Lavrov en Kerry bespreken 'specifieke' oplossingen voor crisis Oekraïne

De inwoners van de Krim, het betwiste Oekraïense schiereiland, hebben het recht om zelf te bepalen hoe hun toekomst eruit ziet. En dat moet worden gerespecteerd, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov vandaag tegen zijn Amerikaanse ambtsgenoot Kerry, volgens een statement van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Redactie
Sergei Lavrov (rechts) en John Kerry, vorige week in Rome tijdens een conferentie over Libië. Beeld REUTERS
Sergei Lavrov (rechts) en John Kerry, vorige week in Rome tijdens een conferentie over Libië.Beeld REUTERS

Er werd niet bij vermeld dat de twee tot een akkoord zijn gekomen, maar wel dat Lavrov en Kerry door zullen gaan met praten. Lavrov zei verder dat de belangen van alle Oekraïeners in alle regio's moeten worden gewogen in de zoektocht naar een oplossing. Volgens Rusland hebben Kerry en Lavrov het gehad over specifieke voorstellen om de crisis rond de Krim op te lossen.

Aanstaande zondag stemmen inwoners van de Krim in een referendum over de vraag of het schiereiland bij Oekraïne moet blijven horen of niet. Het parlement van de Krim maakte vandaag bekend dat het zich al afscheiden en zal voortbestaan als onafhankelijke staat. Rusland had al aangekondigd de Krim, waar veel etnische Russen wonen, op te nemen als volwaardig lid van de Russische federatie.

Een poster in Sebastopol, op de Krim. Er staat: op 16 maart kiezen we voor ... of ... Beeld AFP
Een poster in Sebastopol, op de Krim. Er staat: op 16 maart kiezen we voor ... of ...Beeld AFP

Westerse landen hebben de stembusgang afgekeurd en menen dat die niet-legitiem is. Wellicht heeft het parlement op de Krim voor de onafhankelijkheidsverklaring gekozen om spanningen te voorkomen in het geval Rusland niet direct de Krim inlijft. Eerder hebben de afvallige Georgische deelstaten Zuid-Ossetië en Abchazië ook om aansluiting bij Rusland verzocht na de onafhankelijkheid te hebben uitgeroepen. Dat verzoek is echter nooit ingewilligd.

Ondertussen heeft de Oekraïense parlementsvoorzitter en waarnemend president Oleksandr Toertsjinov opgeroepen tot de oprichting van een nationale garde en de mobilisatie van de nationale reserves en vrijwilligers. De nationale garde moet volgens Toertsjinov worden opgericht om 'het land en de burgers te verdedigen tegen agressie, van buiten of van binnen de landsgrenzen'.

Bescherming
De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft het Westen eerder opgeroepen om Oekraïne te verdedigen 'tegen een land dat tot de tanden toe gewapend is en over kernwapens beschikt'. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten moeten zich volgens Jatsenjoek houden aan een verdrag uit 1994, waarin staat dat die landen beloven om de veiligheid van Oekraïne te beschermen. 'We vragen van niemand iets', aldus Jatsenjoek. 'We vragen maar om één ding. Er is militaire agressie ingezet tegen ons land. Zij die ervoor moeten zorgen dat deze agressie niet plaatsvindt, moeten aan de ene kant hun troepen weghalen en aan de andere kant onze onafhankelijke, soevereine staat beschermen.'

Woensdag stemt het parlement in Kiev over een motie waarmee officieel de mobilisatie wordt afgekondigd en het Westen om hulp wordt gevraagd.

undefined

Mensen in Kiev werken zich een weg door de barricades van autobanden bij het Onafhankelijkheidsplein. Beeld epa
Mensen in Kiev werken zich een weg door de barricades van autobanden bij het Onafhankelijkheidsplein.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden