Lawaai op Noordermarkt vergelijkbaar met drukke autoweg

Wat omwonenden al wisten, is nu ook objectief vastgesteld: in de zomer wordt op drukke uitgaanspleinen in de stad 's nachts geregeld meer geluid geproduceerd dan overdag. Dat kan op de populaire Noordermarkt oplopen tot ongeveer zeventig decibel, evenveel lawaai als een drukke autoweg maakt.

Dit blijkt uit de eerste resultaten van een proef met geluidsmetingen op vier terrassen in de stadsdelen Centrum en Zuid.

Tussen 16 juni en 30 oktober vorig jaar werden in opdracht van de stadsdelen permanent geluidsmetingen verricht op de Noordermarkt, de Lindengracht, het Gerard Douplein en het Marie Heinekenplein, uitgaansgebieden waarover vooral in de zomer veel klachten over geluidsoverlast worden ontvangen.

De onderzoekers noemen het opvallend dat het geluidsniveau in de late avond en vroege nacht op de meeste pleinen nauwelijks lager en soms zelfs aanzienlijk hoger is dan gedurende de rest van de dag. Op de Noordermarkt werd in de proefperiode gemiddeld 62 decibel per etmaal geproduceerd. Tussen tien uur 's avonds en twee uur 's morgens was dat gemiddeld 65 decibel.

De luidruchtigste dagen waren volgens de metingen donderdag, vrijdag en zaterdag, en dan vooral bij mooi weer. Op dagen met terrasweer schoten de wijzers uit naar waarden van ongeveer zeventig decibel, waar op regenachtige dagen circa vijftig decibel werd gemeten. In het weekeinde van de Gay Pride werd de hoogste waarde gemeten: 76 decibel, zaterdagmiddag op de Noordermarkt.

Lees vandaag meer in Het Parool.

null Beeld JV / Het Parool
Beeld JV / Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden