Leden Bandidos blijven langer vast

De vier leden van motorclub Bandidos die woensdag in Geleen werden opgepakt voor verboden wapenbezit, blijven nog twee weken vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris vrijdag bepaald. Het gaat om twee mannen van 30 jaar uit Valkenswaard en Beek, en twee mannen van 51 en 56 jaar uit Echt-Susteren.

Leden van de Duitse afdeling van Bandidos.Beeld anp

In totaal vond de politie bij woningen van Bandidos in de gemeente Echt-Susteren en Geleen zes vuurwapens met munitie, een gasalarmpistool, een taser, messen en boksbeugels. De vier werden woensdag gearresteerd bij de woning waar president Harrie R. van het Limburgse chapter van de Bandidos zijn intrek had genomen. Daar zijn ook de meeste wapens gevonden.

R. was eerder door de gemeente Echt-Susteren uit zijn woning in Nieuwstadt gezet, nadat daar de afgelopen weken tot tweemaal toe een explosief op was gegooid. Daarbij was er veel schade, ook aan een andere woning en auto's. Niemand raakte gewond. R. is een van de verdachten van wie het voorarrest is verlengd. Wie het op hem heeft gemunt, is niet bekend.

Spanningen
Vorige week liepen in het Limburgse Nieuwstadt de spanningen al hoog op toen er twee keer explosieven werden gegooid naar de woning van Harrie R. Hells Angels uit Nederland, Duitsland en België begaven zich ondertussen naar de drukke Sint Joepmarkt in Sittard om een statement te maken tegen de motorclub.

De rust is met de arrestatie gisteren van de vier Bandidos, waaronder R., nog niet teruggekeerd. Burgemeester Hoes van Maastricht waarschuwt voor het risico op een bendeoorlog in Nederland. 'De afgelopen jaren hebben we alles in kaart gebracht, we weten precies hoe de netwerken in elkaar zitten. Wat er nu gebeurt, is een bendeoorlog en dat hebben we niet eerder meegemaakt in Nederland. Alle seinen staan bij ons op rood', zei hij tegen de lokale zender L1. Ook in de gemeente Alkmaar kan de vestiging van de Bandidos mogelijk tot problemen leiden. De Hells Angels zien Noord-Holland traditioneel als hun territorium.

Politie bij een huis in Geleen, waar leden van de motorclub Bandidos een feest wilden houden.Beeld ANP

Harrie R.
De kersverse voorman van motorclub Bandidos in Limburg, Harry R., is geen onbekende bij Justitie. In het vorige decennium was hij onderdeel van twee zware strafzaken die vier moorden omvatten. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in de ene zaak levenslang en in de andere 15 jaar, maar beide keren gingen Ramakers en zijn medeverdachten vrijuit.

De bekendste zaak betrof de moord op drie leden van de Nomads, de Limburgse afdeling van de Hells Angels, onder wie de toenmalige president van de club. Het drietal werd in het clubhuis in Oirsbeek doodgeschoten en vervolgens gedumpt in de Geleenbeek bij Echt. Justitie veegde de hele club op en eiste tegen de 14 verdachten levenslang. Bij de rechtbank bleef daar in een ingewikkeld vonnis 6 jaar van over, in hoger beroep volgde vrijspraak. Gebrek aan getuigen en bruikbaar technisch bewijs braken justitie op.

Cocaïne
De moord op de drie Nomads zou verband hebben gehouden met conflicten over een partij van bijna 300 kilo cocaïne. In dat conflict zou de 19-jarige Antilliaan Steven Chocolaad een bemiddelende rol hebben gespeeld, wat hij met de dood moest bekopen. Delen van het lichaam van Chocolaad werden in mei 2003 gevonden in onder meer het Julianakanaal, zijn hoofd is spoorloos gebleven.

Justitie pakte Nomad Ramakers en een clubgenoot voor de zaak op en eiste 15 jaar cel. De basis daarvoor was de verklaring van de weduwe van één van de vermoorde Nomads. Chocolaad zou in de woning van haar en haar man op een stoel zijn vastgebonden en zijn gewurgd. Later zou zijn lichaam in stukken zijn gesneden en in tassen in het water zijn gegooid. De rechtbank vond het bewijs te mager en sprak Ramakers en zijn medeverdachte vrij. Het OM zag geen heil in een herkansing in hoger beroep, de zaak is onopgelost gebleven.

Cameratoezicht bij pand Bandidos Heerhugowaard
De gemeente Heerhugowaard heeft vandaag cameratoezicht ingesteld bij het gebouw van motorclub Bandidos, aldus een woordvoerden van de gemeente.

Tegenover het pand is een camera bevestigd aan een lichtmast. De beelden worden uitgelezen door de politie, die de gemeente gisteren om de maatregel had gevraagd. Het toezicht heeft een preventief doel, aldus de gemeentewoordvoerder.

Gisteren werd bekend dat Heerhugowaardse leden van motorclub No Surrender overstappen naar de Bandidos en na de chapter in Limburg in Noord-Holland de tweede Nederlandse afdeling vestigen. Burgemeester Han ter Heegde van Heerhugowaard benadrukte op voorhand niet bang te zijn voor onrust zoals die in Limburg rond de Bandidos is ontstaan. Hij heeft geen bezwaar tegen de komst van de motorclub, zolang die zich aan de voorwaarden houdt.

Het pand van de voormalige leden van No Surrender is gevestigd op een bedrijventerrein in Heerhugowaard. De politie hield er sinds gisteren permanent de wacht. Volgens een politiewoordvoerder gebeurde dit 'vanwege de situatie rond de motorclubs in Nederland op dit moment' en tot het moment dat er cameratoezicht was.

Motorclub van Amerikaanse Don Chambers
De motorclub komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Vietnam-veteraan Don Chambers richtte Bandidos in 1966 op in Texas. Chambers was al eerder lid van motorclubs, maar vond deze steevast te 'braaf'. Daarom besloot hij zijn eigen motorclub op te zetten. De club groeide uit tot een wereldwijd netwerk, met vestigingen in 24 landen, waaronder nu ook Nederland.

Oprichter Chambers had niet lang plezier van zijn initiatief. Hij werd in 1972 tot levenslang veroordeeld wegens de moord op twee drugsdealers, Marley Leon en Preston LeRay Tarver. De twee hadden de clubleden bakpoeder verkocht als methamfetamine, ook wel bekend als chrystal meth. Leon en Tarver werden tijdens een wraakexercitie ontvoerd naar een afgelegen plek in Arizona, waar ze hun eigen graf moesten graven. Vervolgens werden ze door het hoofd geschoten. In 1983 kwam Chambers vrij. Hij bracht de rest van zijn leven in relatieve rust door in Texas en stierf in 1999.

Een groep Duitse Bandidos.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden