Review

Le gamin au vélo ****

null Beeld

Regie: Jean-Pierre en Luc Dardenne
Met: Thomas Doret, Cécile De France

Belangeloze liefde bestaat. In elk geval in de hogeschoolcinema Le gamin au vélo (De straatjongen op de fiets), waarin een kapster zich het lot van een in de steek gelaten jongen aantrekt.

Egoïstische slapjanussen van vaders die hun handen van hun kinderen aftrekken: in het werk van de Dardennes zijn ze geen zeldzaamheid. Ook in Le gamin au vélo treffen we zo'n man aan. Hij heet Guy (vaste Dardenneacteur Jérémie Renier), hij heeft zijn zoon Cyril (heerlijk koppig gespeeld door nieuwkomer Thomas Doret) in een kindertehuis gedumpt en is met de noorderzon vertrokken.

Waar de moeder van de twaalfjarige is krijgen we niet te horen, maar de knul kan niet geloven dat zijn vader hem simpelweg heeft afgeschaft. Na een pijnlijke ontmoeting dringt de waarheid tot hem door. Le gamin au vélo begint met het soort ellende waaruit de Dardennes al jaren filmjuwelen smeden, maar de film maakt een onverwachte draai als een goede fee opduikt in de persoon van dertiger Samantha (de perfect gecaste Cécile De France, die we kennen uit Hereafter).

De vrouw, die een kapperszaak heeft, trekt zich het lot aan van Cyril. Ze neemt hem in de weekenden in huis, maar beseft niet wat ze zich met het vat vol opgekropte woede in huis haalt. Niet in staat om zich vast te klampen aan reddingsboei Samantha, belandt Cyril op de criminele glijbaan. Normaal zouden de Dardennes de film hier laten eindigen, maar ze waren in een milde, menslievende bui.

Misschien komt het doordat ze voor het eerst in de zomer filmden, maar Le gamin au vélo eindigt opmerkelijk harmonieus en hoopvol. Het is even wennen, net als muziek in een film van de Waalse broers: vier keer klinkt schitterend getimed een ontroerend fragment uit Beethovens vijfde pianoconcert. Le gamin au vélo is een modern sprookje, waarin het goede overwint. Werkelijkheid of wensdroom? Altijd fijn als de kijker na afloop nog iets te doen heeft. (Jos van der Burg)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden