Lavrov: onderzoekers MH17 werkten langzaam en op hun gemak

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken heeft vandaag  kritiek geuit op het rapport met de eerste bevindingen van de vliegtuigcrash in Oekraïne. Onderzoekers hebben het onderzoek 'langzaam en op hun gemak' uitgevoerd. Ook vindt Lavrov de toon van Nederland 'gelaten'.

Een brokstuk van vlucht MH17. Beeld AFP
Een brokstuk van vlucht MH17.Beeld AFP

'Het rapport verbaasde me omdat de toon ietwat gelaten is, ondanks de heksenketel die ontstond na deze tragedie', zei de minister aldus het Russische persbureau Ria Novosti. 'Er wordt niet geëist dat de experts hun werk op de plek van de ramp hervatten. Er waren geen pogingen om daarheen te gaan om de wrakstukken te verzamelen en te zien hoe het hele vliegtuig er uitzag.'

Lavrov vindt bovendien dat het rapport geen antwoord geeft op vragen van het Russische ministerie van Defensie. Rusland zal daarom weer vragen stellen. Lavrov hoopt dat de waarheid uiteindelijk komt boven drijven, maar dat 'is niet afhankelijk van mij'.

'Hevige gevechten op rampplek'
Ondertussen werd er vandaag op de rampplek hevig gevochten, meldt NOS. Het regeringsleger en pro-Russische separatisten zouden elkaar met onder meer mortiergranaten hebben bestookt.

'De Nederlanders zijn knettergek als ze hier onderzoek willen doen', meldt een van de militairen. Voor het eerst sinds het staakt-het-vuren werd er gevochten op de rampplek.

Meer onderzoekers
Gisteren zijn dertig extra onderzoekers naar het oosten van Oekraïne gegaan. Er zijn nu al vijftien onderzoekers in Charkov. De repatriëringsmissie werd begin augustus opgeschort omdat het te onveilig was.

Het staakt-het-vuren daar is volgens de premier Mark Rutte een hoopvolle ontwikkeling. Maar de veiligheid rond de crashsite noemde Rutte gisteren nog steeds 'fragiel'. Nederland onderhandelt volgens hem niet rechtstreeks met de rebellen die het rampgebied in handen hebben, omdat ons land die niet erkent. Die contacten lopen via de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken. Beeld ap
De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken.Beeld ap

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteerde dinsdag een rapport over de eerste bevindingen over de oorzaak van de vliegramp. Daarin werd geconcludeerd dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines waarschijnlijk is doorboord 'door een groot aantal objecten'.

Raket meest waarschijnlijk
Een raket afgeschoten vanaf de grond lijkt volgens het Openbaar Ministerie (OM) het meest waarschijnlijke scenario als oorzaak van de vliegramp. Het OM is 'zeer bereid' verdachten in Nederland te vervolgen. Het OM leidt het internationale strafrechtelijk onderzoek naar de verantwoordelijken van de ramp met het toestel van Malaysia Airlines.

Tot nu toe zijn 500 fysieke sporen veiliggesteld op lichamen van inzittenden en bagage. Daarbij gaat het ook om 25 metalen deeltjes, waarvan de herkomst wordt onderzocht.

Het toestel van Malaysia Airlines werd op 17 juli neergeschoten. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Nederlandse onderzoekers op de rampplek. Beeld ANP
Nederlandse onderzoekers op de rampplek.Beeld ANP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden