Plus

Le Fidèle

Le Fidèle is een wat eigenaardige combinatie van romantiek en misdaad. In beeld en taal is het eerste uur behoorlijk ­geslaagd, maar daarna komt het op steeds melodramatischer terrein terecht.

Met de chemie tussen autocoureur Bibi (Adèle Exarchopoulos) en Gigi (Matthias Schoenaerts) zit het in Le Fidèle wel goed, zag regisseur Roskam al snel Beeld La Fidèle
Met de chemie tussen autocoureur Bibi (Adèle Exarchopoulos) en Gigi (Matthias Schoenaerts) zit het in Le Fidèle wel goed, zag regisseur Roskam al snelBeeld La Fidèle

"Heb je een relatie?" Dat is de brutale eerste vraag van crimineel Gino (Matthias Schoenaerts) aan Bénédicte (Adèle Exarchopoulos), een succesvolle autocoureur. Hij slaat de verleiding over, hoopt dat zijn mooie kop genoeg ­indruk maakt om haar voor zich te winnen.

Hetzelfde trucje haalt regisseur Michaël R. Roskam uit met de kijker. De psychologie achter de romance tussen 'Gigi' en 'Bibi' is armzalig dun.

Eigenaardige combinatie
Roskam vertrouwde er blijkbaar op dat de chemie tussen Schoenaerts en Exarchopoulos, twee van Europa's grootste filmsterren, voldoende zou zijn om de relatie ­geloofwaardig te maken. Die gok pakt aardig uit, al knettert het pas écht als de verhouding in gevaar komt.

Le Fidèle is een wat eigenaardige combinatie van romantiek en misdaad. Gigi overvalt samen met zijn vrienden banken en geldwagens in de regio Brussel. Ze zijn er ontzettend goed in, maar Bénédicte heeft door dat hij ergens over liegt.

"Ik voel me dom," zegt ze in de beste scène van de film. Die woorden doen Gigi besluiten de misdaad eraan te geven. Nou ja, na nog Eén Laatste Klus dan, want zo gaat dat.

Spaarzame actiescènes
In beeld en taal is het eerste uur behoorlijk ­geslaagd. Roskam choreografeert de spaarzame actiescènes krachtig en zonder poespas. Hij voegt bovendien extra dynamiek toe door de personages op willekeurige momenten te laten switchen tussen Frans en Vlaams. Dat werkt licht vervreemdend, zeker als ze tijdens een overval stemvervormers gebruiken.

Maar daarna komt de film op steeds melodramatischer terrein terecht. Misschien is drijfzand een beter woord. Roskam weet zich geen raad met de emoties die er in het verhaal worden gepompt en raffelt de wendingen in hoog tempo af. Dan wreekt zich toch het gebrek aan opbouw. We weten te weinig over hun liefde om zó ver met Gigi en Bibi mee te reizen.

Le Fidèle

Regie Michaël R. Roskam
Met Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos
Te zien in City, Filmhallen, Kriterion, The Movies, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden