Leden aan zet in machtsstrijd Ajax

De machtsstrijd tussen Johan Cruijff en de vier overige commissarissen van Ajax krijgt morgenavond een nieuwe aflevering tijdens een algemene ledenvergadering van de Amsterdamse club.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Het is de bedoeling dat de ongeveer 600 leden van de regerend kampioen zich uitspreken over een nieuwe bestuursraad van minimaal 6 personen, die het bestuur en de ledenraad (in totaal 27 personen) gaat vervangen.

Kandidaten nieuwe bestuursraad
Rob Been junior, voorzitter van het interim-bestuur, zal zoals beloofd de kandidaten Hennie Henrichs, Jan Buskermolen, Hein Blocks, Cees Vervoorn, Tonny Bruins Slot en Dick Schoenaker voordragen. Toch staat het allesbehalve vast dat dit zestal ook daadwerkelijk toetreedt tot de bestuursraad.

'Schaduwkabinet'
Sommige leden van Ajax vrezen dat slechts Bruins Slot en Schoenaker onvoorwaardelijke steun aan Cruijff verlenen. Ze werken daarom aan een schaduwkabinet met bekende namen als die van oud-spelers Theo van Duivenbode en Ruud Suurendonk, Maarten Oldenhof (oud-directeur) en Jons Hensel (voorzitter Euro Hockey League). Dit viertal kan zich prima vinden in de visie van Cruijff en komt in beeld als de leden niet akkoord gaan met een of meerdere kandidaten.

Harde kern Ajax
Supporters van de harde kern van Ajax roepen de leden via verscheidene internetsites op om vooral niet voor Henrichs, Buskermolen, Blocks en Vervoorn te kiezen. 'Leden van Ajax, kies voor Ajax, kies voor voetbal en kies voor Cruijff. Kies dus voor een gezonde en Ajax-waardige bestuursraad!', staat er in een lang statement waarin de fans proberen uit te leggen hoe bepaalde beleidsbepalers elkaar al jaren functies toespelen.

Johan Cruijff
Hoewel de ledenraad onlangs alle 5 commissarissen vriendelijk verzocht te vertrekken, onderzoeken enkele prominente leden van Ajax of het misschien toch mogelijk is om alleen Johan Cruijff als commissaris voor de club te behouden. Ze willen wel af van Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer. Cruijff wil zijn functie als commissaris overigens graag neerleggen, maar doet dat pas als zijn vier collega's hetzelfde besluiten.

Het is onduidelijk of Cruijff morgen de ledenvergadering van zijn club bezoekt. Vorig jaar genoot de beroemde nummer 14 nog grote populariteit bij de Ajax-leden. Cruijff stelde destijds een aantal oud-spelers kandidaat voor de ledenraad. Keje Molenaar, Peter Boeve, Barry Hulshoff, Co Meijer, Dick Schoenaker en Aron Winter werden stuk voor stuk met overweldigende meerderheid verkozen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden