Lavrov: nieuwe Genève-top heeft nu weinig zin

Bij een nieuw, internationaal overleg over het verminderen van de spanningen in Oekraïne moeten ook pro-Russische activisten uit het oosten en zuiden van Oekraïne aanschuiven. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vandaag gezegd tijdens een persconferentie in Wenen, waar het de ministers van de Raad van Europa bijeen zijn gekomen.

Redactie
Pro-Russische militanten langs het spoor bij Slavjansk. Beeld afp
Pro-Russische militanten langs het spoor bij Slavjansk.Beeld afp

Lavrov is naar eigen zeggen niet tegen een overleg dat een vervolg is op de vredesconferentie in Genève van 17 april. Maar volgens hem is een dergelijk overleg pas zinnig als er ook vertegenwoordigers van de pro-Russische activisten bij aanwezig zijn. In Genève spraken de Europese Unie, de Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne onder meer af om van geweld af te zien en bezette gebouwen te ontruimen, maar tot nog toe zijn die beloften niet in daden omgezet. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andrej Desjchitsia liet vandaag weten een nieuw topoverleg in Genève te steunen.

Geen referendum
De inwoners van Oekraïne kiezen op 25 mei een nieuwe president, maar kunnen zich niet in een referendum uitspreken over grote autonomie voor de regio's in het land, heeft het Oekraïense parlement vandaag bepaald. De pro-Russische activisten in het oosten van het land hebben zo'n referendum geëist.

De Partij van de Regio's van de vroegere president Viktor Janoekovitsj en de communisten steunden een motie voor het houden van het referendum, maar de andere partijen wezen die af.

'Russen willen verkiezingen verstoren'
Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague is de onrust in het oosten van Oekraïne het werk van Rusland dat daarmee probeert de presidentsverkiezingen te verstoren. Hague drong er op de bijeenkomst in Wenen bij de ministers van Buitenlandse Zaken op aan hun steun voor de stembusgang uit te spreken.

Hague zei dat 'Rusland duidelijk van plan is deze verkiezingen te voorkomen of te verstoren'. Hij voegde daaraan toe dat landen die Oekraïne steunen bereid zijn tot een diplomatieke oplossing om de spanningen in het voormalig Sovjetland te verminderen. Maar het is dan wel nodig dat 'Rusland meer toewijding toont'.

Pro-Russische kozakken gisteren voor een overheidsgebouw in Donetsk. Beeld ap
Pro-Russische kozakken gisteren voor een overheidsgebouw in Donetsk.Beeld ap

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier riep eerder vandaag Duitsers in Oost- en Zuid-Oekraïne op om het land te verlaten.

Luchthavens gesloten
Vanochtend werden de vliegvelden van de Oost-Oekraïense steden Donetsk en Loegansk op last van de Oekraïense autoriteiten gesloten voor luchtverkeer. Alle vertrekkende en aankomende vluchten zijn geannuleerd.

De Oekraïense regering geeft geen verdere details over de sluiting van de luchthavens. Een woordvoerster van het vliegveld in Donetsk liet weten dat nog niet bekend is hoe lang het gesloten zal zijn, meldt persbureau AP.

Dertig doden in Slavjansk
Gisteren kostte de strijd tussen pro-Russische separatisten en de Oekraïense veiligheidsdiensten in Slavjansk aan meer dan dertig mensen (voornamelijk separatisten) het leven. Dat liet de minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov vandaag weten. Zelf zeggen zij dat het om veel minder slachtoffers gaat.

De ministers van Buitenlandse Zaken uit Oekraïne en Rusland komen vandaag in Wenen bijeen voor een 'werkdiner'. De laatste keer dat de twee elkaar ontmoetten was op 17 april in Genève. Toen kwamen ze een akkoord overeen dat moest voorzien in de ontwapening van alle 'illegale groepen' in Oost-Oekraïne en teruggave van de bezette overheidsgebouwen. Het akkoord hield echter geen stand.

Rusland heeft vandaag via zijn minister van Defensie laten weten dat het zijn Zwarte Zeevloot op de Krim verder zal uitbreiden. 'Nieuwe onderzeeërs en nieuwe oppervlakteschepen zullen dit jaar aan de Zwarte Zeevloot worden toegevoegd', aldus Sergej Shoigu.

'Geen invasie Rusland'
Tot een Russische inval in het oosten van Oekraïne zal het niet komen, verwacht NAVO-commandant Philip Breedlove. Hij zei gisteren in een toespraak dat Moskou zijn doelen op andere manieren kan bereiken.

Hij voegde eraan toe dat het te vroeg is om te zeggen of speciale eenheden van de Russische strijdkrachten raketten op helikopters hebben afgevuurd. De afgelopen dagen zijn zeker drie van die helikopters neergehaald. Breedlove benadrukte wel dat hij er zeker van is dat die speciale Russische eenheden in Oekraïne aanwezig zijn.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden