Plus

Leafs: 'Mijn mentorjuf is echt mijn allergrootste fan'

Met zijn vijftien jaar is Leafs de jongste rapper die tekende bij hiphop­label Noah's Ark. Vrijdag verscheen zijn eerste plaat. Hij blijft er ­rustig onder. 'Je moet gewoon flexen.'

Rapper Leafs:¿'Ik kreeg mijn grill van mijn moeder. Ik moet er wel wat voor doen: school afmaken, mijn kamer opruimen'Beeld Steffie Lahaye

'Ik heb echt zin om dit verhaal te vertellen, man," antwoordt Leafs - zijn echte naam is Jahmil Dapaloe - op de vraag hoe hij met producer Ramiks in contact kwam.

Nadat hij het nummer Race op YouTube plaatste, nam de producer uit Amersfoort contact met hem op om een keer af te spreken. Leafs zei tegen zijn moeder: "Ik ga erheen." Zijn moeder zei: "Jij gaat helemaal nergens heen. Je bent vijftien jaar."

Toch lukte het hem haar over te halen. "Ik moest zelf de navigatie instellen en alles regelen. Toen zijn we samen naar Ramiks gegaan. Met hem had ik meteen een klik. Hij is mijn grote broer. We hebben diezelfde dag nog het nummer Shawty gemaakt." Grote glimlach: "Een killer."

Zilveren grill
Leafs, de jongen die in clubs optreedt die hij als bezoeker nog niet in mag. De jongen die halverwege het interview even Bruce Lee quote - 'Be like water, my friend' - als hij uitlegt hoe hij als mens wil zijn. Ook de jongen die als kind al droomde van een grill en om die reden heel graag een beugel wilde. "Dat lijkt erop, toch?"

Die beugel kreeg hij niet, zijn tanden stonden recht. Maar die grill - een zilveren bitje zowel op zijn boven- als ondertanden - heeft hij ondertussen wel, sinds twee weken. "Ik kreeg 'm van mijn moeder. Ik moet er wel iets voor doen: school afmaken, mijn kamer opruimen. Gewoon geen gekkigheid."

Zijn eerste ep Feals verscheen vrijdag bij Noah's Ark, één van de grootste hiphoplabels in Nederland. Een indrukwekkende ep met uitstekende producties van Ramiks en bijdragen van rappers Yung Nnelg en Bokoesam. De ep is vooral indrukwekkend door het eigen, natuurlijke geluid. Alsof Leafs al jaren hits maakt.

"Eerst was het gewoon voor de fun. Nu is het echt business, man." Zijn moeder moet lachen. De zelfverzekerde glimlach van Leafs verdwijnt niet. "Je moet gewoon flexen."

Grootste fan
Op zijn middelbare school - hij zit in het derde klas van het vmbo - zingen ze zijn liedjes mee. Zijn 'mentorjuf' was verbaasd toen ze erachter kwam dat Leafs rapt. Naar eigen zeggen ­zit hij altijd rustig in de klas op zijn laptop teksten te schrijven.

"Rap jij, Jahmil? Dat wist ik helemaal niet. Je bent altijd zo bescheiden," zei ze. ­Leafs: "Toen heeft ze twee uur lang vragen gesteld over het rappen. Mijn mentorjuf is echt mijn allergrootste fan. Shout out naar haar."

Hoe hij wil rappen, dat weet Leafs ook al. "In een nummer moet er altijd een link zijn met iets wat met mij te maken heeft. Ik wil geen dingen zeggen die ik niet heb. Ik ga niet rappen: 'Ik heb een Ferrari.' Nu zou ik rappen: 'Ik wil een Ferrari.' En als ik ooit wel een Ferrari heb, dan ga ik daar natuurlijk over rappen."

Zijn moeder moet weer lachen. Tot slot: waar droomt hij van als rapper, wat is zijn ambitie? Eerst denkt hij even na. Dan komt zijn grote glimlach met zilveren grill weer tevoorschijn. Vol overtuiging: "Ik wil een volle, volle, volle zaal. En dat ik dan Alright rap: 'Het maakt me echt niet uit.' En dan al mijn fans: 'Het is alright.'"

Feals van Leafs is verkrijgbaar via Spotify en iTunes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden