttrekker een 'herkenbare christen-democraat zijn, die geloofwaardig kan laten zien waar het CDA voor staat'. De lijsttrekker moet kunnen verbinden en in staat zijn verantwoordelijkheid te nemen.

In het tv-programma Nieuwsuur schetste de partijvoorzitter het gewenste profiel als volgt: 'We willen de beste man of vrouw die we hebben. Iemand die charismatisch is, die het goed kan vertellen. Die weet wat politiek is, die niet bang en open is.'

Over wie aan die voorwaarden zou voldoen, wilde Peetoom nog niets zeggen. CDA'er Marcel Wintels wierp zich kort na de bekendmaking op als kandidaat. Hij was recent in het nieuws omdat hij als interim-voorzitter ingreep bij de in financiële nood geraakte scholengemeenschap Amarantis.

Voor het eerst
Peetoom stelt dat het van deze tijd is dat de leden van de partij mogen kiezen. Het is voor het eerst dat op deze manier bij het CDA een lijsttrekker wordt gekozen. Tot nog toe droeg het bestuur iemand voor die door het congres werd bekrachtigd.

Veel CDA-prominenten riepen de afgelopen tijd op tot een lijsttrekkersverkiezing. Onder anderen vicepremier Maxime Verhagen, minister Marja van Bijsterveldt en de CDA-jongeren pleitten voor interne verkiezingen.

Wie de kandidaten gaan worden, is vooralsnog afwachten. Namen die worden genoemd als mogelijke kandidaten zijn die van fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) en Marja van Bijsterveldt (Onderwijs). Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) heeft eerder gezegd alleen te willen als er geen goede kandidaat naar voren komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden